USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Острів на Світязі «окупували» баклани. ФОТО

23 Травня 2011 13:06
Екологи б’ють на сполох: дерева на острові, що посеред озера Світязь, гинуть через збільшення популяції бакланів.
«Цей птах зазвичай гніздиться біля узбережжя морів, – зазначив перший заступник начальника державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук. – Проте вісім років декілька пар облюбували острів на Світязі. На сьогодні популяція бакланів нараховує 200-250 особин. І вони стали небезпечними для екосистеми острова». Про це пишуть Відомості.UA.
Екологи кажуть, що внаслідок збільшення популяції бакланів з острова виселються інші, більш цінні птахи: гуси, качки. Крім того, баклани – хижаки. Вони живляться рибою. Через них зменшуються рибні запаси.
Та найбільше загрожують баклани фауні острова. Адже ці птахи гніздяться на деревах. Їхній послід падає на листя дерев і «спалює» їх. В результаті дерево починає всихати, а колонія бакланів переселяється на інші дерева.
У результаті, якщо баклани заселятимуть острів з такою ж інтенсивністю і їхнє поголів’я збільшиться до тисячі особин, на ньому не залишиться дерев, він заросте чагарниками. Інші птахи можуть його покинути.
Олександр Ткачук вважає, що треба негайно шукати найбільш гуманні способи зменшення популяції. Оскільки територія острова входить у межі Шацького національного парку, то стріляти у птахів категорично заборонено.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Баклан Показати IP 23 Травня 2011 16:39
Баклан є символом обману та жадібності, описаниим Мільтоном у поемі "Втрачений рай", образом замаскованого сатани, котрий сидить на Дереві життя.
Lawbreaker Показати IP 23 Травня 2011 17:57
"Оскільки територія острова входить у межі Шацького національного парку, то стріляти у птахів категорично заборонено."- Рибу сітками і ятірами теж заборонено виловлювати, то,може,не через бакланів зменшуються рибні запаси? А,взагалі-то,навіщо нам ці морські птахи?У нас і власних "бакланів" вистачає.Встановіть грошову премію(як за горобців у Китаї) за кожного вбитого баклана-і місцева босота за місяць переб'є їх без жодного пострілу.Баклани ж бо до Червоної книги не занесені.В чім затримка?
жжжж до Lawbreaker Показати IP 24 Травня 2011 00:15
кажуть, в бакланів потужне лобі в облраді
ЧУЙНА Показати IP 23 Травня 2011 19:40
Якби ж то тільки крилаті БАКЛАНИ??? А то ще й двоногі при владі!!
Є Показати IP 24 Травня 2011 09:14
Бакланячі яйця - дуже смачний делікатес!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus