USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

29 травня: події, факти, дні народження

29 Травня 2011 00:01
День народження 29 травня відзначають головний лікар Волинського обласного спеціалізованого будинку дитини Володимир Алєйніков та голова правління ПАТ «Волиньгаз» Мирослав Коротя (на фото).
«ВН» вітають їх з цим святом і бажають здоров’я, наснаги і достатку.
Сьогодні в Україні – День хіміка, а у світі – Міжнародний день миротворців ООН.
Цього дня народилися англійський письменник і публіцист Гілберт Кіт Честертон, німецький філософ і культуролог Освальд Шпенглер, американський актор-комік Боб (Леслі) Хоуп, радянська акторка театру й кіно Яніна Жеймо (відома за роллю Попелюшки у фільмі «Попелюшка»), 35-й президент США Джон Кеннеді, радянський і російський актор театру й кіно Ігор Дмитрієв (фільми «Собака на сіні», «Пригоди принца Флоризеля», «Пригоди Шерлока Холмса»), український управлінець, політик, колишній міністр з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич, американська співачка, найстарша сестра Майкла Джексона Ребі Джексон, радянський і російський актор театру й кіно Олександр Абдулов («Звичайне диво», «Той самий Мюнхгаузен», «Чародії», «Формула кохання»), український політик і юрист, народний депутат I-IV та VI скликань Сергій Головатий, американська співачка, сестра Майкла Джексона Ла Тойя Джексон, англо-американський актор Едріан Пол («Горець»), російський футболіст Єгор Титов, російський футболіст Андрій Аршавін, українська легкоатлетка, багатоборка, олімпійська чемпіонка Наталя Добринська.
1630 – у Переяславі повсталі козаки уклали мирний договір із коронним польським гетьманом Станіславом Конецпольським. Козаки отримали право обирати власного гетьмана, їм заборонено ходити походами на турків.
1738 – у Петербурзі видано царський указ про заборону козакам і селянам Слобідської України переходити в Гетьманщину та в Росію.
1802 – російський фізик і основоположник електрометалургії академік Василь Петров відкрив явище електричної дуги.
1900 – компанія «Отіс» зареєструвала торгову марку «Ескалатор» (пізніше ескалаторами називатимуть усі ескалатори).
1916 – затверджено офіційний прапор президента США.
1918 – ВЦВК ухвалив декрет про митні збори й установи. Створена радянська митниця.
1918 – заснування Всеукраїнського кооперативного видавничого союзу (Книгоспілки).
1919 – Нестор Махно виступив проти радянської влади, порушивши угоду, укладену з Червоною армією в лютому 1919 року.
1922 – у Нью-Йорку українська громада провела «український день», під час якого влаштувала 20-тисячну демонстрацію проти гноблення Польщею українців у Східній Галичині за участю українських громадських товариств та інституцій з усіх американських міст.
1922 – Верховний суд США постановив, що бейсбол є спортом, а не бізнесом, тому не підпадає під дію антимонопольного законодавства.
1923 – утворено Союз товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця СРСР.
1942 – у Монастирищі Київської області розстріляно 1600 євреїв, у Червоноармійську Рівненської області – 1350 осіб.
1960 – в СРСР вийшов перший номер тижневика «Футбол».
1975 – на Білоруському автозаводі розпочато виробництво найбільшої в СРСР вантажівки – БелАЗа-7520.
1988 – у Лондоні з нагоди 1000-річчя хрещення Русі коштами української діаспори відкрито пам’ятник святому Володимиру.
1990 – Борис Єльцин обраний головою Верховної ради РРФСР.
1992 - митрополит Київський і всієї України Філарет звернувся з відкритим листом до патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ та Священного синоду Російської православної церкви, у якому визнав незаконним зібрання українських єпископів у Харкові 27 травня 1992 року, що замість Філарета обрало Володимира (Сабодана).
2002 – в Сан-Хуані (Пуерто-Ріко) обрана «Міс Всесвіт-2002». Нею виявилася росіянка Оксана Федорова. Через чотири місяці організатори конкурсу відібрали в неї титул за порушення умов контракту.
2005 – на референдумі у Франції більшість громадян висловилися проти Європейської Конституції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus