USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

3 квітня: події, факти, дні народження

3 Квітня 2011 00:18
День народження 3 квітня святкують начальник управління культури та туризму Волинської облдержадміністрації Володимир Лисюк, начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства, депутат обласної ради Богдан Колісник (на фото), начальник служби медичного забезпечення УМВС України у Волинській області Олег Лопатін, а також співвласник групи компаній «Континіум» Ігор Єремєєв.
«ВН» вітають іменинників і бажають здоров’я, довголіття і достатку.
Вітаємо також із професійним святом геологів. Добра вам, натхнення й удачі.
Цього дня народилися князь новгород-сіверський, герой «Слова про Ігорів похід» Ігор Святославич, американський письменник Вашингтон Ірвінг, англійський кіноактор Леслі Говард (Ешлі Уїлкс у фільмі «Віднесені вітром»), український і радянський кінооператор Ігор Гелейн, український радянський поет-сатирик Степан Олійник, український письменник Олесь Гончар, російський письменник Юрій Нагібін, громадянин США українського походження Іван Дем'янюк (обвинувачуваний у військових злочинах за те, що був охоронцем у кількох концтаборах під час Другої світової війни), російський художник-мультиплікатор Світозар Русаков («Ну, постривай!», «Шайбу, шайбу!»), американський актор Марлон Брандо («Хрещений батько», «Останнє танго в Парижі», «Апокаліпсис сьогодні»), німецький політичний і державний діяч, канцлер об'єднаної Німеччини у 1990-1998 роках Гельмут Коль, російський кіноактор Володимир Носик («Найчарініша і найпривабливіша», «Гостя з майбутнього»), російський артист цирку-силовик, творець методики реабілітації хворих із спинномозковими травмам Валентин Дикуль, український дипломат та управлінець, заступник голови секретаріату Президента України у 2006-2010 роках Олександр Чалий, американський кіноактор Алек Болдуїн («Ноттінг Хілл», «Перл Харбор», «Одружена з мафією»), американський кіноактор-комік Едді Мерфі («Поліцейський із Беверлі Хіллз», «Дівчата мрії»), український політик, народний депутат України кількох скликань, міністр у справах житлово-комунального господарства у 2007-2010 роках Олексій Кучеренко, російська акторка театру й кіно, телеведуча Анастасія Заворотнюк («Моя прекрасна нянька»).
1502 – почалася четверта експедиція Христофора Колумба.
1879 – Софія проголошується столицею Болгарії.
1885 – німецький винахідник Готліб Даймлер отримав патент на перший двигун потужністю 0,5 кінської сили.
1922 – обрання Йосипа Сталіна генеральним секретарем ЦК РКП(б).
1924 – митрополит Української автокефальної церкви Василь Липківський висвятив першим українським православним автокефальним єпископом в Америці Іоана Федоровича.
1932 – український радянський хірург Юрій Вороний у Харкові провів першу у світі операцію з пересадки нирки – 26-річній жінці пересадили орган 60-річного померлого чоловіка.
1933 – літак уперше перелетів через Еверест.
1944 – радянські війська взяли Горохів, Берестечко, Лопатин, Красні Окни.
1948 – президент США Гаррі Трумен затвердив «план Маршалла», згідно з яким 17 європейським країнам, котрі погодилися брати участь у проекті, протягом чотирьох років буде надано 13,15 мільярда доларів. СРСР від участі у проекті відмовився.
1955 – у Парижі з ініціативи журналу «Екіп» представники восьми країн домовилися про заснування Кубка європейських чемпіонів для футбольних команд.
1968 – прем'єра фільму Стенлі Кубрика «Космічна одіссея: 2001 рік», який згодом визнають найкращим в історії у жанрі кінофантастики.
1972 – після 20-річної відсутності Чарлі Чаплін повернувся до США.

1973 – Рада Міністрів УРСР заснувала літературну премію імені Павла Тичини «Чуття єдиної родини» – за літературно-художні твори, спрямовані на виховання трудящих у дусі соціалістичного інтернаціоналізму.
1975 – американця Боббі Фішера позбавили звання чемпіона світу з шахів у зв'язку з його відмовою відстояти цей титул у зустрічі з претендентом – Анатолієм Карповим. ФІДЕ проголосила чемпіоном світу радянського шахіста.
1976 – у Франції відбулася перша церемонія вручення нагород «Сезар» за досягнення у галузі кіно.
1987 – у будинку штаб-квартири Всесвітньої організації охорони здоров'я заборонено куріння.
1990 – над будинком Львівської міської ради урочисто піднято український національний прапор, освячений перед тим у греко-католицькому кафедральному соборі Святого Юра.
1991 – прийнято Закон СРСР «Про порядок вирішення питань, пов'язаних із виходом союзної республіки з СРСР».
1993 – у Києві відбулася презентація Асоціації міні-футболу України.
2000 – у Вашингтоні федеральний суддя Томас Джексон звинуватив компанію «Майкрософт» у порушенні антимонопольного законодавства. Через різке падіння курсу акцій Білл Гейтс збіднів на 12 мільярдів доларів
2007 – французький поїзд TGV встановив новий рекорд швидкості для поїздів – 574,8 кілометра за годину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus