USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Міліція і віртуальність

16 Листопада 2009 08:39
Cпроба аналізу сайту Управління МВС у Волинській області
Інтернет-сайт сьогодні має кожна офіційна установа. Ще 2002 року у своїй Постанові уряд писав: «Оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади здійснюється з метою підвищення ефективності та прозорості діяльності цих органів шляхом впровадження та використання сучасних інформаційних технологій для надання інформаційних та інших послуг громадськості, забезпечення її впливу на процеси, що відбуваються у державі».
Проте на практиці відомчі сайти дуже часто ставали не більше ніж «бойовими листками» чиновників. Вони погано оновлювалися, були зроблені «лівою ногою», інформація на них «кисла» у перші ж місяці їх роботи. Вони здебільшого несли сумнівну практичну користь, справляючи враження, що їх розробники і близько не розуміють справжніх завдань і можливостей інтернет-технологій.
Все ж про те, що сайт має бути не лише «газетою в комп’ютері», чиновники в курсі. Принаймні пишуть не тільки про інформування, але й про «використання сучасних інформаційних технологій для надання інформаційних та інших послуг».
Чи здатні сьогодні сайти органів влади, установ і відомств замінити людині візит до установи? Не секрет, що до міліції, пожежників, санстанції, міськ- та облрад люди часто йдуть, тільки «аби запитати».  Ну або написати заяву (скаргу, клопотання тощо) і піти. Відвідування інтернет-сторінки цілком здатне замінити людині такий візит до установи, зекономивши її час, а то й нерви. Так це часто поки що – хіба в теорії…
Сьогодні «ВН» розпочинає серію матеріалів з аналізом і оцінками інтернет-можливостей офіційних установ Волині. Починаємо з сайту Управління МВС України у Волинській області.
Інтернет-міліція
Тих, кому має бути корисним сайт волинської міліції, можна умовно поділити на три групи:
1)    підприємці, яких цікавить дозвільна діяльність Управління МВС в області,
2)    громадяни, яким потрібна практична інформація (телефон дільничного, інформація про розгляд свого звернення, зрештою інформація про те, як захиститися від злодія),
3)    кожен, хто просто хоче знати, чим займається волинська  міліція.
Юридична особа без спеціального дозволу управління МВС не має права на виготовлення печатки. Знищити печатку без дозволу міліції суб’єкт господарювання також не може. Управління МВС погоджує місця для об’єктів торговельного, соціального, культурного призначення, для об’єктів зовнішньої реклами тощо.
Проте тим, хто хоче отримати таку й подібну до неї інформацію, доведеться звертатися в установу або телефоном, або прийти безпосередньо в управління. На сайті такої інформації просто немає.
А що є? Є інформація про послуги «паспортного столу», експертно-криміналістичного центру та державної служби охорони.
На сторінці Управління у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб («паспортного столу») знаходимо контакти районних паспортних служб (щоправда, чомусь без адрес), витяги з законів, перелік документів, необхідних для подачі у тому чи іншому випадку. Одним словом, хоч трохи й нелаконічно, зате з практичними порадами.
Напівхудожній, відверто рекламний текст про роботу Державної служби охорони – радше агітаційного, аніж конкретно-практично-довідкового характеру. «ВДСО захистить твоє добро, або Скільки коштує шанс увійти до сотні найбагатших людей планети?» – гласить заголовок тексту.
Проте якраз про те, «скільки коштують» послуги ВДСО, інформації нема, лише – контактні телефони.  «А Ви вже прийняли правильне рішення???  Або чекатимете, поки...» – натякають в інтернеті серйозні хлопці з ВДСО…
Натомість такої вкрай затребуваної інформації, як, наприклад, діяльність Державтоінспекції, на сайті немає взагалі. Тож про отримання дозволу на перевезення небезпечних вантажів, погодження розміщення реклами на транспортних засобах, вимоги до технічного огляду, правила реєстрації транспортних засобів,  умови навчання на право водіння, оформлення технічних умов на переобладнання транспортного засобу та решту інформації потрібно дізнаватися безпосередньо у представника управління ДАІ телефоном або при зустрічі. Сайт тут допоможе хіба номерами телефонів і годинами прийому.
Для порівняння: ось так подачу інформації про послуги реалізували рівненські правоохоронці.
Народжений інформувати
Начальник відділу зв’язків з громадськістю УМВС у Волинській області Микола Корнейко зазначає, що при створенні сайту www.police.gov.ua розробники керувалися постановою №3 КМУ від 04.01.2002 року Про Порядок оприлюднення у мережі інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади
«Були нормативні документи, які регламентували наповнення сайту, яка має бути його структура. Була постанова про державні сайти і відповідно до цих вимог цей сайт розроблявся і наповнювався. У нас є перелік того, що має бути на сайті: оперативна інформація, інформація про керівництво, про структурні підрозділи, телефони довіри, дні прийому громадян, основні напрямки, які повинні бути»,  каже Корнейко.
Не передбачено – не означає заборонено. Інтернет-ресурси дозволяють наповнювати електронні сторінки різноманітною інформацією, наприклад, бланками документів, які у заархівованому вигляді мають невеликий розмір.
«Бланки документів не розміщуються: В нас це не передбачено, ми цим не займалися, не розміщуємо. Не забувайте, що в нас дуже багато структурних підрозділів. В Державтоінспекції свій пакет документів, в дозвільній системі – свій, в паспортній – свій. Це нереально розмістити таку кількість документів. На сайті можна тільки знайти інформацію де ті бланки можна знайти. Там є телефони керівників підрозділів і ви можете туди зателефонувати і дізнатися де можна знайти той чий інший бланк», – каже Корнейко.
Щоправда, у вищезгаданій Постанові КМУ в переліку інформації, яка має розміщуватися на веб-сторінці органів виконавчої влади, вказано: «відомості про регуляторну діяльність органу; нормативно-правові акти з питань, що належать до компетенції органу; порядок реєстрації, ліцензування  окремих видів діяльності у відповідній сфері (зразки  документів,  розрахункові рахунки  для внесення необхідних платежів, розмір цих платежів тощо); зразки документів та інших   матеріалів,  необхідних  для звернення громадян до органу».
Громадянам, з користю
Інтернет-сайт міліції доволі широко надає довідкову інформацію, в основному на тему «куди / кому / коли / телефонувати / йти». 
Передбачені вищезгаданою Постановою графіки прийому громадян, телефони керівників, адреси на сайті розміщені. Телефонні номери – актуальні. Години прийому – теж на місці.
Втім, кульгає системність та чіткість у викладі довідкової інформації.
«Шапка» сайту містить незрозумілий номер телефону. Це телефон адміністратора сайту? Чи телефон довіри? Чи телефон Найголовнішого Керівника? Передзвонили – це телефон чергової частини.
Телефон довіри, як підказує логіка, завжди має бути під рукою. Він є, і навіть не один.  Однак, прочитавши заголовки на сторінці, можна трохи розгубитися від засилля абревіатур. Телефон довіри УМВС Телефони довіри ВБЗПТЛ. Телефони довіри ІОС УКЗ. Телефони довіри: ВБНОН.  Телефони довіри УГІРФО  Телефони довіри ВВБ Телефон довіри ВДАІ УМВС. Телефон довіри УБОЗ УМВС. Правда кожен – з поясненнями, проте незручність для користувача – очевидна.
У переліку контактів міських і районних відділень області є телефони і години прийому, проте немає адрес – куди йти? Виняток становить тільки Луцький міський відділ міліції.
Міжміські коди вміщені лише у загальному списку. Аби зателефонувати на гарячу лінію чи телефон довіри (це – телефон чергової частини) міліціонерів Володимира-Волинського, Іванич, Ківерців, Ковеля, Любешова, Шацька коди потрібно шукати на попередній сторінці.
У графіку прийому громадян керівництвом Локачинського РВ УМВС взагалі вказаний лише день. Прийом проходить цілодобово?
А на сторінці Державного нагляду за охороною праці УМВС України у Волинській області знаходимо немаленьке фото правоохоронця без жодного підпису, хто це такий. Олександра Романчука і так має знати кожен?
На інтернет-сторінці МВС немає системи пошуку. Усю необхідну інформацію доводиться  знаходити у переліку рубрик, користуючись десь логікою, десь – інтуїцією. Оскільки звичайна логіка мало допоможе, приміром, зрозуміти різницю між рубриками «Новини» і «Прес-реліз» лише за їх назвами.  
Адміністратор сайту Віталій Покляцький каже, що спершу функція пошуку була, але її відмінили, бо не бачили у ній потреби.
Інтерактив
На сайті немає повноцінного інтерактивного спілкування у режимі «питання-відповідь». Причина, за словами Миколи Корнейка, банальна – відсутність посади модератора. А за технічну сторону відповідає людина, яка працює на півставки.
Певними «зародками» інтерактивного спілкування можна назвати присутність адреси електронної пошти. Втім, за три доби відповіді на надісланий електронний лист «ВН» так і не надійшло.
Для прикладу: ось як елементи інтерактивного спілкування реалізовані вінницькими та полтавськими правоохоронцями.
Серед позитивів сайту волинських міліціонерів – механізм оцінювання статей. Проте відвідувачам було б цікаво дізнатися, яким є загальний результат голосування. Та й оцінити текст користувач може не відразу, внизу тексту, а повернувшись до загального списку статей.
Є функція виправлення помилок за допомогою клавіш CTRL+Enter. Ніби все ок, проте через добу після виявлення нами помилки, «громадськість» так і залишилась «громадскістю».
Міліція звітується
Найкомфортніше на сайті почуватимуть себе ті користувачі, які не хочуть від міліції нічого, крім розповідей про їх роботу. Зі звітністю перед громадськістю, якщо не брати до уваги її вибірковість, – все гаразд. І неозброєним оком видно, що саме цей напрямок роботи розробниками сайту брався до уваги передусім.
Оперативні зведення на тему «трапилося за останню добу» оновлюються щодня (за це, до речі, від журналістів – окрема дяка).
Вся інша інформація, за словами керівника ЦГЗ УМВС Волині Миколи Корнейка, оновлюється «в міру необхідності». Як правило це розповіді про розкриття окремих резонансних злочинів, інформація про діяльність Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС чи Громадської ради МВС України з питань забезпечення прав людини.
Щоправда, трапляється й геть «скисла» інформація, як-то перелік вищих навчальних закладів МВС, які здійснювали набір на навчання у 2008  році за державним замовленням.
*   *   *  
Загалом же «ВН» визнають: сайт волинської міліції цілком адекватний. Принаймні аж ніяк не гірший з-поміж інтернет-сторінок правоохоронців інших областей. Разом з тим 4,5 тисячі відвідувачів щомісяця – це явно не весь інтернет-люд, якому інформація від правоохоронців є корисною. А нові відвідувачі навряд чи з’являться, поки сайт не стане цікавішим і практичнішим.
Визнаючи цілком об’єктивні причини недосконалості сайту (їх ми постаралися означити у цьому огляді), все ж констатуємо, що волинським правоохоронцям є над чим працювати, аби сайт  www.police.gov.ua зі звичайної електронної газети перетворився на сучасний, технологічний і зручний інструмент співпраці з громадськістю.
Оцінки «ВН»*:
Наявність довідкової інформації (імена, телефони, адреси), зручність її пошуку: 4 (добре)
Наявність специфічної інформації (нормативно-правова база, перелік послуг тощо), зручність її пошуку: 3 (задовільно)
Наявність/доступність звіту про діяльність установи: 4 (добре)
Наявність/робочий стан інтерактивних ресурсів: 2 (незадовільно)
Чи здатний сайт замінити візит до установи: ні
* Пункти оцінювання, на думку «ВН» - це основні параметри, за якими визначається зручність і практична користь сайту. Оцінки не претендують на повну об’єктивність і є виключно результатом аналізу, проведеного редакцією «ВН». Оцінки виставлені за «старою класичною» 5-бальною системою.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
OrestN Показати IP 16 Листопада 2009 09:01
цікава, практична інформація до дослідження.
seal Показати IP 16 Листопада 2009 10:32
ВН, як завжди молодці! Дуже цікавий і потрібний проект ви розпочали. З нетерпінням буду чекати наступних публікацій.
Николай Показати IP 16 Листопада 2009 10:44
Вопрос к журналистам ВН: а какие ещё сайты вы планируете анализировать? огласите весь список, пжалста:)
Юка Показати IP 16 Листопада 2009 14:41
До Николая: пропонуєте журналістам ВН підкинути роботи і оцінити ще сайт, над яким працюєте ви? ;)
Юка Показати IP 16 Листопада 2009 14:46
на ВН, бачу, працюють не лише кмітливі журналісти, але й інтернет-гуру. у всіх галузях тямущі :)
Николай Показати IP 16 Листопада 2009 15:00
то Юка, как раз наоборот,не хочу что бы они до него добрались:)
MassimoUA Показати IP 16 Листопада 2009 15:24
Андрюха респект!
Куратор Показати IP 18 Листопада 2009 10:33
Цікава стаття. 5 балів. Чого дійсно на скажеш про об’єкт дослідження. Але було б непогано, якби ваша праця не залишилась даремною. От якби наша міліція взяла усі зауваження до розгляду... Я патріот свого краю і так хочеться, щоб ми були найкращими в усьому.
Олег Показати IP 23 Листопада 2009 22:11
Про сайт ДАІ. Не так давно шукав елементарну річ - адресу установи, де потрібно сплатити штраф за порушення ПДР, перерив весь сайт, безрезультатно. Якщо в них немає чітких пояснень про сплату штрафів, то що там є? Сподіваюся, що зусилля ВН не будуть марні і нарешті з'явиться в "нашої" міліції повноцінний сайт.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus