USD 39.65 39.95
  • USD 39.65 39.95
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.76 9.95

5 березня: події, факти, дні народження

5 Березня 2011 00:01
День народження 5 березня відзначають Директор ТзОВ «Східноєвропейська теплоелектрогенеруюча компанія» Олександр Кропива (на фото) та актриса Волинського обласного академічного театру ляльок, заслужена артистка України Лариса Мікоян.
«ВН» вітають їх з цим святом та бажають злагоди, достатку і здоров’я.
Цього дня народилися російський письменник і придворний поет, реформатор російського віршування Василь Тредіаковський, український поет, письменник, найвідоміший український байкар Леонід Глібов, німецька політична діячка польсько-єврейського походження Роза Люксембург, українська радянська письменниця, перекладачка Наталя Забіла, радянський державний і партійний діяч Олексій Косигін, російська радянська естрадна співачка Тамара Міансарова («Топ, топ...», «Стоят девченки», «Черный кот»), футболіст, воротар московського «Спартака» і збірної СРСР, російський спортивний телекоментатор Володимир Маслаченко, український шахіст, гросмейстер, чемпіон УРСР Володимир Тукмаков, український політик, працівник системи МВС Юрій Кравченко, російський політтехнолог Гліб Павловський, англійський рок-музикант, клавішник групи Dire Straits Алан Кларк, італійська кіноакторка Орнелла Муті, український футболіст Володимир Безсонов, російська кіноакторка Олена Яковлєва, український політик і бізнесмен, народний депутат Василь Волга, американська кіноакторка Єва Мендес («Гонщик-привид», «Подвійний форсаж»).
198 - на з'їзді німецьких лицарів в Акконі організація з догляду за хворими, утворена раніше під час ІІІ Хрестового походу, перетворена в духовно-лицарський Тевтонський орден. Повна його назва - Орден лицарів німецького шпиталю святої Марії в Єрусалимі
1558 – медик Франсиско Фернандес був посланий королем Іспанії Філіпом II до Мексики для вивчення невідомих європейцям рослин і продуктів харчування. Ця умовна дата вважається днем появи тютюну в Європі.
1616 – колегія кардиналів на чолі з папою Павлом V, передивившись список нових видань, визнала єретичним твір Миколая Коперника «Про обертання небесних сфер» і занесла його до списку заборонених.
1711 – засновано Сенат – вищий державний орган у Росії, який проіснував до 1917 року.
1836 – Семюель Кольт почав промислове виробництво револьвера 34-го калібру.
1868 – в Англії запатентовано степлер.
1904 – Нікола Тесла описує процес формування кульової блискавки.
1918 – Центральна Рада прийняла закон про адміністративний статус Києва як столиці УНР.
1924 – у США створено корпорацію IBM.
1933 – у Німеччині нацисти виграли парламентські вибори з 44% голосів.
1939 – Київському університету присвоєно ім'я Тараса Шевченка.
1940 – політбюро ЦК ВКП (б) винесло рішення: засудити до розстрілу без розгляду справ польських офіцерів і інтелігентів, захоплених в полон Червоною Армією у вересні та жовтні 1939 року. У квітні-травні 1940-го в Катині під Смоленськом та інших місцях співробітники органів НКВС стратили майже 21 тисячу польських військовополонених.
1946 – Уїнстон Черчиль у своїй промові у Фултоні вперше використав словосполучення «залізна завіса» (між західним світом та комуністичним табором у Європі — «від Штеттіна на Балтиці до Трієста на Адріатиці»).
1950 – після загибелі Романа Шухевича його заступника Василя Кука обрано головою Проводу ОУН в Україні, головним командиром УПА та головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради.
1964 – на екрани Франції вийшов фільм Крістіан-Жака «Чорний тюльпан» з Аленом Делоном в головній ролі.
1982 – «Венера-14», радянський космічний апарат, прибув на планету Венера.
1998 – ухвалено закон «Про Раду нацiональної безпеки i оборони України», яким визначено правовi засади органiзацiї та дiяльностi РНБО, її склад, структуру, компетенцiю i функцiї.
2000 – англійські науковці вперше у світі провели успішну операцію по клонуванню свиней.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
mirek Показати IP 5 Березня 2011 00:26
krapiwa molodez

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus