USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Архієпископ зі Львова порівняв греко-католицизм з шизофренією. ФОТО

22 Жовтня 2010 08:52
В Луцьку презентували богословську книгу про безперспективність уніатства «Уніатство: Богословські аспекти»: її автор зробив висновок, що греко-католики повинні зробити історичний вибір – або перейти в католицизм, або зректись латинського впливу і навернутись у православ’я.

Про це 21 жовтня під час прес-конференції в Луцьку говорив автор видання, Архієпископ Львівський і Галицький Августин (Адам Маркевич).

Церковник розповів, що в нього свого часу виникла внутрішня потреба знайти відповідь на те, що таке унія. Зробивши висновок, що «така модель пошуку єдності є хибною і навіть небезпечною», він вирішив викласти на папері свої міркування.

Для написання книги, стверджує священик, йому знадобилось три роки, хоча матеріал збирав протягом 15 літ.

«Нормальний християнин завжди болітиме серцем і душею через цей страшний поділ в християнському світі», – пояснює Августин своє ставлення до розподілу християнство на католиків, православних, протестантів та греко-католиків.

«Мене вразило те, що у греко-католиків відчувається всередині в душі якийсь дискомфорт, комплекс якщо не вини, то браку чогось. Вони наче розуміють, що, з одного боку, православні, а з іншого – порвали з православними… Я зробив для себе таке маленьке відкриття, чому унія не спрацювала і чому унія – це трагедія… Унія – це невдала спроба поєднати, через те виходить така шизофренія, інакше не назвеш, роздвоєність», – пояснює він.

Архієпископ стверджує, що писав книгу «без емоцій», дотримувався «безпристрасного чистого наукового аналізу» і мав на меті проаналізувати проблему унії не лише з історичної, а й з догматичної точки зору. Автор аналізує передумови уніатства, описує історію різних уній.

Августин розповів, що наклад у книги невеликий, хоча вийшла вона двома мовами – українською та російською. Загалом надрукували близько двох тисяч. В планах – перекласти роботу на англійську мову.

«Тираж невеликий, бо це все грошей коштує. А я не можу церковні кошти тратити – добрі люди помогли. Буде запит – буде другий тираж», – поділився він.

Відгуків на книгу поки мало, каже архієпископ, однак «поки жоден католик не дорікнув, що тут є якісь натяжки, спекуляції».

«Тут все чесно... Але я дуже хочу почути якусь критику з боку греко-католиків. Проте вже деякі депутати-греко-католики кажуть, що дуже грамотна книга, але заполітизована…», – розповів він.




Довідково:

Українська греко-католицька церква (православними віруючими традиційно іменується уніатською) - помісна католицька церква східного обряду, що має статус верховного архієпископату, діє в Україні і в більшості країн, де є українська діаспора.

У 1596 році велика частина єпископів Київської митрополії на чолі з митрополитом Михаїлом Рогозою (у складі Константинопольського Патріархату) склали Собор у Бресті і прийняли рішення про визнання верховної юрисдикції римського папи. Умови Унії передбачали, при збереженні віруючими і духовенством візантійського обряду, визнання влади Папи і католицьких догматів.

За минулий після унії період греко-католицька (уніатська) церква вкоренилася в західних областях України, які входили до складу католицьких держав (Австро-Угорщина, Річ Посполита, Польща) (З Вікіпедії)
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Лучанин Показати IP 22 Жовтня 2010 09:13
А у нас вже відмінили відповідальність за розпалювання міжрелігійних конфліктів?
Viktor 69 Показати IP 22 Жовтня 2010 09:16
Ну а таваріщ Адам Маркевіч у нас конечно же с УПЦ (МП)... Оці всі шнягі московської церкви про те, що греко-католики це неправильно, УПЦ КП це не правильно вже набридли і викликають легку іронію... Вони навіть не обурюють... От знаєте завжди від УПЦ МП відчувалася якась агресія навіть ненависть до всього українського... А щодо шизофренії,то скоріше вона у цього таваріща і у решти попів-агентів від енкавидиста Кирила... До речі інформація про Кіріла: Кирило чистої води російський націоналіст і водночас шовініст. В одному із своїх інтерв’ю він прямо заявив: «Главное, я гражданини России. И всё. Что происходит в стране, мне не безразлично» (Факты. – 3 февраля).Останнім часом він часто говорить про Москву як Третій Рим, про єдиний простір історичної Русі, про триєдину святу Русь та ін. Свою підтримку Кирилу висловили Медведєв і Путін тим, що, приїхавши на поминальну службу на сороковий день від смерті Олексія ІІ до Богоявленського собору, вони потім провели тут тривалу розмову з Патріаршим Місцеблюстителем без свідків. Свою підтримку Кирилу висловила також партія «Единая Россия», для якої православ’я може стати єдиною ідеологією.
Був на презентації Показати IP 22 Жовтня 2010 12:39
Коли католики дозволяють в універі говорити, що православ'я на Волині - це московська наруга над волинянами, то це нормально. А коли роздвоєність богослов'я і обряду називають своїм ім'ям - то це проблема... Спочатку читайте роботу, а потім робіть висновки
Оксе Показати IP 22 Жовтня 2010 13:22
Щодня нова дурня.... Коли вже ті підлабузники Московії лишать нас в спокої ?
Араам Показати IP 22 Жовтня 2010 16:19
«Мене вразило те, що у греко-католиків відчувається всередині в душі якийсь дискомфорт, комплекс якщо не вини, то браку чогось. Вони наче розуміють, що, з одного боку, православні, а з іншого – порвали з православними… Це у вашій голові якийсь дискомфорт,як віруюча людина,шей Архієписком може порівнювати віру з шизофренією,і не важливо яка це віра... Ви взагалі вже від жиру біситесь... Шизофренія-це те шо Ви пишете в своїй книзі!Особисто в мене ніякого комплексу і вини немає,я греко-котолик і горжуся цим і аж ніяк праволавним себе не вважаю! Не намагайтесь стрибнути вище своєї голови...
МАРУСЯ007 Показати IP 23 Жовтня 2010 09:02
він таки наривається!НЕМАЄ РІЗНИЦІ - КУДИ ХОДИТИ І ДО ЯКОЇ ЦЕРКВИ!НЕМАЄ РІЗНИЦІ,КОГО СЛУХАТИ,АБО ЛИШЕ СВЯЩЕННИК ГОВОРИВ ДУШЕВНІ СЛОВА, БО ДО НЬОГО ПРИХОДЯТЬ ЗА ДУШЕВНОЮ ПОМІЧЧЮ! САМ ТИ ШИЗОФРЕНІК!15 РОКІВ ШУКАВ МАТЕРІАЛ?НЕ СМІШИ!ДЕ?В МОСКВІ?ПЕРЕПИСАНІЙ ТАБАЧНИКОМ ІСТОРІЇ? не лізь у чужу хату з своїм уставом! А може він хоче,так сказати, зробити "отвлекающий маневр" і посварити між собою людей? і це під час підривання економіки та виборчого процесу?!
подполковник Показати IP 23 Жовтня 2010 09:27
приехал из матушки России. Говорили мне,что все так плохо здесь, но... Я хочу обратиться к батюшкам. Вот знаю несколько инную историю о вас и нас.В кого мы верим или в чего??? История нам подкидывает интересные факты из жизни русского христианства. Например, в 1372 году тверяне, взяв Торжок, ободрали серебряные оклады с тамошних икон, а церкви сожгли. В 1398 году новгородцы, захватив Устюг, ограбили соборную церковь. Весело, да? Исходя из этих фактов, можно вообразить абсурдную картину, когда перед захватом города войны осеняют себя крестным знаменем, а, ворвавшись, сжигают икону с ликом Христа. (Параллель номер два - сколько церквей порушили, сколько окладов пообдирали, сколько монастырей поразграбляли большевики, сосчитать трудно. Но это же делали безбожники, право у них на это есть. А вот когда тем же самым занимались христиане...) позвольте,но украинцы НИКОГДА так не делали.Так зачем народ полощить?Вам за это деньги платят или наделы дают?
Арааму Показати IP 23 Жовтня 2010 13:43
греко-католицизм - такая же точно синтетическая политическая церковь, как и протестантские церкви, никакой благодати Божией быть не может у них. Создана поляками для духовного подчинения Галичины
Олександр Показати IP 23 Жовтня 2010 17:18
Греко-католицька Церква - витвір нечистоплотних єпископів, які бажали собі легкого життя У Речі Посполитій. Народ за ними не пішов, їх храми були пустими, але вони продовжували своє діло репресіями православних. І тільки цілеспрямована політика Польщі протягом трьох століть привела до того, що УГКЦ зайняла свою нішу - православ'я нищилось. З початків унія організовувалась польською владою як перший (перехідний) етап на шляху до католицизму. Після того, як це не вдалося, католики досить охололи до цієї справи. Уніатів самі католики не люблять, а лише терплять. Хтось скаже, що ні? Не смішіть мене - проясніть ситуацію для себе. Якщо я не правий: 1) на рахунок народу і нечистоплотних архієреїв; 2) на рахунок нищення православ'я; 3) нелюбові католиків - то знайдіть зворотнє у Грушевського, Костомарова чи інших українських істориків. Тому - все справедливо. біда в тому, що мало хто знає історію УГКЦ. грекохкатолики дійсно видаються людьми, які стоять на роздоріжжі. Хай обирають: православ'я чи католицизм. Треба бути чесним: ніякі це не православні, а КАТОЛИКИ. Тільки католики вважають їх неповноцінними католиками. Лише чин служби до православних подібний. І можете тут казати на мене, що хочете. Історію треба вчити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus