USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

31 грудня: події, факти, дні народження

31 Грудня 2010 00:01
В останній день року народилися український співак Віктор Павлік, російський актор Семен Фарада, а президент Росії Борис Єльцин подав у відставку.
31 грудня з'явилися на світ голландський хімік, ботанік і лікар, який першим застосував у дослідженнях термометр і лупу, Герман Бургаве, патріарх РПЦ, перший після встановлення патріаршества в Росії (у 1917-1925 рр.) Тихон (Василь Беллавін, канонізований у 1989-му), французький художник і скульптор Анрі Матісс, український математик Володимир Левицький, український письменник, музикант, історик, композитор, мистецтвознавець, етнограф, педагог, театральний і громадсько-політичний діяч Гнат Хоткевич, американський політичний та військовий діяч Джордж Маршалл, радянський і російський актор театру й кіно Анатолій Кузнєцов («Біле сонце пустелі», «Хід у відповідь», «Випадок у квадраті 36-80», «У зоні особливої уваги», «Друг мій Колька», «Турецький гамбіт»), радянський і російський актор театру й кіно Семен Фарада, британський актор театру і кіно, режисер, сер Ентоні Гопкінс («Мовчання ягнят», «Ганнібал», «Червоний дракон»), англійська акторка театру й кіно Сара Майлз («Слуга», «Фотозбільшення», «Дочка Райана»), шотландський футбольний тренер, колишній футболіст, сер Алекс (Александер) Фергюсон, радянська фігуристка, олімпійська чемпіонка Людмила Пахомова, російська телеведуча, ведуча гумористичної програми «Аншлаг» Регіна Дубовицька, українська письменниця, журналіст, лауреат Шевченківської премії, заслужений працівник культури України Любов Голота, український естрадний співак, заслужений артист України Віктор Павлік.
31 грудня 1774 року завершився судовий процес над учасниками Пугачовського повстання в Росії. Винесено смертні вироки Омеляну Пугачову, Максиму Шигаєву та іншим.
1879-го американець Томас Едісон уперше публічно продемонстрував дію лампи розжарювання.
У 1898 році відкрилася перша телефонна лінія між Москвою і Петербургом.
1904-го відбулося перше масове святкування Нового року на площі Таймс-сквер (тоді – Лонгакр) у Нью-Йорку.
У 1917-му Симон Петлюра подав у відставку з посади генерального секретаря з військових справ УНР. А рівно через 6 років він виїхав із Польщі в Будапешт.
1970 року Пол Маккартні подав судовий позов про припинення спільної діяльності «Бітлз».
1968-го в СРСР відбувся перший у світі політ надзвукового пасажирського літака Ту-144.
У 1994-му почалася перша Чеченська війна: російські війська почали штурм Грозного.
1999-го Борис Єльцин у зверненні до росіян, що передувало традиційній новорічній телепромові, подав у відставку з поста президента Російської Федерації. Виконуючим обов'язки президента призначений глава уряду Володимир Путін, колишній керівник ФСБ. Із новорічним зверненням до громадян Росії виступив уже в. о. глави держави Володимир Путін.
На цей день 1999-го припадає пік очікувань щодо «проблеми-2000» - збоїв у комп'ютерах із настанням «мілленіуму», 2000 року.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus