USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

7 визначних досягнень українців. ФОТО

14 Грудня 2012 13:36
Перший Національний реєстр рекордів України виходить 20 грудня.

Forbes.ua вивчив книгу за тиждень до її презентації і вибрав декілька показових досягнень українців: найбільшу колекцію старовинних книг,найшвидшого музику і навіть найважчого кота.

Найбільша колекція раритетних книг

Колекція Олександра Прогнімака нараховує 4465 томів, виданих до 1917 року.

Одна із найцінніших експонатів колекції ‒ книга Івана Федорова «Апостол», випущена в Москві в 1654 році. У світі таких збереглося не більше 60.

Є в зібранні колекціонера і «Острозька Біблія» ‒ перше видання Святого письма церковнослов’янською мовою, опубліковане Іваном Федоровим у 1581 році за допомогою князя Костянтина Острозького. На сьогодні таких книг (повністю або частково) збереглося не більше 350 екземплярів.

XVIII століття починається в колекції Олександра Прогнімака книгами петровської епохи, зокрема, «Арифметикою» Леонтія Магницького ‒ першим російським підручником з математики, виданим у 1703 році. Серед раритетів колекціонер також називає Біблію з тлумаченнями, надруковану спеціально для Григорія Орлова. На титульній сторінці зберігся напис, зроблений самим графом. За наявними даними, таких книг у світі збереглося лише дві.

XIX століття представлене в основному художньою літературою, зокрема «Чигиринським Кобзарем» Тараса Шевченка 1844 року і прижиттєвим зібранням творів Миколи Гоголя в 4 томах. Особлива гордість колекціонера ‒ «Русалка Дністровая»: перша книга, видана вихідцями з Галичини (суспільно-культурним об’єднанням «Руська трійця») розмовною мовою.

Найбільша дистанція, подолана за 46 годин мотоциклом

46 годин без сну і їжі провів у сідлі свого мотоцикла киянин Володимир Чернишов, пройшовши 4250 кілометрів дорогами України. Єдина його зупинка, не пов’язана з дозаправкою, ‒ 15 хвилин.

Володимир побував у Харкові, Одесі, Рівному, Дніпропетровську, Львові, Полтаві, Миколаєві, Житомирі, знімаючи свою подорож за допомогою відеореєстратора і збираючи, як додаткові докази маршруту, чеки з АЗС з зазначеним точним часом, датою та адресою кожної заправки.

Усього Чернишов надав експертам 64 гігабайти відео і 20 чеків. За словами рекордсмена, до рекорду він готувався два роки, і якби не проколов колесо між Львовом та Рівним, на підкачку якого витратив час, об’їхав би всю Україну.
Найшвидший гітарист

За два роки донецький музикант Сергій Путятов встановив три рекорди, перебиваючи кожним наступним попереднє досягнення. 27 травня 2011 був зареєстрований рекорд «27 нот, зіграних на гітарі за одну секунду» (від ноти «фа-дієз» малої октави до ноти «соль» другої октави). 13 вересня 2011 в ефірі ток-шоу «Всі свої» на телеканалі «Інтер» Путятов з першої ж спроби встановив новий рекорд, зігравши на електрогітарі за допомогою медіатора 300 нот за 9,74 секунди.

Уловити на слух надшвидку гру музиканта під силу не всім, тому для тих, хто випадково чхнув і пропустив всю музичну програму, досягнення Сергія фіксувалися на комп’ютер, а потім, для підтвердження рекорду, звукова доріжка розбивалася на частини й аналізувалася.

І нарешті, 15 жовтня 2012 року, прибувши до Києва на запрошення Національного реєстру рекордів, Сергій Путятов встановив новий рекорд. Для абсолютно точного підрахунку експерти вирішили вести потрійний паралельний підрахунок за допомогою спеціальної комп’ютерної програми. За бажанням музиканта, рекорд фіксували надворі поруч із літаком. Цією доступною метафорою Путятов хотів підкреслити, що його гра така ж швидка, як політ літака.

За 10,3 секунди донецький віртуоз зіграв 330 нот. Досягнення Путятова роблять його (поки що неофіційно) найшвидшим гітаристом світу.

Найдовший троллей

Старт найдовшого троллею України ‒ оглядовий майданчик під київською аркою «Дружби народів» у Хрещатому парку, фініш ‒ пляж Труханівського острову. Довжина цієї траси з мотузки ‒ 532 метри 61 сантиметр. Повітряна переправа через Дніпро працює в одному напрямку і протягнута паралельно до Пішохідного мосту.

Час у польоті, в залежності від ваги пасажира, становить 45-60 секунд. Максимальна вага, з якою допускають на екстрим-переправу ‒ 150 кілограм, мінімальна ‒ близько 30 кілограм. Швидкість спуску ‒ до 60 км/год. Максимальна швидкість зниження ‒ 2,2 м/с. Перепад висот ‒ 50 метрів.

Поки що на трасі використовуються дві мотузки з вантажопідйомністю до 2,5 тонни навантаження кожна. У майбутньому мотузки планують замінити на трос, який зможе витримати до 12 тонн. Інші плюси троса: на ньому можна буде «розігнатися», під час дощу він не намокатиме і не провисатиме, на ньому можна буде спускатися з запаленим олімпійським факелом.

Найдальший політ на паратрайку

Як довели пілоти Дмитро Єсипчук (Україна) і Павло Єсипчук (Росія), без посадок і додаткових заправок в повітрі на аерошуті можна подолати 663,64 кілометра.

Стартувавши в Києві і використавши сильний вітер, дядько і племінник взяли курс на південний схід країни.

На паратрайку було встановлено два GPS-реєстратори, які відзначали висоту, швидкість польоту і місцезнаходження пілотів кожну секунду. Політ ускладнювала необхідність постійно облітати дощові смуги, але навіть з урахуванням кліматичних труднощів Єсипчуки, як і планували, залишалися в повітрі весь світловий день ‒ 8 годин 35 хвилин, і лише після заходу сонця приземлилися в селі Ровеньки Радянського району (АР Крим).

Середня швидкість польоту з урахуванням вітру склала 76,8 км/год, максимальна висота польоту ‒ 1237 метри. Було витрачено 138 літрів пального марки АІ-95.
Найбільший маятник Фуко

У Науково-технічній бібліотеці Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» експертами Національного реєстру рекордів був зареєстрований рекорд «Найбільший маятник Фуко».

Київський маятник Фуко, який вважається найбільшим в СНД, був встановлений в бібліотеці вишу за ініціативою засновника і багаторічного декана фізико-математичного факультету академіка НАН України Вадима Локтєва і вперше запущений 24 лютого 2011 року.

Як пояснив почесний гість церемонії реєстрації рекорду академік НАН України, Герой України, видатний фізик сучасності Віктор Бар’яхтар, маятник Фуко, що наочно демонструє обертання Землі, був перетворений на справжній лабораторно-дослідницький комплекс. Величину маятника Фуко завжди визначає довжина підвісу. У київського маятника вона складає 22,061 метра.
Найважча кішка України

Ім’я найбільшої кішки країни ‒ Аліса, і важить вона 20,85 кілограма. Про те, що Аліса виросте великою, господиня Тетяна Пупон, звичайно, знала ‒ помісь мейн-куна і норвезької кішки не могла вийти іншою, але про те, що під час візитів до ветеринара кошик з улюбленицею доведеться нести вдвох, не здогадувалася.

Незважаючи на значну вагу, Аліса дуже активна кішка. Вона любить вистрибувати на меблі і телевізор, хоча останнім часом господарі категорично забороняють їй це робити, щоб уникнути купівлі нових меблів і нових телевізорів.

Крім котячого корму, кішка із задоволенням вживає маслини, дині, кавуни і хурму. А з корисних навичок Аліса освоїла вміння за командою подавати лапу і приносити кинуті цукерки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
тиць-здиць Показати IP 14 Грудня 2012 13:53
Мотоцикліста Чернишова треба зловити в тюрму. За потенційну небезпеку, яку створював невиспаний і замучений байкер на шляхах спільного користування.
Павло Байк до тиць-здиць Показати IP 15 Грудня 2012 15:42
Тобі ж сказали він готувався. МОЛОДЕЦЬ! Заходів і зробив. Хочеш спробувати зроби щось то зроби, а ні то мішайся під колесами.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus