USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Чотирилапі міліціонери» шукають наркотики і затримують злочинців. ФОТОРЕПОРТАЖ

31 Березня 2010 11:12
У Волинському кінологічному центрі виховують 24 службові собаки. Двоє з них мають родовід. Але, за словами працівників центру, чистота крові – не головне. Основна вимога до службових собак – професійні якості.

Кінологічний центр обласного УМВС у Луцьку розташований на вулиці Заньковецької. Його начальник Анатолій Гловацький розповідає, що собак тут виховують для служби із 1982 року.



«Колись кінологічний центр знаходився біля управління МВС, там було лише п’ять вольєрів. А вже з 1982-го собаки і кінологи переїхали у це приміщення. Нещодавно ми відремонтували покрівлю, поміняли дах у вольєрах, щоб собакам не крапало», - каже Гловацький.

Псів, кажуть працівники центру, потрібно дресирувати змалку. Елементарних команд «сидіти», «лежати» треба вчити ще цуценят. Потім дорослі тварини набагато важче піддаються дресируванню.



«Щоб навчити тварину, іноді потрібно застосувати силу: придавити спину, щоб собака лежала, чи підняти за холку. Звичайно, потрібно собаку заохотити чимось смачненьким, наприклад, шматком м’яса чи сухим кормом», - каже начальник.

Програма спеціалізованих тренувань для службових собак розрахована на три місяці. Найліпше піддаються навчанню собаки, віком один-два роки. Але можна навчати й цуценят, яким всього два місяці.

«Собаці потрібно завжди підтримувати фізичну форму. Щоб тварина не забула свої навички. Хоча би раз на тиждень потрібно проводити тренування», - запевняє Гловацький.

Собак тренують на смузі перешкод. Службова тварина повинна вміти долати бар’єри, висотою під два метри.



Вихованці кінологічного центру реагують не лише голосові команди. Собакам достатньо показати спеціальні жести.





Іноді тварин возять на «курси підвищення кваліфікації». От і зараз один із вихованців у Житомирі – готується до Євро-2012: собаку навчають шукати вибухівку.

«Собака, яка навчена шукати наркотики, не реагуватиме на вибухові пристрої. І навпаки. Тварина реагує на специфічний запах, який закладений був під час тренувань. Вона шукає предмет із запахом, який закладений уже в підсвідомості. Тож собака, яка спеціально тренована на пошук наркотиків, не шукатиме горілку», - пояснює Гловацький.



До речі, побутує хибна думка, що для того, аби собака шукала наркотики, її саму перетворюють на наркоманку. Це не так, - переконують кінологи.

«За теорією, такі собаки живуть один рік – руйнується їх організм. Ми ж тренуємо собак по-іншому. Спочатку навчаємо їх шукати певний предмет, наприклад, м’яч. Потім до м’яча підкладають наркотики чи речовину, яка імітує запах наркотиків. Це робиться для того, аби собака асоціювати пошук м’яча з цим запахом. Уже згодом, підкладають лише наркотики, без м’яча. Собака ж думає, що шукає самого м’яча, який має специфічний запах», - розповідає кінолог Віктор Масюк.



Його собаці Поні вже десять років. Кінологи жартома називають Поні «наркоманкою». Побувала вона зі своїм вихователем у Косово – у складі миротворчих військ шукала там наркотики.

«Невеликі партії наркотиків знаходили доволі часто. А одного разу знайшли 35 кілограмів героїну», - каже кінолог.

У кінологічному центрі більшість вихованців – німецькі вівчарки. А Пона – російський спаніель. Як розповідає Віктор Масюк, така собака може краще дістатися до важкодоступних місць, проповзти під легковим автомобілем. У вантажній фурі легше їй пролізти між коробками. Адже наркотики можуть ховати у найнесподіваніших тайниках.





«Спаніель – мисливська собака. І дуже вразлива. Ображається, коли підвищити на неї голос. Найважче було навчити Пону не реагувати на постріли. Під час тестування собака повинна п’ять хвилин лежати спокійно, не рухаючись. Потім протягом наступних п’яти хвилин звучить кілька пострілів зі стартового пістолету. Собака повинна увесь цей час лежати нерухомо», - каже кінолог.

У Косово побував інший вихованець Волинського кінологічного центру – пес Дік. На жаль, його вже немає, він помер від старості.



Кінолог Микола Лисик розповідає, що їхня місія в Косовому була патрулювання і охорона об’єктів.

«Коли відбувався суд над терористами ми охороняли британських консулів. Були і на масових заворушеннях, демонстраціях. Їздили на затримання злочинців, які скоїли вбивство», - розповідає Микола Лисик.



На початку 2010-го один із собак-вихованців центру допоміг міліціонерам затримати крадія.

«На Різдво ми виїжджали в Локачинський район. Там 7 січня пограбували магазин. Наш кінолог з собакою приїхав на місце злочину. Слід привів до сільського подвір’я. Чоловік не встиг навіть розпакувати накрадене. Найкраще собаки працюють в сільській місцевості – там повітря чистіше. У місті дуже багато сторонніх запахів, які заплутують тварину», - зазначив начальник центру.



Анатолій Гловацький запевняє, що фінансування центру вистачає. Є за що придбати і медикаменти, і корм.

«Купуємо крупи, м’ясо. Двічі на день варимо на своїй кухні кашки з кістками, двічі на тиждень до каші додається риба. В раціоні собак - червоний буряк, морква картопля. Все, що потрібно тваринам», - повідав Гловацький.

Коли «ВН» побували у центрі, собакам якраз готували рибну юшку.



До раціону додається і сухий корм. Щоправда у невеликій кількості. Так само використовується сухий корм і для заохочення під час тренувань – кашу ж в кишеню не покладеш.

Кінолог Віктор Масюк запевняє, що сухий корм для собак нешкідливий. Головне – додавати побільше води.

Співпрацюють волинські кінологи з карним розшуком, УБОЗом, прикордонниками. Правоохоронці подають заявку в кінологічний центр і автомобіль виїжджає на місце виклику. Діє тут і цілодобове чергування.



Практично від народження і протягом усього собачого життя службовими собаками опікується ветеринар Андрій Артисюк. Він вакцинує псів, накладає шви і лікує розтягнення та інші травми, які отримали собаки на тренуванні або під час завдань.



Ветеринар каже, що здебільшого займається профілактикою.

«Коли собака виходить за територію центру, то вона, звичайно, може захворіти. Але в жодному разі ця тварина не є носієм інфекції. Собака не може заразити інших. Такий ефект дає вакцинація. Це дворняги можуть захворіти і заражати оточуючих, але не наші собаки», - запевняє ветеринар.

Андрій Артисюк запевняє що серйозних травм собаки не отримували. Хіба вивихи, розтягнення.

«Коли собака затримує злочинця то ця людина відчуває психологічний стрес. Вона в той момент не думає, як нашкодити тварині. Це вже хіба повинен бути досвідчений рецидивіст, що може порізати собаку чи відбитися від неї», - розповідає Артисюк.





Крім того, всі кінологи вміють надавати першу медичну та ветеринарну допомогу.

До слова, кожні два роки поводять змагання серед чотирилапих міліціонерів. Торік чемпіонат МВС серед кінологів відбувався у Рівному. Перше місце на смузі перешкод зайняла собака з Волині.



Аби поповнювати «особовий склад» чотирилапих службовців, коштів, кажуть в центрі не потрібно.

«Ми співпрацюємо з нашими колегами із інших областей. Беремо у них цуценят. Іноді наші собаки народжують. Тож купувати собак у нас нема потреби», - переконує начальник кінологічного центру.

Під час служби собаки постійно проходять тестування на «профпридатність». Якщо тварина уже втрачає свої навички, через вік або хворобу, то її відправляють на пенсію. В середньому трудовий стаж собак сягає 7-9 років.

«У природі собаки живуть довше. Але службові тварини отримують значне навантаження, тож і на пенсію виходять раніше. Після закінчення їхньої служби, тримаємо псів, як пенсіонерів, годуємо. Якщо собака відпрацювала стільки часу, ми ж не можемо викинути тварину за паркан, щоб вона там здихала. І не відстрілюємо їх», - переконує Гловацький.

Якщо є бажаючі забрати пенсіонера додому – без питань, запевняють кінологи. Може й сам міліціонер забрати свого вихованця.

До слова, собаки втрачають свої здібності не тільки через вік. На це можуть вплинути і несприятливі погодні умови.

«При мінус 15 і нижче собака практично втрачає нюх. Носоглотка пересихає і тварина не сприймає запахи. Те ж саме відбувається під час спеки. Якщо температура повітря вища 25 градусів, то тварина думає лише про те, як напитися води, щоб втамувати спрагу», - зазначив начальник центру.



Анатолій Гловацький жартома розповідає, що собаки його не слухаються. Виконують команди лише своїх господарів.

«Я можу тільки кінологами командувати, щоб ті в свою чергу керували своїми собаками», - жартує Гловацький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus