USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Археологи продовжують рятувати шацький «Рай»

19 Червня 2012 11:13
На давньоруському городищі «Рай» у Шацьку розпочала роботу рятівна археологічна експедиція.

На вона стартувала 18 червня із відкриття на городищі охоронного знаку за кошти експедиції, - повідомили у прес-службі ДП «Волинські старожитності».

На давньоруському городищі «Рай» і багатошаровому поселенні ранньозалізного віку, римського, ранньослов'янського, давньоруського, литовсько-польського часів у селищі Шацьк розпочала роботу рятівна археологічна експедиція під керівництвом Сергія Демедюка. Це – четвертий сезон рятівних досліджень на пам'ятці. Він розпочався з відкриття на городищі охоронного знаку – обов'язкової складової кожної археологічної пам'ятки України, який встановлений учасниками експедиції та за її кошти. Адже пам'ятка у Шацьку постановою уряду включена до Реєстру пам'яток України.
Довідково:
На думку волинських археологів, городище згадується у літописі як «Рай». Між 1088-1093 роками у місті перебував князь Святополк Ізяславович, який на той час був турово-пінським князем і печатка якого знайдена на городищі.
Близько 1157 року Рай згадується як власність Юрія Ярославовича, внука Святополка. В 1242 році по території нинішнього Шацького району проходила татаро-монгольська орда, яка сплалила місто.
Вже до 1288 році Рай відбудовується і згадується як місто. В цей час тут перебуває князь Володимир Василькович зі своєю княгинею Ольгою. Сюди до нього приїжджає його брат Мстилав і єпископ Борко Оловянець. Саме тут в містечку Рай Володимир складає і оголошує свій заповіт, згідно якого він передає всі городи з стольним градом Володимиром своєму брату Мстиславу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus