USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

22 грудня: події, факти, дні народження

22 Грудня 2010 00:01
День народження 22 грудня відзначають головний лікар Луцької міської поліклініки для дорослих №2, депутат Луцької міської ради Ганна Кравчук (на фото), директор Луцького міського центру науково-технічної освіти Ігор Данильчук, голова Волинського обласного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук.
«ВН» зичать іменинникам добра, сімейного затишку та успіхів у всіх життєвих починаннях.
22 грудня також народилися українська письменниця й перекладачка Марко Вовчок, визначний італійський, оперний композитор Джакомо Пуччіні, англійська акторка театру й кіно, володарка премії «Оскар», найстарша акторка, удостоєна такої премії Пеггі Ешкрофт, український педагог, громадсько-культурна діячка, сестра Степана Бандери Оксана Бандера, російський і радянський письменник, автор популярних повістей-казок про Крокодила Гену й Чебурашку, Дядю Федора з Простоквашина, творець передач «Спокойной ночи, малыши!», «АБВГДейка» Едуард Успенський, американський політичний діяч, фінансист, президент Світового банку у 2005-2007 роках Пол Вулфовіц, російський космонавт українського походження Юрій Маленченко, український політик, народний депутат VI скликання від «НУНС», голова українського бюро Інтерполу у 2005-2007 роках Кирило Куликов, французька співачка, акторка і фотомодель, дружина актора Джонні Деппа Ванесса Параді.
У цей день 1882 року помічник американського винахідника Томаса Едісона Едвард Джонсон придумав ялинкову електрогірлянду і прикрасив нею ялинку в себе вдома на Різдво. Але реклама електрогірлянд була поширена лише в грудні 1901 року, а популярними вони стали тільки з 1920-х років
1895-го німецький фізик Вільгельм Рентген опромінив руку своєї дружини «Х-променями», отримавши один із перших у світі рентгенівських знімків (перший отримав український фізик Іван Пулюй).
1905-го почалося грудневе збройне повстання в Москві.
У 1917 році у Брест-Литовську відкрилися мирні переговори між Радянською Росією та Німеччиною.
У 1917-му голова уряду УНР Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. Очолив перше українське МЗС Олександр Шульгін.
1919-го Всеукраїнський революційній комітет видав тимчасове положення про організацію радянської влади в Україні.
1920 року відкрився VIII Всеросійський з'їзд Рад в Москві, на якому затвердили план ГОЕЛРО – Державний план електрифікації Росії, що стало нагодою для початку святкування Дня енергетика.
У 1941-му британський прем'єр-міністр Уїнстон Черчілль прибув до Вашингтона для переговорів із президентом США Франкліном Рузвельтом щодо об'єднання англо-американських зусиль і вироблення спільної стратегії у війні проти Німеччини та Японії.
Наслідком переговорів стане створення Організації Об'єднаних Націй.
1943 року Раднарком СРСР затвердив текст нового Державного гімну СРСР, який з 1 січня наступного року прийшов на зміну «Інтернаціоналу».
1978-го маніяк Андрій Чикатило здійснив своє перше вбивство.
У 1989 році у Румунії перемогла народна революція, спрямована проти режиму Ніколае Чаушеску. До влади прийшов Фронт національного порятунку.
22 грудня 1991-го останніми народними артистами СРСР стала Алла Пугачова та Олег Янковський.
1999-го на посту прем'єр-міністра України затверджено колишнього голову Національного банку Віктора Ющенка.
22 грудня в Україні відзначають День енергетика та День дипломатичної служби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus