USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

2 травня: події, факти, дні народження

2 Травня 2011 00:01
День народження сьогодні відзначають заступник начальника управління у справах молоді та спорту Волинської облдержадміністрації Ігор Дмитришин (на фото), голова Волинського обласного комітету Товариства Червоного Хреста Валентина Пришко, журналіст і телеведучий Роман Вербич.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, достатку й удачі.
Цього дня народилися російська імператриця Катерина ІІ, німецький поет-романтик, філософ-езотерик Новаліс, німецький інженер-зброя Вільгельм Маузер, англійський письменник-гуморист Джером Джером («Троє в човні, не рахуючи собаки»), український композитор і педагог Микола Вілінський, американський лікар-педіатр, автор популярної книжки «Догляд за дитиною в дусі здорового глузду» Бенджамін Спок, російський і український радянський кінорежисер Леонід Луков («Два бійці», «Це було в Донбасі», «Донецькі шахтарі», «Велике життя», «Олександр Пархоменко»), український музикознавець, фольклорист, диригент, композитор Леопольд Ященко, український, російський та ізраїльський актор театру й кіно, телеведучий Леонід Каневський, український політик, багаторічний голова Федерації профспілок України Олександр Стоян, український медик, лікар-нейрохірург, член-кореспондент АМНУ, екс-міністр охорони здоров'я Микола Поліщук, український підприємець, один із керівників компанії «Росукренерго», мільярдер Дмитро Фірташ, український політолог і політтехнолог, директор Інституту національних стратегій Кость Бондаренко, англійський футболіст Девід Бекхем, українська модель і співачка, колишня солістка групи «ВІА Гра» Христина Коц-Готліб.
1509 – іспанці заснували Сан-Хуан – нинішню столицю Пуерто-Рико.
1611 – уперше опублікована санкціонована в Англії версія Біблії – «Біблія короля Якова».
1703 – у Москві лютеранський пастор Ернст Глюк заснував першу в Росії гімназію.
1892 – у Києві запущено перший у Російській імперії трамвай.
1918 – уряд Української Держави приступив до виконання обов’язків.
1922 – зареєстровано шлюб російського поета Сергія Єсеніна з американською танцівницею Айседорою Дункан.
1925 – у Сан-Франциско відкрито найбільший у світі плавальний басейн завдовжки 305 метрів, завширшки 46 метрів, завглибшки до 4,26 метра.
1932 – на Ленінградській копіювальній фабриці «Союзкіно» завершилися випробування радянської кіноплівки Шосткінського заводу (Україна).
1945 – радянські війська 1-го Білоруського фронту під командуванням маршала Георгія Жукова за сприяння військ 1-го Українського фронту завершили розгром Берлінської групи німецьких військ та оволоділи столицею Німеччини. Гарнізон, що захищав Берлін, на чолі з генералом від артилерії Вейдлінгом та його штабом склав зброю і здався в полон.
1945 – капітуляція німецьких військ в Італії.
1949 – перший у СРСР телерепортаж із футбольного матчу з московського стадіону «Динамо».
1980 – прем'єра на ЦТ СРСР фільму «Пригоди Електроніка» Одеської кіностудії.
1980 – перша в історії Ватикану поїздка Папи Римського Іоана Павла II до Африки почалася з візиту до столиці Заїру Кіншаси.
1984 – радянський дисидент, фізик Андрій Сахаров почав голодування після того, як уряд відмовив його дружині Олені Боннер у дозволі на виїзд за кордон на лікування. Голодування тривало до 6 серпня.
1986 – оперативна група МОЗ СРСР відмовилася від допомоги, запропонованої Всесвітньою організацією охорони здоров’я для ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи.
1995 – сербсько-хорватська війна: Сербія завдала ракетного удару по столиці Хорватії Загребу, 7 убитих і 175 поранених.
1997 – Тоні Блер став прем'єр-міністром Великої Британії.
2003 – 70 офіцерів і вся команда китайського підводного човна загинули під час навчань.
2004 – різанина у Єльві (Нігерія): християни знищили понад 630 мусульманських кочівників.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus