USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

27 червня: події, факти, дні народження

27 Червня 2011 00:01
День народження 27 червня відзначають перший заступник голови Волинської обласної ради Юрій Лобач (на фото), заслужений працівник культури України, керівник народної аматорської хорової капели «Посвіт» Ростислав Кушнірук.
«ВН» вітає їх зі святом і бажає здоров’я, довголіття і достатку.
Сьогодні – Всесвітній день рибальства.
Цього дня народилися німецький конструктор-зброяр, молодший із братів Маузерів Пауль Маузер, американський педагог, вчителька недільної школи Кентуккі, авторка пісні «Happy Birthday» Мілдред Хілл (разом із сестрою Патті Сміт Хілл), український радянський анатом, уродженець Одеси, який разом із Борисом Збарським бальзамував тіло Леніна, Володимир Воробйов, радянський і російський актор, співак Борис Хмельницький («Червоний намет», «Стріли Робін Гуда», «Балада про доблесного лицаря Айвенго»), французька акторка театру й кіно Ізабель Аджані («Підземка», «Королева Марго»), польсько-американський кінооператор Януш Камінський («Список Шиндлера», «Порятунок рядового Райана»), український політик і бізнесмен, міський голова Харкова Геннадій Кернес, іспанський футболіст Рауль Гонсалес (Рауль), російська поп-співачка Алсу Сафіна, німецький автогонщик Ніко Росберг.
1663 – у Ніжині відбулася козацька Чорна рада, на якій гетьманом Лівобережної України за підтримки Москви обрано Івана Брюховецького.
1754 – за проектом італійського архітектора Бартоломео Растреллі у Санкт-Петербурзі почалося будівництво Зимового палацу.
1910 – III Державна дума Росії прийняла Столипінське аграрне законодавство.
1931 – у США винахідник Ігор Сікорський отримав патент на винахід першого гелікоптера.
1936 – ЦВК і РНК СРСР прийняли постанову про заборону абортів (буде скасована у листопаді 1955 року).
1941 – Угорщина оголосила війну СРСР.
1944 – початок масової депортації болгар, вірменів і греків із Криму у східні райони СРСР.
1961 – на екрани СРСР вийшла кінокомедія Володимира Фетіна «Смугастий рейс» із Маргаритою Назаровою, Євгеном Леоновим, Олексієм Грибовим та Іваном Дмитрієвим у головних ролях.
1964 – у Вашингтоні (США) за присутності майже ста тисяч людей урочисто відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.
1967 – в Енфілді (Англія) встановлено перший у світі банкомат із видачі готівки.
1969 – під час облави на гомосексуалістів Нью-Йорка у клубі «Кам'яна стіна» один із них жбурнув у вікно поліцейської машини бачок для сміття – цей день тепер відзначається як початок боротьби секс-меншин за свої права.
1987 – голова президії Верховної Ради УРСР Валентина Шевченко прийняла генерального секретаря ООН Хав'єра Переса де Куельяра, який перебував в Україні з офіційним візитом, ознайомила гостя з УРСР, її економічним і науковим потенціалом.
1991 – у Югославії почалася громадянська війна – атака югославських військ на Словенію, що проголосила незалежність напередодні.
1996 – почалося пленарне засідання Верховної Ради України - безпрецедентне за тривалістю. Воно стартувало зранку в четвер і завершилося вранці у п'ятницю, коли депутати затвердили проект Конституції України.
1998 – у Туреччині під час землетрусу загинуло понад 100 людей
1998 – американець Джордж Сейлер став найстарішою людиною, що здійснила стрибок із парашутом, – у віці 97 років і 9 днів.
2001 – у Львові під час літургії у візантійському обряді за участю Папи Іоана Павла ІІ беатифіковані (проголошені блаженними) низка українських греко-католицьких новомучеників.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus