USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

5 серпня: події, факти, дні народження

5 Серпня 2011 00:01
День народження 5 серпня відзначають заступник голови – керівник апарату Волинської облдержадміністрації Станіслав Ющик, депутат Луцької міської ради Василь Гриб, генеральний директор державного підприємства «Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» Адам Ханзерук (на фото), крайовий отаман Українського козацтва, генерал-хорунжий Українського козацтва Микола Пасаман, заступник начальника головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Світлана Ремезовська.
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, злагоди, достатку.
Цього дня народилися російський і український художник-передвижник Ілля Рєпін, французький письменник Гі де Мопассан (Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан), український громадсько-політичний діяч, політик, письменник і меценат, один із засновників Центральної Ради Володимир Леонтович, російська зірка німого кіно українського походження Віра Холодна, радянський поет, пісняр Василь Лебедєв-Кумач («Широка страна моя родная…», «Веселый ветер», «Священная война», «Легко на сердце от песни весёлой...»), український письменник, перекладач, лiтературний критик, мовознавець Борис Антоненко-Давидович, український письменник, перекладач, лiтературний критик, мовознавець («Як ми говоримо»), український оперний і камерний співак Борис Гмиря, американський економіст російського походження, лауреат Нобелівської премії з економіки Василь Леонтьєв, радянський авіаконструктор Артем Мікоян, американський кінорежисер, актор Джон Х'юстон, американський астронавт, який першим із людей ступив на поверхню Місяця, Ніл Армстронг, український політик, співробітник спецслужб, громадський діяч, нардеп кількох скликань Анатолій Єрмак, українська політична діячка, юристка, народний депутат ІІІ і VI скликань Інна Богословська, український політик, аграрій, український політик, аграрій, колишній міністр аграрної політики України Юрій Мельник, український футболіст Олег Лужний, український футболіст, український естрадний співак Василь Лазарович.
1884 – на острові Бедлоу в Нью-Йорку закладено перший камінь у фундамент статуї Свободи.
1886 – у США вийшла перша газета українською мовою «Америка».
1914 – у Клівленді (США) встановили перші у світі електричні світлофори .
1921 – в американському місті Дейтоні (Огайо) успішно випробували перший у світі автомобіль, керований на радіо.
1924 – у Туреччини заборонили багатоженство.
1940 – Латвію прийняли до СРСР.
1948 – московський армієць Григорій Федотов став першим футболістом, який забив сто м'ячів у чемпіонатах СРСР.
1949 – землетрус в Еквадорі зруйнував 50 міст і слищ та забрав життя більш як 6 тисяч осіб.
1962 – лідер Африканського національного конгресу Нельсон Мандела опинився у в'язниці, де провів 28 років. Упродовж цього часу він став символом боротьби чорношкірого населення Південно-Африканської Республіки проти расистського режиму апартеїду. Після виходу на волю Манделу оберуть президентом країни.
1963 – міністри закордонних справ Великої Британії, СРСР і США підписали договір про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, космічному просторі й під водою.
1964 – в'єтнамська війна: авіація США вперше бомбардує Північний В'єтнам (операція «Пронизуюча стріла»).
1991 – президент СРСР Михайло Горбачов прибув на відпустку в кримську резиденцію у Форосі, де його ізолюють члени ГКЧП на час спроби державного перевороту.
1991 — український радянський легкоатлет Сергій Бубка встановив світовий рекорд, стрибнувши із жердиною на 6 метрів 10 сантиметрів.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Інформований Показати IP 5 Серпня 2011 14:06
Ханзерук - цікава постать зі сторони негативу і ролі влади при просуванні. Зовсім нездатний до навчання учень, якому в першій чверті 9-го класу директор школи легко запропонував піти працювати з причини неуспішності, так і поступив, слухняно забрав зі школи документи і став учнем токаря Маньківської ПМК. Там з посади причіплювача (помічника тракториста) починав свою карєру Блаженчук (згодом - перший секретар комсомолу в Локачах, ще згодом - на партійних посадах в Ковелі, а ще згодом - голова Волинського облвиконкому). Останній чим міг, допомагав згаданому учневі і, як відомо, витягнув з Ковеля до Луцька Бориса Клімчука. На початку 90-х Ханзерук з подачі Клімчука, не маючи профільної освіти, очолив Луцький спирто-горілчаний комбінат (не без допомоги свого сподвижника Блаженчука). Результат: по "горілчаному" - десяток кримінальних справ, а в Ханзерука особняк у 16 кімнат в Тарасово з 4-метровим парканом і злими собаками-людоїдами на заморських ланцюгах. В колишньому союзі справді працював принцип: "Кто был ничем, тот станет ...". Ханзерук, якщо винести за дужки його випрошені посади, був ніким і на жаль, таким і залишився. З усіх сторін - від відсутності інтелекту до елементарної порядності.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus