USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Контроль – штука крихка»: чому через міграційну кризу до Луцька з’їхалися силовики, посли та міністри

14 Листопада 2021 21:48
Стрес-тестом для сусідніх держав в Україні називають ситуацію, яка виникла на кордоні Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією. Попри те, що нині мігранти не планують рухатися в бік українсько-білоруського кордону, його вирішили посилити. І вже стягують додаткові сили з числа прикордонників, військових та нацгвардійців, аби бути готовими до ймовірного прориву кордону.

Що відбувається неподалік українсько-білоруського кордону

Нагадаємо, у листопаді загострилась ситуація з нелегальними мігрантами на кордонах Білорусі з країнами Євросоюзу. Зокрема, вранці 8 листопада очевидці зафіксували колону, яка рухалася до прикордонного КПП «Брузги-Кузниця» на білорусько-польському кордоні. Колону супроводжували люди у військовій формі, озброєні автоматами. Відтоді події стали стрімко розвиватися: увечері 9 листопада двом чималим групам нелегальних мігрантів вдалося прорватися через польський кордон. Реагуючи, Польща стягнула на кордон 13 тисяч військових. Згодом на допомогу полякам було спрямовано представників інженерних військ Великобританії для вивчення стану оборонних укріплень.
На те, що всі ці події невипадкові, вказує чимало фактів. Ще у серпні Білорусь спростила візові умови для громадян, а державна авіакомпанія «Белавіа» збільшила кількість рейсів із Близького Сходу до Мінська. Користуючись послугами білоруських турагентств, до Мінська почали прибувати рейси з потенційними мігрантами.

Згодом колони мігрантів у супроводі військових вирушили у бік кордону Білорусі з Польщею, Литвою та Латвією. Була навіть інформація про те, що білоруські силовики видають нелегалам інструменти, щоб пошкодити колючий дріт на кордоні та прорватися. Нині за підрахунками країн ЄС та України на кордоні перебуває 15-16 тисяч нелегальних мігрантів.

Країни ЄС пов’язують такі дії білоруської влади з введенням санкцій щодо Олександра Лукашенка і спробою тиску на них. В Євросоюзі вже заявили про введення нових санкцій. А мігранти не припиняють спроб прорватися через кордон.

Імовірність завжди існує

Через те, що все це відбувається відносно недалеко від українського кордону, то є ймовірність, що некеровані натовпи мігрантів попрямують в Україну, бо не зможуть напряму потрапити в ЄС, тож рухатимуться в обхід.

У зв'язку з міграційною кризою на польсько-білоруському кордону Україна також посилила кордон із Білоруссю. Як заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час візиту на Волинь, кордон із Білоруссю додатково охоронятимуть близько 8,5 тисячі військовослужбовців та поліцейських.
Читати ще: Чим міграційна криза між Білоруссю та ЄС загрожує Україні та як готується відповісти Київ

14 листопада за дорученням Президента України відбулася міжвідомча нарада під головуванням секретаря РНБО Олексія Данілова. Як він розповів згодом під час брифінгу, учасники обговорили план дій на випадок ескалації конфлікту.
«Імовірність завжди існує, і тому, щоб її звести до нуля, ми якраз і відпрацьовуємо дії. Цей день саме цьому присвячений. До обговорюваного плану дій будуть залучені не тільки силові структури, а й органи місцевого самоврядування, всі наші міністерства й відомства. Це буде потужна відповідь», - переконує він.

Водночас, зауважив Данілов, ще раніше було прийняте рішення щодо збільшення спроможності прикордонних військ.

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський зазначив, що наразі здійснюється концентрація зусиль для протидії цій загрозі. Зокрема, задіяні всі структури МВС, відбувається взаємодія із ЗСУ, силами територіальної оборони, громадськими об’єднаннями. Ключовим завданням сьогодні є забезпечення мобільних сил реагування у разі загострення ситуації та можливих провокацій.
«На тих ділянках, де можлива масова присутність мігрантів, будуть розташовані тимчасові споруди. Зараз тривають підготовлювальні роботи, вже визначені місця дислокації силовиків, передбачена взаємодія з іншими підрозділами тероборони, громадськими формуваннями», - пояснив він.

Елемент гібридної війни, де мігранти - і зброя, і жертви

У МВС заявляють: якщо ситуація загостриться, то в прикордонних областях можуть запровадити надзвичайний стан. Щоправда, наразі спецслужби переконують, що мігранти не планують йти у бік України. Та це не привід розслаблятися, бо ситуація може змінитися, пояснив глава СБУ Іван Баканов.
«Це добре підготована та спланована спецоперація білоруських і російських спецслужб з метою тиску на країни Європейського Союзу. Відповідно, що планів і намірів перенаправляти рух мігрантів в Україну вони не мали. Разом з тим, контроль - штука крихка. Можуть змінитися погодні умови, серед мігрантів загостриться ситуація з ковідом, відповідно, люди почнуть неконтрольовано пересуватися в інший бік. Все, що відбувається сьогодні, – це заради того, аби унеможливити такий сценарій, якщо ситуація в Білорусі вийде з-під контролю. Наразі хочу заспокоїти, що ми не фіксуємо намірів мігрантів йти в бік України, але готуємось до будь-яких сценаріїв», - заявив він.

Своєю чергою, міністр оборони Олексій Резніков відзначив: всі ці процеси керуються з Росії.

«Сьогоднішня міграційна криза - це елемент гібридної війни проти країн Заходу та Украіни, і це інспіровано саме з Російської Федерації. Першочергово, це стрес-тест для литовської і польської сторони, а вже у третю чергу – для України».
Під час наради виступив також Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцкій, інформує пресслужба РНБО.

Він висловив переконання, що здійснюється «гібридна операція Союзної держави, що має характер міграційної атаки, де мігранти є одночасно і зброєю, і жертвою». Також він поінформував присутніх про етапи та динаміку цієї спецоперації та заходи реагування польської сторони.
Тим часом до білорусько-українського кордону потрохи починають стягувати силовиків та готуються встановлювати тимчасові споруди. Для цього прикордонники уже звернулися за допомогою до органів місцевого самоврядування з проханням допомогти із закупівлею колючого дроту, опор, стовпців та матеріалів для огороджувальних конструкцій.

І якщо прикордонники розгорнули наметові містечка, то нацгвардійці й поліцейські просять громади допомогти з розміщенням особового складу. Щодо останнього – то секретар РНБО подякував громадам, які погодилися допомогти розмістити силовиків у місцях дислокації.

І в той час, коли Україна готується до можливої навали мігрантів, вже є ділки, які готові за винагороду допомогти нелегалам перетнути кордон. Але чи наважаться вони на це після того, як їм пригрозили кримінальною відповідальністю, стане відомо з часом.

Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Пропоную Показати IP 15 Листопада 2021 06:52
Всім учасникам які приїзджали в Луцк оформити як відрядження на ПЕРЕДОВУ по бумагам
Лучанин Показати IP 15 Листопада 2021 10:00
"Для цього прикордонники уже звернулися за допомогою до органів місцевого самоврядування з проханням допомогти із закупівлею колючого дроту, опор, стовпців та матеріалів для огороджувальних конструкцій." - А хіба не можна на державному рівні організувати будівництво надійних укріплень на кордоні, а не прикордонники побираються у місцевої влади на колючий дріт? Поки ніхто не рухається, можна зробити надійну стіну - потім пізно буде.
Біля кордону Показати IP 15 Листопада 2021 14:32
То кордон-органів місцевого самоврядування чи ДЕРЖАВНИй?Як так, за стільки років не зробити ніякої охорони? Дай Боже,щоби все скінчилося мирно.Страшно.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus