USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині бачили ретро-весілля та смакували запашними короваями

7 Жовтня 2013 15:15
Вшосте у Володимир–Волинському районі відбувся фестиваль традиційної національної культури «Український коровай-сузір'я», - повідомили у прес-службі Володимир-Волинської райдержадміністрації.
Розпочався він з виставки, яку традиційно організовують та оформляють талановиті сестри Мар’яна Олещук і Олена Бабійчук.
Окрім давніх вишитих рушників у селах району зібрали декілька десятків весільних фото, найстаріше з яких датується 1915 роком, а найновіше - 2013.
У рамках підготовки до фестивалю краєзнавчу роботу здійснили працівники центральної районної та сільських бібліотек. Вони залучили до участі у конкурсі короваїв майстринь-коровайниць. Крім того, потрібно було дослідити традиції випікання та оформлення короваїв саме своєї місцини.
Загалом, у конкурсі взяли участь 25 майстринь, кращими визнали короваї Ольги Долгунської, Юлії Фесик та Катерини Бутулай.
А ще, в рамках фестивалю відбувся ярмарок на головній площі міста. Там можна було придбати борошно, м’ясо, мед, цукор, овочі, саджанці, яйця, курей та поросят від місцевих сільгоспвиробників.


Поміж торговими точками розташувалися етномайданчики сільських рад району. Весільною ходою, співаючи, пройшли сільські фольклорні гурти.
Кожна сільрада представила свою молоду пару, вбрану у весільні костюми від давнини до сучасності. Немов зійшли зі світлин 60-70 років минулого століття молодята з села П’ятидні.

Дивлячись цю надзвичайну пару добре розумієш, що молодість, простота і скромність – найкраща окраса наречених. А кожен відвідувач «Весільного подвір’я» міг відчути гостинність господарів: випити чарку та пригоститись смачними стравами домашньої кухні.
По-сусідськи віншували українських хліборобів представники Грубешівського повіту Республіки Польща. Далі гарний святковий настрій на ярмарку глядачам дарували гурти «Перевесло» Локачинського району, «Горлиця» з Іваничівського та «Намисто» з Ковелького РНДП, «Сепранок» з селища Жовтневе, «Полісянка» зі Старовижівського району, «Дубровойка» з Каменя-Каширського, «Льонок» з Ратнівщини, «Берегиня» з Луцького району, колектив з села Брани, що на Горохівщині, а також аматорського колективу «Криниця» з села Мощена Ковельського району.
Під час гала-концерту виступили колектив «Маневицька сотня» та гурт з Рожищ, танцювальний та вокальні колективи районного будинку культури, чоловічий квартет «Акорд» та жіночий ансамбль «Нота-Нео». По завершенню свята, як годиться, весільний коровай розділили між усіма гостями.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus