USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Лучани почули Стравінського у виконанні народних інструментів. ФОТО

18 Червня 2013 09:25
Гала-концерт українських та польських виконавців завершив X музичний фестиваль «Стравінський та Україна» 17 червня.

У концерті брали участь музиканти з міста Лодзь - професор Музичної академії Марія Корецька та аспірант Даніель Рибак, ансамбль класичного танцю, духовий оркестр та хор ВДУКМ імені Ігоря Стравінського, інструментальний ансамбль «Експромт» СНУ імені Лесі Українки, український народний оркестру РГУ, академічний камерний оркестр «Кантабіле» та Олег Клейзун.



Перед початком концерту директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко розповів «Волинським новинам»:

«Цьогорічний фестиваль був особливий тим, що ми у Луцьку вперше мали змогу «побачити» Стравінського, це балети «Весна священна» і «Жар-Птиця», які зробили композитора знаменитим. Луцька прем’єра цих балетів у виконанні Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка відбулася за дуже значного сприяння благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк», вперше до нашого фестивалю долучається Народний депутат.
Сьогодні, в День народження композитора, відбувається закриття фестивалю. У гала-концерті братимуть участь шість великих колективів та три солісти, за масштабом це один з найбільших концертів, які взагалі були в історії цього фестивалю».

За словами Сергія Єфіменка, глядачі спочатку скептично сприймали музику Стравінського, дехто вважав, що вона надто складна, але протягом попередніх фестивалів лучанам продемонстрували понад 50 творів композитора, що дало змогу людям зрозуміти, почути цю музику, і цього року під час фестивальних концертів зали були переповнені.

Сергій Єфіменко назвав ще одну позитивну тенденцію, що свідчить про потрібність такої музики - до фестивалю долучаються колективи, для яких композитор не писав музики, наприклад, духовий оркестр та оркестр народних інструментів. таким чином, фестиваль став масштабнішим, цікавішим, та яскравішим, і за кількістю учасників, і за кількістю творів, які виконуються.

Директор Волинської обласної філармонії зазначив, що є надія побачити балет «Петрушка» у виконанні Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка у рамках наступного фестивалю.

«Я безмежно радий тому, що у нашому житті окрім джинси, попси та ГМО знаходиться місце для високого мистецтва, і сьогодні на підтримку цього мистецтва приходить благодійний фонд. Це прекрасний почин, і якщо наші стосунки будуть розвиватися, я очікую великого розвитку для цього проекту», - зазначив один з організаторів фестивалю Василь Ворон.

Найцікавіша та найприємніша несподіванка, на його думку, це участь у фестивалі студентів Волинського державного училища культури та мистецтв, які показують фрагменти із балетів композитора.

«Це складні речі для постановки, і найкращі балетмейстери світу змагаються між собою в опрацюванні цього матеріалу. Як завжди, сьогодні гратиме камерний оркестр «Кантабіле». Цей колектив допомагає молодим виконавцям, так, під час фестивалю вони дали спільний концерт зі скрипалями зі Львова. У нашому фестивалі також беруть участь представники Музичної академії з Лодзі, лауреати фестивалю імені Олександра Тансмана», - розповів Василь Ворон.

Розпочався концерт із духовних творів Ігоря Стравінського у виконанні хору ВДУКМ імені Ігоря Стравінського.

Продовжили виступ гості з Польщі.

Після них демонстрували свою майстерність музиканти ансамблю «Експромт».

Студенти ВДУКМ імені Ігоря Стравінського показали постановку кількох танців зі славетного балету «Весна священна».


Далі глядачів розважали музиканти духового оркестру державного училища культури та мистецтв та викладач цього закладу кларнетист Олег Клейзун.


Український народний оркестр РГУ виконував не лише твори Ігоря Стравінського, а й народні пісні та попурі з композицій Руслани Лижичко.


Академічний камерний оркестр «Кантабіле» подарував лучанам «Базельський концерт» Стравінського та «Танго для чотирьох» Астора П’яццоли.


Завершився концерт постановкою частини балету «Жар-Птиця» у виконанні студентів ВДУКМ.




Після виступів заступник голови Волинської ОДА Олександр Курилюк вручив учасникам дипломи на згадку про участь у фестивалі та оголосив про його офіційне завершення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Муза Показати IP 18 Червня 2013 11:23
Концерт супер. Хто не відвідав багато втратив

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus