USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Новий кордон на Волині вже перетнули 12 тисяч людей. ФОТО. ВІДЕО

15 Серпня 2013 15:31
Більше десяти тисяч людей перетнуло тимчасовий пункт пропуску Адамчуки-Збереже під час Європейських днів Добросусідства, - пише «ВолиньМедіа».

Так, з З 9 по 15 серпня на українсько-польському кордоні тривають Європейські Дні Добросусідства «Кордон 1055». Уже вчетверте у селах Адамчуки Шацького району та Збереже Влодавського повіту понтонний міст на річці Західний Буг з’єднав Україну з Польщею.

Організатори дійства поставили собі за мету продемонструвати відсутність кордонів між цими країнами-сусідами і переконати інших, що ті перепони, які існують, можна здолати спільними зусиллями.

«Сподіваюсь, що такі святкування на кордоні допоможуть нам та наступним поколінням отримати позитивний досвід того, як потрібно жити, співпрацювати добрим сусідам полякам та українцям. Як добрі сусіди, хочемо говорити про хороші моменти у наших відносинах, але водночас не приховуємо чорних плям в нашій спільній історії. Сам тому, в цьому році вшановуємо 70-річчя трагічних подій, які мали місце на Волині та інших регіонах прикордоння.

Через нашу молитву хочемо згадати тих трагічно померлих людей, які опинились в складних історичних умовах та загинули не з власної волі. Просимо Бога, щоб ті прикрі події ніколи не повторились, щоб вони не віддалили наші народи один від одного», - висловився організатор Днів Добросусідства Стефан Батрух.

У перший день дійства відбулося урочисте відкриття мосту, і водночас, й тимчасового перетину кордону Збереже-Адамчуки. Посередині Бугу також зустрілися представники влади Влодавського повіту та Шацького району.

Староста Влодавського повіту Вєслав Холачук вважає, що новий перехід кордону між двома країнами Збереже-Адамчуки – шанс не лише для повіту, а й для усього Люблінського Воєводства.
«… Це теж взяли до уваги при оновленні стратегії Люблінського воєводства. Звісно ж, прикордонне розташування частини територій воєводства має бути належно використане. Думаю, дії, що зараз заплановані, обов’язково реалізуються і цей перехід збудують, бо це – необхідність. Можемо порівняти кількість переходів кордону та відстань на колишній польсько-німецькій границі: там кожні 6-10 кілометрів були переходи, а на території Влодавського повіту – 80 кілометрів становить відстань між переходами. Та думаю, що ситуація змусить нас до прийняття рішення, щоб такі переходи кордону з’явилися, бо Україна, Росія – це ринки збуту. Якщо ми не збудуємо тут місць переходів кордону, то вони будуть в інших державах і користь приноситимуть там», - представив свою позицію представник польської влади.

Святкування пройшли, як з польського так і з українського боків. Цього дня, в рамках Європейських Днів Добросусідства відбулась екуменічна молитва, виставка-продаж виробів народних умільців, дитячі забави. З українського боку дійство пройшло скромніше. Там людей більше цікавила торгівля, а поляків зокрема – туризм, адже за 20 км від створеного перетину знаходиться озеро Світязь. З польського боку акцент був зроблений на ярмаркування та концерт. Родзинкою свята стали виступи мистецьких колективів. Долучився до святкувань й театр-студія «ГаРмИдЕр» Луцького районного будинку культури.

При перетині кордону організатори проводили опитування, з допомогою якого намагалися зрозуміти мотивацію громадян потрапити до тої чи іншої країни. Багато хто приходив просто подивитися на свого закордонного сусіда, дуже велика кількість перетинів кордону була здійснена велосипедистами. На жаль, були й такі люди, які користалися пунктом пропуску для одноденної вигоди: купити-продати сигарети, алкоголь, обміняти валюту.

Перетнуло кордон за 5 днів святкування близько 12 тисяч людей, і це число уже є аргументом для урядів двох держав, що кількість пунктів пропуску через українсько-полький кордон повинно бути значно більше.

Цьогоріч Європейські Дні Добросусідства пройшли не лише біля польського прикордонного знаку 1055, а й у селах Кречів Іваничівського району та Крилів Грубешівського повіту














ЧИТАТИ ЩЕ: УКРАЇНА ЄДНАЄТЬСЯ З ПОЛЬЩЕЮ: СТАРТУВАЛИ ДНІ ДОБРОСУСІДСТВА. ФОТО
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus