USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

День осіннього рівнодення: крок в історію

23 Вересня 2013 08:16
Мабон святкується у день осіннього рівнодення, яке у цьому році припадає на 22 вересня. Стартувало рівнодення о 22:44 за київським часом. Нагадаємо, що у день осіннього рівнодення тривалість дня майже дорівнює тривалості ночі, - інформує ТСН.
За походженням, Мабон - це древнє кельтське свято середини осені. Нині це свято вижило завдяки вікканам (це прихильники течії неоязичництва, яка нараховує як мінімум 3 мільйони послідовників у всьому світі). Зауважимо, що у кельтів новий день починався із заходом Сонця, так що правомірно вважати сьогоднішню ніч початком святкувань.
У вікканській традиції на Мабон Богиня, яка ще влітку була Матір'ю Врожаю перетворюється на Стару, мудру бабусю, яка допомагає відпочивати після роботи протягом року. Із цим періодом пов'язані і міфи, що розповідають про сходження Бога чи Богині до підземного царства і повернення навесні.
Наприклад, в Древній Греції богинями цієї пори року були і Деметра, яка дарує свої плоди і Персефона, котра сходить в царство Аїда.
Таким чином, осінь - це час подяки Землі і богам за щедрий врожай, який дасть змогу вижити взимку. Із точки зору магії, осіннє рівнодення - це час приливу енергії, оскільки це пора року, яка "зависла поміж світами", адже цього дня ніч дорівнює дню.
Для українців головними моментами осіннього циклу були звичаї, приурочені до завершення збору врожаю чи повернення худоби з літніх пасовищ у Карпатах. У них, як і в попередніх циклах, фрагментарно відображена головна селянська турбота – забезпечення родючості полів, плодючості худоби, продовження людського роду. А це і є основною ідеєю осіннього обрядового циклу. Обрядові дійства, що дійшли до наших часів, – це залишки дохристиянських свят, які припадали на пору збирання меду, фруктів, збіжжя.
Додамо, що у більшості індоєвропейських народів цього дня проводилися різноманітні святкування. Деякі ритуали Мабону були пов‘язані із збереженням жіночої родючості, але при цьому носили і дещо фалічний характер. Приміром, у деяких регіонах одружені жінки ходили в поле викопувати моркву, прикладали її до живота і просили дати про цьому родючості своїй утробі. Під час Мабону проводилося і чимало чоловічих ігор, пов'язаних із тваринами, що вказували на мускулінність та родючість — із баранами, оленями тощо. Назва Мабону походить від божества Уельсу, який символізував чоловічу родючість в циклі міфів про короля Артура. Свято подяки за щедрий врожай вижило і на американському континенті. В США та в деяких областях Канади восени святкується День подяки. Таким чином деякі аспекти древніх релігій стали виявом сучасної офіційної культури. Осіннє рівнодення у цих краях також відзначається як День збору врожаю. Це свято президент Абрахам Лінкольн у ХІХ столітті переніс на листопад, хоча батьки-пілігрими (переселенці, що припливли на східне узбережжя Північної Америки, яке пізніше отримало назву Нова Англія) святкували його саме у вересні.
У цей день сім'ї збираються за столами, які вгинаються від їжі і вина й згадують той далекий день, коли індіанці поділилися із європейцями їжею у передвісті холодної зими.
Для віккан день осіннього рівнодення — це час коли, люди мають прийти в рівновагу із своїм «я». Насіння надій і ідей, які ми посадимо у цей час, проростуть навесні, як і рослини, які отримають за час зими міцне коріння. Це час відмовитися і від поганих звичок. Це час, щоб зібратися родиною і вшанувати тих, кого вже немає із нами. Це час мізкувати над тим, які особисті «плоди» зібрали ми цього року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus