USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Місця, в яких варто побувати, перш ніж вони зникнуть. ФОТО

11 Жовтня 2012 15:21
В світі багато дивовижних куточків, побачити які хоч раз в житті мріє, напевно, кожен мандрівник. Але деякі з найбільш вражаючих природних об’єктів швидко руйнуються і можуть взагалі зникнути протягом кількох найближчих десятиліть. Те, з чим не впорався невблаганний час, може закінчити забруднення навколишнього середовища, антропогенний вплив, потепління клімату.

Куточки світу, які обов’язково потрібно відвідати, опублікував сайт Екологія життя.
Мертве море
Хочете поплавати в солоних водах Мертвого моря? Вирушайте негайно – через інтенсивне водовідведення рівень вод гігантського озера опустився більш ніж на 25 метрів за останні 40 років. Ще до цього узбережжя Мертвого моря вважалось найнижчою ділянкою суші на Землі. Тепер же рівень вод озера на 425 метрів нижчий за рівень моря і падає зі швидкістю близько 1 метра на рік.

Протягом останнього століття природні ресурси Мертвого моря інтенсивно використовуються. Промислова розробка мінералів і використання 80% приток, які впадають у Мертве море, призвели до різкого падіння рівня ґрунтових вод. Крім того, причиною екологічної катастрофи також вважаються кліматичні зміни.
В останні роки ситуація почала загрожувати індустрії туризму. У 2012 році була досягнута принципова угода про будівництво каналу для перекидання вод Червоного моря в Мертве. Але падіння рівня Мертвого моря – не єдина проблема, яка загрожує цьому унікальному куточку природи. За останні десятиліття Мертве море перетворилось на стічну яму для палестинських міст і поселень. Ситуація посилюється пластиковим сміттям, принесеним зимовими паводками.

Соломонові острови
Чорнопері рифові акули юрбляться біля Тетепаре, найбільшого безлюдного тропічного острову в Південній півкулі. Тетепаре входить до Соломонових островів, і, на жаль, як і багато інших островів архіпелагу, не зміг уникнути безжальної вирубки лісів в ім’я комерційного процвітання.
Острів Тетепаре – дивовижний природний заповідник, справжній скарб Соломонових островів. Тут мешкає безліч рідкісних видів тварин і рослин, в тому числі ті, що знаходяться під загрозою зникнення. Вчені й досі відкривають нові види на Тетепаре. Кілька років тому острову було присвоєно статус міжнародного заповідника та археологічної ділянки.

Національний парк Глейшер
Національний парк Глейшер (англ. Glacier National Park) розташований в американському штаті Монтана. Слово «глейшер» перекладається як «льодовик», якими, власне, і славився колись парк. Зі 150 льодовиків, які були у парку в 1910 році – на момент заснування національного парку, через століття залишилось тільки 25. Вчені, які вивчають льодовики в парку, підрахували, що всі вони можуть зникнути до 2020 року, якщо збережуться нинішні тенденції.
Втрата льодовиків буде мати значні екосистемні наслідки. Наприклад, без льодовикового «сховища» прісної води, яка буде вивільнена та наповнить струмки парку, водойми стануть теплішими, в результаті чого постраждають деякі водні види, а деякі можуть навіть зникнути.
Але туристи поки не помічають зникнення льодовиків, оскільки на гірських вершинах все ще є сніг. Крім того, їх все частіше заманюють у віддалені частини парку, подалі від второваних стежок, щоб вони змогли побачити збережені поки недоторканими куточки природи.

Атлантичний ліс
Багатий на види Атлантичний ліс колись займав 1,35 мільйона квадратних кілометрів Бразилії, Парагваю, Аргентини та Уругваю. Але в зв’язку з розширенням лісозаготівель і сільського господарства, сьогодні площа лісу складає менше 7 відсотків від початкового значення. До того ж, тепер Атлантичний ліс існує переважно у вигляді окремих клаптиків, деякі з них менше 24 гектарів.
Атлантичний ліс знаходиться в найбільш густонаселеному та промислово розвиненому регіоні Бразилії, де проживає 70% населення країни. Швидке економічне зростання посилює тиск на місцеві екосистеми, приносячи із собою багато проблем, пов'язаних з урбанізацією та зростанням людського населення.

Кіліманджаро
Протягом, щонайменше, 10 тисяч років льодовики вкривали найвищу точку Африки – гору Кіліманджаро. Але за останні 100 років об’єм снігу та льоду зменшився більш ніж на 80%. За прогнозами, якщо подібні темпи танення збережуться, Кіліманджаро може повністю втратити свою крижану шапку до 2022 року.
Деякі вчені вважають, що вулкан знову розігрівається, прискорюючи процес танення снігової шапки. Інші – що винне в цьому глобальне потепління. За третьою версією через вирубку лісу біля підніжжя гори формується мало хмар, здатних досягти вершини. Відповідно, сніг над льодовиками випадає все рідше – лише 200 мм опадів на рік, чого недостатньо, щоб компенсувати кількість води, яка втрачається під час танення снігів.
Яка б не була причина, сніги Кіліманджаро, прославлені однойменним оповіданням Ернеста Хемінгуея, продовжують зникати. Але стурбованість ситуацією, що склалась, має аж ніяк не естетичні причини. Справа в тому, що льодовики дають початок водним потокам, які підтримують життя на схилах. Зникнення льодовиків спричинить руйнування всієї екосистеми та поставить під загрозу флору і фауну унікальних територій.

Національний парк Еверглейдс
Національний парк Еверглейдс в американському штаті Флорида зазнавав лиха від інвазивних пітонів, забруднення вод та шкідливих методів відпочинку (на фото човни розсікають через зарості водоростей). Але низько розташовані екосистеми меч-трави і мангрові ліси можуть назавжди змінитись, якщо їх затопить солона вода через підвищення рівня моря в найближчі десятиліття.
Зразки керну, покази мареографу та супутникові виміри показують, що протягом минулого століття глобальний середній рівень моря піднявся на 10-20 сантиметрів. За деякими прогнозами, хвойні масиви, які залишились в Національному парку Еверглейдс, можуть повністю зникнути з припливом солоної води. Крім того, мілководні болота парку, в якому знайшли притулок багато рідкісних видів, також можуть скоротитись.

Мальдіви
Через 15-20 років Мальдіви затопить. Деякі кліматологи дають їм ще пару десятиліть, але в неминучості сумного кінця островів ніхто не сумнівається.
Підуть під воду вілли з букового дерева, дощаті вулиці-містки, мармурові басейни і спа-павільйони. Швидко зблякнуть в солоній товщі строкаті будівлі Мале, обросте коралами коралова ж П’ятнична мечеть – найстарший будинок столиці, який зберігся з XVII століття. Резиденція президента, схожа на сільський будиночок, згниє без залишку за кілька місяців. Рачки і мурени обживуть стильні інтер'єри готельних котеджів, примітивні одноповерхівки острів'ян стануть каркасом для нових коралових рифів, а велосипедні шини та уламки пластикових стільців течія ще довго буде перекочувати по обмілинах, не в силах впоратись зі штучними полімерами.
Але місцевих мешканців це не турбує: вони попросили декілька кліматичних притулків у близьких за духом та географією країн. Якщо не Австралія поселить їх, так Шрі-Ланка у відповідь на люб'язність: сьогодні її громадяни масово перебираються працювати на мальдівські курорти. Тож поспішайте і ви, поки на Мальдівах не стався свій маленький апокаліпсис.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
роботяга Показати IP 11 Жовтня 2012 15:43
Ото ж працівники волинських новин поспішайте раніше ви, а тоді простий люд за вами, за які шиши ми простий люд туди поїдемо. Не смішіть і не пишіть дурниць.Вже не хочеться чситати вашу писанину.Бандити і олігархи не потребують вашого совету,куди їм їхати зі своїми мільярдами. а нам туди дороги нема
роботязі Показати IP 11 Жовтня 2012 20:42
А ти пляшок не збирай ,а старайся заробляти більше.
Небайдужа Показати IP 11 Жовтня 2012 23:03
Цікаво почитати і......помріяти тільки.....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus