USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Монахи розповіли про різдвяні рецепти. ВІДЕО

7 Січня 2012 12:50
На різдвяному столі 6 січня дозволяється риба, а от м'ясне ставити не можна - сорокаденний різдвяний піст завершується сьогодні. У Свято-Миколаївському Жидичинському монастирі на Волині ченці пустили журналістів до себе на кухню і поділилися секретами приготування різдвяних страв.

Про це повідомляє Перший національний.

Готувати святкову пісну вечерю починають ще засвітла. Усю монастирську братію мають нагодувати двоє ченців - келар, так тут називають кухаря, та його помічника. Насамперед готують кутю. Поки вариться пшениця, ієродиякон Никодим розтирає мак.

«Мак має бути натертий ідеально, бо від того, наскільки він пустить макове молоко, від того набагато залежить його смак. Тому що сам по собі він сухий. Має трошки гіркоти, а коли він розтирається, гіркота ця зникає», - каже він.

Рецепт куті - родинний, розповідає келар - пшениця, мак, родзинки, горіхи, мед та узвар.

Келар Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря ієродиякон Никодим розповів: «Знаю, що в кожних сім'ях по-різному - хтось із пшениці, хтось із рису робить, хтось із перлової крупи. Але так, як я звик традиційно, як вдома жив, то робилося з розвареної стовканої пшениці, то вже стараємося дотримуватися такої традиції. Щоби більше домашня була, з дому забрав деякі речі: макітра - то ще мої прабаби».

М'яса в монастирі не споживають, а протягом посту, крім святкових днів, ченці ще й відмовлялися від риби. А вже на Святвечір вона буде обов'язково. Це скумбрія, фарширована тушкованою морквою та цибулею, і запечена у фользі. У приготуванні цієї страви в келара теж своя рецептура.

«Найкраще, так як я вже перепробовав різні приправи для риби, то мені порадив один знайомий священик - найкраще брати майоран. Він оптимально підходить, не дає надлишкових таких - якщо риба, то треба щоби відчувався смак риби», - зізнався келар.

Щороку меню на Святвечір келар намагається урізноманітнити, врахувати кулінарні вподобання братії. Капуста тушкована, гриби, риба, вареники, голубці, консервація. Але незмінні на столі - кутя та узвар. Головна ж умова - максимальна простота страв. І традиційно їх має бути не менш як 12.

Архієпископ Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл сказав: «Для нас це символізує 12-х апостолів, яких Христос покликав на проповідь, які знали про Його народження, передали для нас місце Його народження, які, власне, для нас проповідували й принесли віру Христову».

Ближче до вечора в каміні у трапезній розпалюють вогонь і накривають на стіл. Помічник келара - послушник Михаїл розповідає: святкування у монастирі відрізняється від мирського.

«У монастирі повечеряла братія, нічна літургія в нас служиться і молебень на Різдво вдячний», - розповів насельник Свято-Миколаївського Жидичинського монастиря, послушник Михаїл.

Цей монастир - уже можна назвати інтернаціональним. Двоє етнічних українців, які народилися у Парагваї, колись в Інтернеті побачили, як тут готуються до Різдва. І тепер уже ченцями зустрічають Різдво на Волинській землі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
дорого Показати IP 7 Січня 2012 17:19
усе так подорожчало,що...ми відмовилися від куті. треба зоставити грошей на проїзд в місті,на школу,дитсадок і хліб. голодомор...2012

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus