USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Де влітку відпочити на Волині: озеро Святе

8 Серпня 2014 23:23
Синьоока Волинь славиться мальовничою природою та великою кількістю водоймів. Літо - саме той час, коли хочеться бути на природі. Багато озер, розташованих у Волинські області, є маловідомими. Про них часто знають лише місцеві, випадкові приїжджі чи допитливі туристи.

Нагадаємо, що протягом літнього сезону Інформаційне агентство Волинські Новини розповідає про маловідомі місця на Волині, де можна врятуватися від спеки.

Так, між селищем Заболоття та селом Тур, що у Ратнівському районі, знаходиться мальовниче озеро Дружби. Однак людям воно куди відоміше під назвою "Святе" (не плутати зі Святим, яке поблизу села Залухова). Справа у тому, що за часів комунізму місцеві чиновники, розповідають, не могли собі дозволити, аби у районі існували подібні географічні назви.

Тому, якщо шукати згадану водойму у картах «Google», то знайдете назву «Дружби», а не «Святе». У кількох кілометрах знаходиться озеро Довге, хоча насправді ніяке воно не довге – всього кілька сотень метрів у довжину. Іншою стороною асфальтованої дороги, за сосновим бором, натрапите на друге за площею озеро на Волині – Турське.

Однак сьогодні ми розповімо вам про Святе, оскільки величезне Турське та крихітне Довге куди менше годяться для активного відпочинку. Отож, якщо з однієї сторони Святого ростуть лишень поодинокі дерева, то з іншої розкинувся густий бір. Саме там і полюбляють відпочивати туристи. У будній день вдалося угледіти кілька десяток палаток та стільки ж автівок. Місцеві жителі не обманули, коли попереджали, що озеро дуже глибоке. Уже у метрах тридцяти від берега, якщо пірнати на «лісовій» стороні – до дна годі й дістати.

Кілька слів про село Тур та про містичні загадки Святого. Згідно з переказами, назва села походить від імені Тура – давньослов’янського бога мудрості. Хто зна, можливо, саме у цих місцях наші предки будували капища та поклонялися своєму божеству.

А ще жителі навколишніх сіл вам оповідять легенду про те, що колись на місці озера знаходився монастир (а воно дійсно знаходиться у низовині). Як раптом однієї днини з-під землі бурхливо хлинула вода. Монастир затопило разом з ченцями. Відтепер на Великдень з глибин водойми чути церковний дзвін і спів монахів. Легенди легендами, містика містикою, але раніше від кількох не вельми забобонних ратнівчан доводилося чути, що інколи у похожий день у воді видно хрест, що розмістився на куполі монастиря…

Цифри та факти:

Озеро Святе є карстового походження. Площа: 44,4 га; максимальна глибина: 15, 9 м; середня глибина: 5,4 м; довжина водойми: 930 м; довжина берегової лінії: 2400 м. кв.

Нагадаємо, раніше Інформаційне агентство Волинські Новини писало про озеро Засвинське, озеро Чисте, озеро Глибоке та озеро Радожичі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
123 Показати IP 9 Серпня 2014 08:57
Було гарне озеро, поки львівські рагулі не загидили.
Анонім до 123 Показати IP 9 Липня 2015 11:22
Так .з сміттям то наша національна проблема.........
Анонім Показати IP 9 Серпня 2014 09:54
Природа - шикарна! Але мусору навкруги - жах просто! Невже важко біля кожного двору поставити смітник? Але всі тільки за гроші думають
мама Показати IP 9 Серпня 2014 19:25
А хто підкаже як краще туди дістатись маршруткою чи автобусом із Луцька? І чи варто туди їхать з маленькою дитиною?
Андрій до мама Показати IP 9 Серпня 2014 20:23
їдьте до Заболоття, з Луцька їздять маршрутки. До Тура і до озера звідти - рукою подати. також з Ратного кілька разів на день курсує маршрутка до самого озера. відпочивають там і з дітьми
мама до Андрій Показати IP 10 Серпня 2014 18:37
дякую!
Ірина Показати IP 21 Червня 2022 15:19
Переночувати є де?
валя Показати IP 11 Липня 2022 13:58
ні

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus