USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Як прикордонники ловлять порушників. ВІДЕО

29 Травня 2013 13:53
Українські прикордонники відзначають професійне свято. З такого приводу на українсько-польську державну межу запросили школярів. Чим їх дивували «зелені берети», розповідає НТН.

Тут до Польщі - шапкою докинути, варто лише подолати Західний Буг. Територія сусідньої держави в біноклі, - мов на долоні. За звичайних умов дістатися стороннім прикордонного знака «994» неможливо. Та нині - вийняток.

«Це все починається з дитинства. Захоплення. Діти починають розуміти, що забороняється, а що дозволяється їм. Тим паче, що включає в себе охорона державного кордону», - каже виконувач обов'язків заступника керівника відділу прикордонної служби Сергій Савичев.

Та спостерігати за кордоном - одне, інше - патрулювати його в повному бойовому. Виявляється, перш ніж вийти на «зеленку», солдати кладуть у жилети по десятку спецзасобів. Тоді вага одягу збільшується до восьми кілограмів. Як використовують спорядження - запам'ятали навіть дівчата.

Учениця 4-ого класу Ганна Кушнір зауважує: «Наприклад, зброя використовується гумова. Аби налякати злочинця, щоб не був агресивним».

Як усе відбувається в реальному житті - теж показали.

Спершу псевдопорушника заганяв у глухий кут моторизований прикордонний загін. По тому своє вміння демонстрував піший патруль. Чотирилапий симпатяга Сем шансів проскочити до Польщі лиходієві не дав.

- Стій, буде застосований службовий собака! Фас!

Тривалість зміни на кордоні - дев'ять годин. За цей час військовики встигають подолати до 20-ти кілометрів. Якщо форс-мажор, то першим про нього дізнається оперативний черговий. Саме від нього залежить, як швидко затримають порушника.

Оперативний черговий відділу прикордонної служби Андрій Савчук розповідає: «Все залежить, у який час доби. Якщо у робочий, то до 10 хвилин. Група реагування на місці, вони тільки збираються, екіпіруються, виїжджають на кордон. Якщо піднімається резерв першої-другої черги, то часу дається більше. До години, до двох».

Пошук вибухівки чи наркотиків - теж обов'язок зелених беретів. Фахівчиня в такій справі - вівчарка Берта. Дев'ять з десяти спроб у неї вдалі. На небезпечну знахідку тварина кумедно вказує лапою.

Кінолог відділу прикордонної служби Максим Шевчук додає: «Шукає непогано. Вже було одне затримання у позапрошлому році. Потяг сполученням Кишенів-Петербург. В переходному суфле знайшли 35 грамів гашишу».

Таких історій за майже п'ятигодинну екскурсію відділом дітвора наслухалася по зав'язку. Кажуть, тут значно цікавіше, ніж у музеї.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus