USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Козак-писанкар учить, як видувати і фарбувати великодні яйця. ФОТО

1 Квітня 2010 16:29
Андрій Бондарук із села Маяки Луцького району носить вуса і справжній козацький оселедець, викликає дощ і пише писанки.

Дає він і майстер-класи з писанкарства. Каже, що головне в такій непростій справі – виключно позитивні емоції та світлі думки.

Навчався хлопець у професійно-технічному училищі №2 у Луцьку. Отримавши диплом художника-живописця, ніяк не міг знайти роботи, - пише «Волинська газета».

Родичі та знайомі відверто дивувалися. Мовляв, дорослий чоловік, а сидить удома. Безробітний – та й усе! Та мало хто знав, що в гаражі Андрій облаштував майстерню і почав виготовляти там дерев’яні іграшки, якими колись українці бавили своїх дітей.

Невдовзі «набив» руку й став мріяти про більше: аби його вироби дійсно приносили втіху малечі. Адже такі цяцьки навіть порівнювати не варто із сучасними китайськими. Їх повно на полицях магазинів. Однак сподіванням маяківського майстра так і не судилося втілитися в життя.

«Прикро, що в Україні так мало виготовляють власних товарів. А ще мене особисто обурює загальнодержавна політика, яка дає безліч можливостей для іноземців і фактично перешкоджає своїм. Завозять усілякий непотріб, наші діти бавляться неякісним, яке взагалі не сертифіковане. Коли я серйозно почав займатися виготовленням народної іграшки, то зрозумів, що майбутнього в цій сфері не маю. Згідно з нашим законодавством, аби такий виріб можна було сертифікувати, потрібні величезні кошти. Щоб отримати документ лише для одного виробу, треба викласти тисячу, а то й півтори тисячі доларів», - каже майстер.

Тому Бондарукові іграшки й досі лишаються цікавими автентичними сувенірами. Їх радо купують іноземці на ярмарках народних ремесел, як щось надзвичайно екзотичне, - пише газета.

Розчарований майстер, аби заспокоїтися, взявся розписувати писанки. Зазвичай, використовує курячі яйця. Однак можна гусячі і качині. Головне – аби яйце мало гладку поверхню.



Справжній «писк» моди – писанки зі страусових яєць. Але до таких експериментів Андрій ставиться не надто прихильно. Переконаний, що це – не характерно для українців, бо на їхніх подвір’ях ніколи не водилася така екзотична птаха.

«Раджу розписувати яйця, з яких видуті білок і жовток. Але, якщо до свята лишилося буквально кілька днів, то беремо й варені. Такі писанки можна впевнено класти до пасхального кошика. А порожні – гарний оберіг. Їх можна дарувати», - ділиться своїми секретами Бондарук.

Видути яйце не так і просто, як здається на перший погляд. Тут також свої секрети. Писанкар рекомендує проколупати кінчиком ножа невеличку дірочку і обережно вдути медичним шприцом усередину трішки повітря. Тиск, що утвориться в шкаралупці, виштовхуватиме жовток і білок. Якщо не квапитися, то все вийде, переконаний писанкар. Наступний етап – добре вимити яйце зовні та всередині розчином оцту.

«Кислота знежирить, тож колір лягатиме рівномірно. У давнину барвники варили із сажі, кори чи цибулиння. Сьогодні використовують звичайні харчові фарби. Розчин краще зробити «міцним»: зо три пакетики на півлітрову банку води. Не забувайте додати ложку оцту», - розповідає майстер.

Варто спершу накинути узори простим олівцем. Залишені лінії згодом «забере» віск, але вони будуть рівненькими. Що ж до фарбування, то спершу писанку опускають у найсвітлішу барву, а потім – в найтемнішу. Останній штрих – зняття воску.

«Легенько нагріваємо писанку над полум’ям свічки і витираємо розплавлений віск паперовою серветкою. Якщо яйце видуте, то в першу чергу треба зняти віск із отвору, бо від високої температури повітря всередині розширюється і писанка може тріснути. Ще одне – тримайте виріб не над вогнем, а збоку, щоб не закоптився», – радить Андрій.

Бондарук підготувався також до тепла. Вже зробив... палицю дощу. Молодий чоловік переконаний, що цим магічним предметом насправді можна накликати опади.



«Якщо палицю потрясти, пошуміти нею, а всередині – просо, то небо обов’язково затягнеться хмарами. Дійсно спрацьовує. Тому рідні забороняють мені без особливої потреби брати цей предмет до рук. Та й рано ще. Нині треба писати писанки», - каже Бондарук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus