USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Біля Хрінників виявили штальхауз. ФОТО

30 Серпня 2012 14:07
Так званий штальхауз, житло вельбарської культури виявили на берегах Хрінників. Зокрема вдалося повністю дослідити два слов’янські житла-напівземлянки із глинобитними печами.

Про це повідомили у прес-службі ДП «Волинські старожитності».

Так, на берегах Хрінницького водосховища у Рівненській області завершила роботу Волинська рятівна археологічна експедиція Інституту археології НАН України під керівництвом доктора історичних наук Дениса Козака.

Археологічні розкопки відбулись на двох поселеннях: в урочищі «Шанків Яр» між селами Хрінники та Набережне і в урочищі «Високий берег» на околиці села Хрінники. А на поселенні ранніх слов'ян в урочищі «За лісом» на околиці села Товпижин заклали розвідкову траншею.

Тож, в урочищі «Шанків яр» знаходиться багатошарове поселення, на якому найбільш ранні знахідки датуються ІV тисячоліттям до н. е. (мідний вік), а заключні етапи заселення у середньовіччі охоплюють період від VІІ–VІІІ ст. до ХV ст.

Значне поселення тут існувало у пізньоримський час (ІІІ – початок V ст. н. е.). Під час цьогорічних досліджень на поселенні виявили споруди раннього залізного часу поморсько-кльошової культури другої половини І тис. до н. е. та вельбарської культури ІІІ–ІV ст. н. е.

Появу цих поселень на Волині археологи пояснюють переселенням значної кількості населення із заходу, з території сучасної Польщі.

Вперше під час досліджень поморсько-кльошових об'єктів на території Польщі та у України у Хрінниках цьогоріч виявили майстерню косторіза. Цікавою знахідкою є і виявлене житло вельбарської культури - так званий штальхауз. Його «законсервували» для подальших досліджень у наступному році.

На поселенні в урочищі «Високий берег» відкрили цікавий заглиблений в ґрунт об’єкт бронзового віку. В ньому зібрані уламки посудин та вироби з кременю, зокрема, масивний серп. Це один з найдавніших серпів подібного типу, серед тих, які виявлені на території Волині.

Знахідки датовані першою половиною ІІІ тис. до н. е. Тут же вдалося повністю дослідити два слов’янські житла-напівземлянки із глинобитними печами. Одне житло датоване Х ст. В ньому виявили уламки гончарного горщика та прясельце, виготовлене із щільної крейди (мергелю). Інше житло загинуло від пожежі приблизно в першій половині ХІІ ст. Збереглися обвуглені рештки дерев’яних деталей, які дозволяють вивчити особливості конструкцій стін середньовічного слов’янського житла.


Як зазначили у прес-службі, це був ювілейний, двадцятий сезон роботи експедиції, в якій приймали участь працівники ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Григорій Охріменко, Віктор Баюк, Сергій Демедюк, Дмитро Дем'янчук, Віталій Затворніцький, Микола Собуцький, працівники ДП «Рівненська старовина» Юрій Харьковець, Богдан Прищепа, Віталій Ткач та студенти двох рівненських університетів (керівник - Богдан Прищепа), Львівського національного університету імені Івана Франка, Волинського національного університету імені Лесі Українки (керівники - Олексій Златогорський, Сергій Панишко, Григорій Охріменко).





Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Вася Показати IP 30 Серпня 2012 14:37
Якої дупи ВОЛИНСЬКІ старожитності полізли на Рівненську область?????
1 до Вася Показати IP 31 Серпня 2012 12:12
вася, Златогорський (ДП "Волинські старожитності)обслуговує 2 області - Волинську та Рівненську. мабуть поняття не мав про що писав.
До Васі Показати IP 30 Серпня 2012 15:01
Вася, Рівненська область також частково була Волинню!
генерал-губернатор Показати IP 30 Серпня 2012 17:07
Васям. Не частково, а цілком. Існувала Волинська губернія з центром у Житомирі, в яку повністю входили території нинішньої Волинської, Рівненської,Житомирської, частина Хмельницької і Тернопільської областей.
сеня Показати IP 30 Серпня 2012 21:46
а вам не пофиг
коля Показати IP 31 Серпня 2012 07:25
пофіг..........

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus