USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кожен дев'ятий дорослий Землі страждає ожирінням

6 Лютого 2011 15:23
Близько 12% дорослих жителів Землі, або кожен дев'ятий, страждає від зайвої ваги.

Учені з американського Гарвардського університету і британського Імперського коледжу вивчили дані про Індекс маси тіла (ІМТ), рівні холестерину і кров'яний тиск людей в усьому світі з 1980 по 2008 рік, - пише Українська правда. Житя.

У результаті з'ясувалося, що в 2008 році від ожиріння страждали 9,8% чоловіків і 13,8% жінок. Їхній індекс маси тіла (співвідношення ваги людини з його зростанням) становив більше 30 кг/кв м (Нормальним вважається ІМТ на рівні від 18,5 кг/кв м до 24,99 кг/кВ м).

При цьому в 1980 році ці показники були значно нижче - 4,8% у чоловіків і 7,9% у жінок.

Судячи з висновками авторів дослідження, найбільше ожирінням страждають країни з високим рівнем доходу населення, передає Бі-Бі-Сі з посиланням на дослідження, результати якого публікує науковий журнал Lancet.

Найбільш значне зростання ІМТ за останні 28 років продемонстрували жителі США, за ними слідують Нова Зеландія і Австралія (серед жінок) і Великобританія (серед чоловіків).

Втім, найповніші люди на Землі, якщо вірити роботі американських і британських учених, живуть на островах Тихого океану: тут середній ІМТ становить 34-35 кг/кв м. Це приблизно на 70% більше, ніж у деяких країнах Південно-Східної Азії та державах Африки, розташованих на південь від Сахари.

За даними дослідників, одні з найбільш повних жінок у Європі живуть у Росії (середній ІМТ тут становить 27,2 кг/кв м) і в Молдавії (середній ІМТ - 27,1 кг/кв м). При цьому європейські чоловіки більше всього страждають ожирінням в Чехії та Ірландії.

Менше за все проблема зайвої ваги зачіпає жінок Швейцарії, а на другому і третьому місці рейтингу "худих" виявилися представники прекрасної половини Франції та Італії. Італія до того ж виявилася єдиною країною Європи, де середній ІМТ у жінок за останні роки впав - з 25,2 кг/кв м до 24,8 кг/кв м.

Хоча загальна кількість людей, які страждають ожирінням, зросла, багато країн зуміли значно поліпшити такі показники, як рівень холестерину і висота кров'яного тиску.

Наприклад, середні показники тиску знизилися серед жінок у державах Азіатсько-Тихоокеанського регіону і серед чоловіків - в Північній Америці.

Загальна кількість людей, які страждають від високого тиску, трохи знизилася. При цьому найвищі показники кров'яного тиску зафіксовані в Балтійському регіоні, а також у країнах Східної та Західної Африки.

Середній рівень холестерину впав у багатьох західних країнах. При цьому він підвищився у Східній та Південно-Східної Азії, а також в Тихоокеанському регіоні

"Приємно бачити, що багато країн змогли успішно знизити рівні холестерину і кров'яного тиску, незважаючи на зростання ІМТ. Зниженню цих чинників ризику в країнах з високим доходом, ймовірно, сприяло поліпшення скринінгу, а також використання меншої кількості солі і більш корисних для здоров'я ненасичених жирів", - говорить один з авторів дослідження - професор Маджид Ецатті.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus