USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині відбудеться фестиваль народних промислів

5 Липня 2013 10:41
Фестиваль народних промислів, традиційної культури та історії Волині «Волинське віче» відбудеться на історичній Волині 6-7 липня.

Цьогорічний фестиваль присвятили популяризації ручного ткацтва й історично приурочили до Литовської доби в українській історії.

Середньовічне місто — з його простими мешканцями і воїнами, ремісничими цехами та ярмарками, забавами та піснями, музикою і побутом, одягом і атмосферою — перенеслося з глибини віків у сьогодення.

У фестивалі беруть участь найкращі фахівці в галузі ручного ткацтва, народні майстри інших напрямів, а також люди, які займаються відтворенням середньовічних ремесел, побуту, зброї, обрядів, музики. Уся програма побудована на українському матеріалі, тож сприяє глибшому розумінню історії та культури як Волині зокрема, так і України в цілому.

Фестиваль складається з двох етапів:
6 липня — Ткацький день у м. Радивилів
7 липня — Історичний день у с. Пляшева



Волинський серпанок

Назву цьогорічного фестивалю обрали не випадково. Серпанкове полотно — це легка напівпрозора тканина, що в давні часи була мрією українських дівчат. У неї вбиралися заможні панянки, а наречені мали серпанкові елементи одягу, коли йшли до шлюбу. Зазвичай серпанок використовували для обмотування голови. Побутування повного серпанкового строю зафіксовано на теренах України лише в Дубровицькому районі Рівненської області.
Уперше за 100 років в Україні здійснили реконструкцію серпанкового строю! У межах підготовки до фестивалю «Волинське віче. Рік перший. Волинський серпанок» провели унікальні презентації одягу, пошитого зі справжнього серпанку: 26 червня у київському музеї Івана Гончара та 5 липня у Рівненському обласному краєзнавчому музеї. Серпанкову тканину було виготовлено в наші дні у майстерні історичного ткацтва «Легенди Волині», що в місті Радивилів.

До уваги відвідувачів на презентаціях було представлено два повні жіночі серпанкові строї, прототипом для яких став одяг із села Крупове Дубровицького району Рівненської області. Оригінали строю зберігаються у Сарненському історико-етнографічному музеї. Крім цього, на презентаціях показали сучасну інтерпретацію використання серпанкового полотна — весільне вбрання в етнічному стилі.

Майстриням знадобилися три роки, аби «з нуля» відродити особливості ткання серпанкового полотна. Було здійснено близько сотні спроб, доки структура і товщина тканини почала відповідати історичному оригіналу початку XX століття. Відтворити такий унікальний одяг було надзвичайно цікавою задачею і справжнім викликом для майстерні «Легенди Волині».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus