USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Уперше Україна почує «Реквієм» Стравінського у Луцьку

27 Травня 2014 18:20
До Луцька із Німеччини завітав видатний диригент, який обіцяє познайомити лучан із шедевром останніх років життя композитора Ігоря Стравінського - «Реквієм» або «Заупокійні піснеспіви».

Захід відбудеться у рамках щорічного музичного фестивалю «Стравінський та Україна», який другий рік поспіль проходить за фінансової підтримки благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк». Відкриття ХІ музичного фестивалю відбудеться завтра, 28 травня, о 19 годині.
Музичний шедевр «Реквієм» Стравінського виконає симфонічний оркестр та хор Чернівецької обласної філармонії, диригентом якого й буде народний артист України Ігор Блажков.
До слова, артист народився 23 вересня 1936 року у Києві. З 1959 року він – лауреат Республіканського конкурсу диригентів. А 1990 року за заслуги у розвитку та пропаганді музичного мистецтва йому присвоїли звання «Народний артист України». З 2002 року талановитий диригент мешкає у Німеччині, однак активно співпрацює з дирекцією музичного фестивалю «Стравінський та Україна».
Партитуру шедевру «Заупокійні піснеспіви», написаного Ігорем Стравінським за п’ять років до смерті, Ігор Блажков отримав від самого Стравінського.

Панахида самому собі

«Коли відбувається церемонія поховання, то, згідно із православними традиціями, наприкінці похорону лунають поодинокі дзвони. Такий же ефект є і у «Реквієма», – зазначив Ігор Блажков.

Музикант вважає, що у світлі останніх подій в Україні твір «Заупокійні піснеспіви» дуже актуальний.

До речі, сам Ігор Іванович був особисто знайомий із Стравінським. Про видатного композитора згадує з неабиякою повагою та захопленням: «Він був дуже віруючим. І одного разу, коли його запитали, чи потрібно мати віру, аби писати такі шедевральні твори, автор, не задумуючись, відповів, що для того, аби писати музику, необхідно вірити й у Бога, і у Сатану», - пригадує диригент.
Твори Стравінського раніше ховали «за сімома замками»

«У бібліотеці Київської консерваторії я відшукав декілька партитур Стравінського. Однак виконання його творів у 50-ті роки було забороненим. Тож, я був змушений писати заяву на ім’я директора із проханням показати мені ноти», - згадує своє перше знайомство з композитором Ігор Блажков.

Німці набагато більше обізнані в музиці, аніж українці

Варто зазначити, що у Німеччині, звідки приїхав Ігор Блажков, твори Стравінського вважають класикою,вони є повсякденними у репертуарі престижних концертних залів і виконуються з пієтетом.
З якого віку привчати дітей до музики Стравінського

У творчому доробку видатного композитора є шедеври й для дітей, зокрема музичний твір для фортепіано «П’ять пальців», написаний автором для навчання дітей. Диригент вважає, що окремим творам Стравінського можна навчати й третьокласників.

В Україні вкрай необхідне культурне виховання молоді

Заступник голови правління благодійного фонду "Фонд Ігоря Палиці - Новий Луцьк" Ірина Констанкевич зауважила, що метою проведення фестивалю є не стільки популяризація Стравінського, як культурне виховання молоді. Адже нині музика видатного композитора зрозуміла небагатьом.

На думку Ігоря Блажкова, необхідно багато часу, аби сформувати так звану еліту, яка б з легкістю сприймала музику Ігоря Стравінського.
Однак, як пояснює німецький гість, на щастя, з кожним роком, інтерес до такого роду музичних творів лише збільшується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus