USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Бойові карти УПА» скоро можна буде купити у Луцьку

29 Жовтня 2009 17:30
Гральні карти із зображенням Степана Бандери, Андрія Мельника, Євгена Коновальця та ще 16 відомих діячів українського визвольного руху наробили галасу у патріотично налаштованих колах. Вперше «засвітившись» у Луцьку на виставці  «Гральні карти як новий вид колекціонування» у липні 2009 року, ці карти стали об’єктом критики і обурень.
Як розповів арт-директор львівської дизайн-студії «Бамбук» Олександр Нестеренко, ідея створити такі карти виникла через бажання популяризувати діячів визвольного руху, й крім того, зробити оригінальну сувенірну річ.

Проте історик Василь Стефанів вважає, що «Бойові карти УПА» - ніщо інше, як комерційна діяльність. «Постаті та бойові відзнаки національних героїв прикрашають шматок паперу, який перекидають з рук у руки у галасливій компанії» – цитує ZIK.
«Проект викликає обурення, а не схвальні емоції. На картах зображені люди, які боролися за незалежність і більшість з них закінчили своє життя трагічно. Серед постатей є Роман Шухевич, Олена Теліга, Степан Бандера, Президент УГВР Кирило Осьмак. Всі вони боролись за Незалежність України і загинули або на полі бою, або постраждали від репресій польського та німецького тоталітарних режимів. Тому дуже дивно, що на нелегкій долі і славі цих людей роблять бізнес», – каже Василь Стефанів.
Схожої думки притримуються і на Волині. Скажімо, голова волинського братства вояків ОУН-УПА імені Клима Савура Василь Кушнір каже: «Мені здається, що зображувати вождів національно-визвольного руху на гральних картах некоректно. Складається таке враження, що вони тільки тим і займалися що грали в карти, а не проливали свої кров»
З критикою категорично не згідний розробник.  «Це колекційна, сувенірна річ. Такі карти є й у інших країнах. Вони не для гри створені. Та й це результат серйозної скрупульозної роботи. Ми на «бойові карти УПА потратили більше року Багато зображень були в дуже поганій якості. Крім того, ми не використовували класичні масті. Скажімо, хреста у нас – у формі бойового хреста. Тому це можна розглядати і як зразок мистецтва» - каже Олександр Нестеренко.

Як стверджують у луцькій асоціації «Паритет», відвідувачі вищезгаданої виставки у Луцьку висловлювали захоплення як творчим задумом, так і якістю карт.
Перша колода карт з підписами авторів уже передана Волинській Асоціації колекціонерів. А невдовзі, як каже Олександр Нестеренко, карти надійдуть у продаж в Луцьку. «Зараз ми в процесі пошуку контрагента, який би займався їх реалізацією» - сказав він.
Вартість «Бойових карт УПА» у Львові - від 70 до 199 грн, стверджує ZIK.
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Олеся Показати IP 30 Жовтня 2009 08:41
Бачила ці карти на виставці. Дуже якісно зроблені. Цікавий проект...
націоналіст Показати IP 30 Жовтня 2009 13:21
куплю обов"язково!!Слава героям
Паша Показати IP 6 Листопада 2009 16:56
Класна ідея. Тепер більша кількість людей буде впізнавати їх хоч на картах)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus