USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

Астроном-ентузіаст облаштує на Волині справжню обсерваторію. ФОТО

4 Травня 2013 11:40
Справжню астрономічну обсерваторію прагне облаштувати для своїх краян наш земляк, уродженець села Завітне Ківерцівського району Олександр Дейна. Він - кандидат технічних наук, член Астрономічного Всеукраїнського клубу «Астрополіс, науковий співробітник Інституту Магнетизму НАН України, фізик-експериментатор, майстер-виробник потужних телескопів для пізнання та вивчення ближнього й дальнього космосу, - йдеться на неформатному сайті Ківерець.

«Хочу втілити у рідному селі власну практично-освітню ідею – облаштувати для земляків і учнів школи справжню астрономічну обсерваторію. Цей задум не полишає і не дає мені спокою вже впродовж двадцяти років, та лише зараз склалися умови для його реалізації», – каже астроном.

Переконує: потрібно дві основні складові: хороший телескоп та відповідне приміщення з оглядовою баштою.

Оскільки ініціатор просто «горить» цим проектом, то доволі пристойного класу телескоп (фото №1) до того ж, зроблений власними руками, він вже привіз з Києва у Завітне. По закінченню справи пристрій Олександр передасть сільській громаді. Та, що найцікавіше, Олександр Андрійович ще й самотужки взявся фінансувати спорудження невеликої спец споруди.

Оскільки витрати на будівництво чималенькі, автор звертається до усіх з проханням про допомогу у спорудженні конструкції майбутньої обсерваторії, попередньо, стверджує, вже підібрали проект й виготовили демонстраційні макети, визначились і з місцем її розташуванні.

Звісно, каже, один у полі не воїн, і будь-яка допомога фінансами, матеріалами, технікою - на вагу золота. У планах - за літо завершити і, певно, на День Незалежності чи й раніше - відкрити об’єкт


Хто зацікавився та хоче допомогти – звертайтесь безпосередньо до Олександра Дейни за номером 098 2144000 та його сподвижника ківерчанина Олександра Новосада - 050 6828453.

Номер картки для фінансової допомоги проекту (ПриватБанк) – 6762 4682 0863 8878.

«З цієї ідеї при правильному підході й організації, район може отримати й розвинути своєрідну туристичну родзинку, яка приваблюватиме цікавих не лише нашого району, області, адже поруч майбутньої обсерваторії – дві пасіки, а в сусідньому селі – музей академіка Кравчука», - йдеться у повідомленні.


















Довідка
Олександр Андрійович Дейна - кандидат технічних наук, автор 13 публікацій у всесвітньовідомих технічних журналах і трьох винаходів, науковий співробітник Інституту Магнетизму НАН України, член Астрономічного Всеукраїнського клубу «Астрополіс», учасник усіх всесоюзних та всеукраїнських астрономічних конференцій з 1970 року, на яких презентував власноруч виготовлені інструменти для роботи над дзеркальними об’єктивами.

Ентузіаст-фізик-експериментатор, майстер-виробник потужних телескопів для споглядання, пізнання та вивчення ближнього й дальнього космосу (у його особистому доробку більше 15 солідних телескопів різних систем, які, до речі, працюють в Україні і за її межами (зокрема й Арабських Еміратах). Учасник багатьох виставок любительського телескопобудування.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus