USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Білоруси категорично проти екскурсій на ЧАЕС

30 Березня 2011 16:59
У той час як у Києві напередодні 25-річчя аварії на Чорнобильській АЕС все частіше звучать пропозиції здійснити екскурсійний тур до зони відчуження, білоруси вважають такі дії неприйнятними.

Про це інформує ЗІК .

«Будь-які спроби прокласти туристичні маршрути до зони відчуження ми припиняємо на корені, – заявив Яків Кенігсберг, доктор біологічних наук, голова Національної комісії з радіаційного захисту при Раді міністрів Республіки Білорусь. – По-перше, це неетично. На забруднених радіацією територіях несуть трудову вахту люди різних професій, а їх будуть показувати екскурсантам за гроші, заради розваги?! Там зона, а не цирк! По-друге, існує ризик для здоров’я тих, хто туди поїде за враженнями. Незважаючи на те, що після аварії вже пройшла чверть століття, радіація нікуди не зникла, потрібно пам’ятати про це. Заробляти на людському горі ми ніколи і нікому не дозволимо».

За даними білоруських дослідників, прогулянки і «тихе» полювання навіть на тих територіях, де щільність забруднення ґрунту незначна, можуть обернутися серйозними проблемами для здоров’я відпочиваючих – вміст радіонуклідів у грибах і лісових ягодах (у чорниці, журавлині і суниці) багаторазово перевершує гігієнічні норми. Питома активність цезію – 137 в ягодах і свіжих грибах перевищує 20 тис. Бк/кг, у сухих грибах – 150 Бк/кг.

Окрім того, у м’ясі диких тварин фіксують до 250 Бк/кг, що в сотні разів перевершує допустимі рівні, а риба в непроточних водоймах накопичує до 300 тис. Бк/кг.

За прогнозами вчених, у найближчі роки не передбачається істотного зниження вмісту радіонуклідів у дарах лісів, річок і озер. На тлі триваючого самоочищення крон, зростає кореневе надходження радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90 у фітомаси дерев. Згідно з розрахунками, у найближче десятиліття наземна фітомаса накопичить 10-20% радіонуклідів. Це є серйозною радіологічною проблемою не тільки для Білорусі, але також для Росії і України, значні території яких опинилися в зоні радіоактивного забруднення, «DT.UA».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus