USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

28 червня: події, факти, дні народження

28 Червня 2012 00:01
День народження 28 червня відзначають депутати Волинської обласної ради Петро Бущик та Валентин Вірковський.
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Сьогодні – День Конституції України.
Хроніка «ВН»:
Цього дня торік «ВН» розповідали про реконструкцію битви під Берестечком, що відбулася 361 рік тому між козаками Богдана Хмельницького та польським військом.
А в ніч з 27 на 28 червня 2010 року в обласному центрі Волині відбулося мистецьке дійство «Ніч у Луцькому замку».
Три роки тому Луцьком «пройшлася» негода. Частина будинків через пориви ліній електропередач залишилися без світла, а деякі міські вулиці були завалені деревами та гілляччям.
28 червня 2008 року молодіжні лідери регіону скаржилися губернатору, що вони не цікаві журналістам.
Народилися:
Цього дня народилися російський фельдмаршал Олександр Бутурлін, французький письменник і мислитель епохи Просвітництва Жан-Жак Руссо, італійський письменник Луїджі Піранделло, російський професіональний революціонер і радянський діяч, історик, літератор Володимир Бонч-Бруєвич, радянський кінорежисер, сценарист фільмів «Ад'ютант його превосходительства», «Дума про Ковпака» Ігор Болгарин, український промисловець, міністр вугільної промисловості України у 1994-1995 та з 2007 року Віктор Полтавець, український радянський кінорежисер і сценарист Олег Фіалко («Повернення Батерфляй», «Імітатор»), мовознавець Петро Гладкий, французька кіноакторка Анні Дюпре («І слони бувають невірними», «Татусі»), російський і радянський письменник, журналіст, кінорежисер Сергій Бодров-старший («Кавказький бранець», «Брат», «Брат-2»), російський кіноактор і режисер Олександр Панкратов-Чорний («Ми з джазу», «Зимовий вечір у Гаграх»), російська і радянська акторка, відома за роллю Червоної Шапочки в однойменному фільмі, зараз – телеведуча Яна Поплавська, російська фігуристка Марія Бутирська, французький воротар Фаб’єн Бартез, український журналіст Мустафа Найєм, український футболіст Андрій П'ятов.
Сталося:
1569укладена Люблінська унія, яка об'єднала Королівство Польське і Велике князівство Литовське (підписана 1 липня).
Обидві держави об'єднувалися в єдину Річ Посполиту. Передбачалося, що її очолюватиме виборний король, який титулувався Королем польським і Великим князем Литовським. Українські землі, що увійшли до складу Польщі, були поділені на Подільське, Брацлавське, Белзське, Руське (з центром у Львові), Волинське (з центром у Луцьку) та Київське воєводства. Велике князівство Литовське залишило собі білоруські землі та заселене українцями Берестейське воєводство.
Об'єднання в одній державі Польщі, України та Литви поставило Річ Посполиту в один ряд з наймогутнішими країнами Європи та дало змогу одержати перемогу у війні з Московією.
1820знайдено лист за 1776 рік про те, що президента США Джорджа Вашингтона намагалися отруїти помідорами. Відтак було доведено, що плоди помідора – не отруйні.
В XVII й XVIII століттях ці рослини використовувалися перш за все як декоративні. У Північній Америці помідори тривалий час вважалися смертельною отрутою. Були також відомі окремі випадки медичного використання. В англійському перекладі книги Турнафорта «The Complete Herbal» (1719) згадується, що вже в той час плоди помідорів їли в Італії. Лише наприкінці 18 століття вживання плодів помідорів в їжу стало звичним і буденним.
1919утворення Ліги націй (за ідеєю президента США Вудро Вільсона; однак США так і не вступили до цієї міжнародної організації.
До речі, інтереси українського народу в установах Ліги Націй в 1921-24 відстоювали Українське Товариство Ліги Націй, Західно-Українське Товариство Ліги Націй, які входили у всесвітню спілку товариства. Неофіційним представником уряду УНР в екзилі при Лізі Націй був Олександр Шульгин. Проте, після визнання Ліонським Конгресом Міжнародних Союзів Ліги Націй рішення Ради Послів держав Антанти про включення Галичини до складу Польщі, українські товариства, відкинувши пропозиції стати відділом польського товариства, на знак протесту в 1924 вийшли з складу міжнародних союзів.
У вересні 1933 Ліга Націй провела таємне засідання з приводу голодомору в Україні. Прийняті рішення носили декларативний характер і не мали реального впливу на ситуацію.
У ставленні до українського питання, як і в цілому до інших національних проблем, Ліга Націй проявляла непослідовність, не здійснювала контролю за реалізацією прийнятих нею резолюцій. Складна система прийняття рішень, відсутність механізму для їх впровадження, декларативність і суперечливість окремих документів Ліги Націй зумовили її безсилість проти агресорів і в кінцевому результаті привели до остаточного краху з початку Другої світової війни 1939-45. Формально Ліга Націй припинила свою діяльність у 1946.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus