USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

30 червня: події, факти, дні народження

30 Червня 2011 00:01
День народження 30 червня відзначають голова Волинського обласного комітету партизан і підпільників, голова первинної ветеранської організації партизан Луцької міської організації ветеранів України Іван Глущук, депутат Луцької міської ради Павло Данильчук (на фото).
«ВН» вітають їх і бажають здоров’я, довголіття, достатку.
Цього дня народилися визначний український військовий, політичний і громадський діяч, один із провідників українського націоналізму Роман Шухевич, польський поет, лауреат Нобелівської премії з літератури Чеслав Мілош, російський і радянський учений, академік, творець космічної станції «Салют» Володимир Челомей, американський геолог, дослідник, який у 1985 році який знайшов затонулий «Титанік», Роберт Баллард, український музикант, головний диригент оркестрової групи Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Верьовки Станіслав Савчук, американський боксер-професіонал, дворазовий чемпіон світу у суперважкій вазі Майк Тайсон, російська і радянська акторка театру й кіно Анастасія Немоляєва («Інтердівчинка», «Кур'єр»), німецький автогонщик «Формули-1», молодший брат Міхаеля Шумахера Ральф Шумахер, американський плавець, єдиний у світі 14-разовий олімпійський чемпіон Майкл Фелпс.
1605 – Лжедмитрій урочисто в'їхав до Москви.
1651 – завершення найбільшої битви XVII століття: поразка 140-тисячних українських військ гетьмана Богдана Хмельницького від 80-тисячних сил поляків на чолі з королем Яном Казимиром біля Берестечка. У вирішальний момент козаків покинули союзники, татари Іслам Гірея. Хмельницький потрапив у полон.
1905 – Альберт Ейнштейн у статті «Про електродинаміку рухомих тіл» виклав основи теорії відносності.
1936 – надруковано перший тираж роману «Віднесені вітром» американки Маргарет Мітчелл.
1941 – компанія «Пепсі-Кола» злилася з кондитерською компанією «Лофт».
1945 – в СРСР відновлені відпустки.
1945 – ліквідована Кримська автономна республіка у складі РРФСР, натомість утворена Кримська область в РФ.
1947 – у Берхтесгадені відновлено українське Наукове товариство імені Тараса Шевченка (НТШ).
1948 – учені Вільям Шоклі, Волтер Браттейн і Джон Бардін з американської «Bell Laboratories» оголосили про створення транзистора.
1956 – у газетах СРСР опубліковано постанову ЦК КПРС «Про подолання культу особи і його наслідків».
1971 – у США прийнята 26-та поправка до конституції, яка знизила віковий ценз участі у виборах до 18 років.
1972 – о 23:59:60 UTC уперше введена високосна секунда.
1989 – на засіданні секретаріату Спілки письменників СРСР за участі відомих письменників та інших діячів культури одноголосно прийнято рішення про реабілітацію Олександра Солженіцина та початок публікації його творів у центральних журналах.
1991 – у Сімферополі закінчилася перша сесія курултаю (парламенту) кримських татар, на якій був сформований меджліс на чолі із Мустафою Джемілєвим. Меджліс затвердив національні прапор і гімн.
1992 – ухвалено закон України про розподіл повноважень між державними органами України та Автономної Республіки Крим.
2000 – Женевський суд оголосив вирок колишньому прем'єр-міністру України Павлові Лазаренку: позбавлення волі терміном на 18 місяців та штраф за відмивання 9 мільйонів доларів.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus