USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Де влітку відпочити на Волині: водойми в Луцьку та поблизу

22 Серпня 2014 18:00
Купальний сезон минає, та все ж останній шанс насолодитися теплою літньою водою ще залишився. Можливість їхати «за тридев’ять земель» мають не всі, тому пропонуємо до уваги список найближчих до Луцька водойм та їх характеристику.

СТИР. Центральний пляж.


Знаходиться в центрі - парк імені Лесі Українки - зручно добиратися з будь-якого кінця міста.

Безкоштовний.

Зручності:

- на пляжі дуже багато смітників, буквально через кожні 4 метри;


- кілька кабінок, усі охочі можуть переодягнутися, не стоячи в черзі ;


- є пологі спуски до води, є і бетонні сходи;


- три мангали для пікніків;


- є колонки з проточною водою, аби помити ноги чи попити;


- багато лавок, також є так звані «грибочки»;


- на території посаджені дерева: можна відпочивати як в тіні, так і на сонці;


- туалет прибраний, звичайно, не сучасного стилю, але принаймні заходити не гидко;


- має місце стенд із застережною інформацією щодо правил купання;


- для дітей – пісочниця;


- чітко визначені межі пляжу;


- для охочих зайнятися спортом – перекладина, гімнастична стінка та бруси;


- є пост рятувальників;


- найближчі магазини та кафе – в парку.

Загалом пляж трав’янистий, піску немає. Завжди людно, навіть в погану погоду лучани приходять просто посидіти на березі річки і поспостерігати за її течією. Багато людей з дітьми різного віку: від найменшеньких, ще в колясках, до підлітків. Вони влаштовують пікніки, розпалюють вогнища, смажать на мангалах продукти. З парку долітає музика – то Скрябін, то російські поп-виконавці.

Щодо прибраності, то, власне, на пляжі чисто, хоч відвідувачів і немало. Вода теж чиста, хоча каламутна, адже біля берега багато відкладень глини. Є і трохи ряски та трави в водоймі, проте вони здебільшого розташовані далеко від самого пляжу.

Про Стир говорять лучани

Молода мама Ганзоненко Юлія ділиться враженнями: «Ми тут не купаємося, течія сильна. Дітей – троє, а чоловік – один. Всіх не врятує (прикро усміхається). Але вода чиста, місце хороше. Де ще можна дитину в трусах босою бігати відпустити? Скла немає, людей напідпитку теж. Всі зручності є, ще й рятувальники присутні. Раніше в Гаражджу їздили, тепер її всю забудували, приватні сектори зробили. Тому наразі, найкраще місце для нас – тут».

5-річний син Юлії Стас, своєю чергою, резюмує: « Подобається ніжки мочити. А ще я тут рибку годував!»

Лучанин Петро Ковальчук також висловлює свою думку: «Купаюся вже місця зо два, подобається. Кажуть, що вода корисна для шкіри, бо тут є глина, а в глині - гліцерин. Тут течія, це не те що в Теремно чи Гаразджі, це треба відчути! Лягаєш в одному місці на спину і зовсім в інше тебе приносить. Що мене здивувало – тут є раки. А кажуть «є раки – значить, вода чиста». Попри те, що тут завжди багато людей, вони мені не заважають, хай приходять, тут добре!»

Також у Луцьку є і неофіційні пляжі на Стиру.
Вода на них така ж, як і на центральному пляжі, проте ніяких зручностей тут немає. Де-не-де люди самостійно викопують спуски у воду, адже пологі практично не зустрічаються – всі вони дуже круті.
Відпочивають тут здебільшого ті, хто хоче втекти з міста від його суєтності і просто посидіти біля річки та полум’я в лісі. Сміття є, адже люди за собою, на жаль, не прибирають.

ТЕРЕМНІВСЬКІ СТАВКИ.


Знаходяться також безкоштовні ставки в однойменному районі Луцька.

Зручності:

- є одна кабінка для переодягання, кілька маленьких облізлих і поржавілих «грибочків» ще з часів СРСР;


- пісок – щойно насипали, метри на три від берега, далі ландшафт трав’яний, з болотом і калюжами;



- замість смітників – великі баки, їх на території два;


- туалет є, але його краще не відвідувати – дверима до однієї з кабінок служить ковдра, купа сміття поруч, а сморід такий, що і на кілька метрів не підійдеш;


- в воду заходити зручно, спуск пологий, є і бетонні сходи, а ще люди роблять їх своїми руками;


- місцевість різноманітна – можна розташуватися ближче до води на сонці, або далі, в затінку;


- за кілька метрів – магазин, кафе і бари, а якщо пощастить, на самому пляжі можна зустріти бабусь, які продають насіння;

Пляж розташований відразу біля траси, що не дуже зручно.
Поруч постійно їздять машини і маршрутки, гудуть. Навкруги – приватні будинки. Попри заборону мера на плавання у Теремнівському ставку доки його не приведуть до ладу, тут купаються і люди, і домашні тварини. Таблички про заборону вже давно в воді, або просто перекинуті написом до низу.


На пляжі брудно – тут є пластикові пляшки, шматки битого скла, навіть в’єтнамки можна знайти. Вода – окрема тема. Тут – і ряска, і трава в воді, і навіть іграшковий дитячий візок, а окрім того – цілі купи сміття прямо біля входу а ставок. Милує око дивна труба невідомого походження, що входить в ставок.


« Та який тут відпочинок? Нам сюди ближче просто. В Озерце їздили кілька разів – там значно краще для дітей, є бар, можна купити щось. А тут – аби побовтатись, мул, правда, смітників немає, і нетверезі люди ходять. Обіцяв мер до 24 серпня зробити, але поки нічого не видно», - розповідає молода луцька мама Наталія.

«Подобається, що тут комерції немає, пляж безкоштовний. Можна було би і щось додати, але ж воно сезон постоїть і наші люди розіб’ють чи поламають», – бідкається лучанин Михайло Мельник.

«Був цього року на Світязі, то порівняно вода брудна. Мама каже, що люди відходи викидають. Але мені будь-де подобається, аби купатись. Хоч і кажуть, що тут глибоко, троє людей загинуло», - розповідає 9-річний Влад Вінцюк.


ОЗЕРЦЕ


Знаходиться водойма в селі Озерце, орієнтовно 10 кілометрів від Луцька.

Вхід – безкоштовний, додаткові послуги – платні. Так, альтанка на 10 людей – 100 гривень, на 15 – 150, 25 – 250, мангали по 15 гривень на добу, майданчик для волейболу – 40 за годину.

Зручності:

- смітники є, хоч і не багато, кажуть, що територію прибирають щоранку;


- одна кабінка для переодягання;


- до води можна спуститися пологим спуском, є також і пірс;


- для усіх охочих – великі та малі столи і лавки;


- як додаткові послуги – мангали, альтанки та волейбольне поле;


- на території є як тінисті місця, так і сонячні, в сезон можна наїстися аличі:);


- два чисті туалети;


- є парковка для автомобілів (5 гривень – доба);


- чітко визначені і описані на стенді правила поведінки в воді, також мають місце застережні знаки;

- палити багаття тут заборонено – лише мангали;

- на території є магазин, а також бар, що має звичайну і літню тераси;


- є рятувальна станція, проте рятувальників не видно. Орендар зазначає, що фізичним особам наймати рятувальну службу заборонено. Щодо летальних випадків та травм, Анатолій Лящишин розповідає, що за десять років перші два смертельні випадки сталися цьогоріч, травм завжди багато, але вони - здебільшого через неуважність;


Загалом територія трав’яниста, хоча сам вхід в воду - піщаний. Відпочиває багато людей на машинах, діти з матерями.

Це озеро має і свою історію, і свої особливості, про які розповів орендар:

«Я сам - місцевий житель, тут виріс, тут батьківська хата, до приходу комуністів на цьому місці був хутір моє прабабці, тому це - своєрідна сімейна справа. Важко, люди смітять, випалюють дерева попри застережні знаки. Проте намагаємося тримати лад – екологи постійно приїжджають, воду перевіряють. Вона у нас лікувальна, адже з дна б’ють джерела. А саме воно - з синьої глини».

Берег тут, зауважимо, не дуже брудний, проте можна знайти сміття в траві та кущах, вода біля основного пляжу чиста, хоча якщо підійти до іншого краю озера, - замулена.


«Поблизу Луцька – найбільш оптимальне місце. Стир холодний зараз, там втопитися можна – течія, під водою багато корчів. А тут є волейбольний майданчик, можна перед дівчатами похизуватися! Хоч тут і є послуги за гроші, але нас влаштовує: як же по-іншому? Гарно, ялинки ростуть», - діляться враженнями лучани Максим Костюк та Олександр Галич.

Є і альтернативна точка зору: «Смітників мало, піску нема, з ним було би краще. Хоча… дітям нормально. Але якщо це приватна територія – вхід би я зробила платним, а умови би покращила: зробила б суцільний пляж зі входом в воду, відремонтувала пірс», - каже молода мама Світлана Карпюк.

«Тут сама структура хороша – сосновий ліс, грошей не беруть, не те що в Гаражджі. Ще й бар під боком – смачно і хороша цінова політика, адже ціни менші ніж в місті», - розповідає Петро Потієвський з Луцька.


«Як лікар скажу, що тут правильно обрано зону для купання – у цій частині пляжу завжди затишно, адже у нас вітри здебільшого західні, тут не так холодно і не дуже дує», - додав чоловік.

СТРУМІВКА. ЄРЕМЕЄВСЬКИЙ СТАВОК (народна назва)


Розташований безкоштовний ставок в селі Струмівка під Луцьком.
Зручності (з того, що вдалося побачити):

- територія закрита і огороджена;

- пляж трав’янистий, добре викошений;
- вода чиста;

- чітко прописані правила для «пересічних» відвідувачів;


Особливістю цієї водойми є те, що не кожен може потрапити на її територію. Люди кажуть, що тут може відпочити лише той, хто має прописку або певну приватну територію в селі.
***
Отож, якщо для вас важлива мінімальна відстань та безпека, ви не боїтеся сильної течії – вам на Стир. Бажаєте вибратися подалі від міста великою компанією з сосискам та шашликами? Для вас найкращим місцем стане Озерце. Якщо зручності не є головним, до чого ви прагнете, можете відвідати і Теремнівські ставки. А от ставок в Струмівці – не місце для пересічних людей. Маєте знайомих, які можуть допомогти туди потрапити, – спробуйте!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Vetal Показати IP 23 Серпня 2014 10:01
Всюди жахливі водойми!
Максим Показати IP 28 Серпня 2014 20:46
Варто було б згадати про озеро в Сирниках.
Олександр Показати IP 17 Травня 2020 23:34
Пат Енко у Воротнівському лісництві(відразу за Гаразджею), там в'їзд платний але територія чиста, на єремеєвський ставок можна потрапити будь-кому-потрібно об' їхати його володіння і там є місце де немає огорожі(там доволі багато людей)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus