USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Польські скаути святкували на Волині. ФОТО

20 Серпня 2013 14:48
П’ятнадцяту річницю відзначив табір польської скаутської організації харцерів, що розташований поблизу села Костюхнівка на Волині.

Святкування відбулося на території табору поблизу села Костюхнівка Маневицького району 19 серпня.

Щоліта до табору приїздять польські харцери та українські пластуни. Польська молодь тут має змогу не лише дізнатися більше про історію Польщі, а й вивчити українську мову. Так, на території табору є таблиця із розмовником, що містить найпоширеніші вирази двома мовами.










Особливістю табору є те, що його учасники, харцери Лодзької хоругви, п'ятнадцять років тому, у 1998 році відновили надгробки на солдатському цвинтарі польських легіонерів Юзефа Пілсудського. Саме поблизу Костюхнівки 4-6 липня 1916 року відбулася найдовша і найжорстокіша битва польських легіонів, які воювали на боці Австро-Угорщини проти Російської імперії. Польські солдати чинили запеклий опір майже втричі чисельнішій російській армії. Серед солдат значний відсоток становили польські скаути та харцери.






Як розповіли харцери, поховання з’явилися тут у 1923 році, коли на території Польського лісу, місця битви легіонерів, відшукали рештки солдатів. Упродовж багатьох десятиліть цвинтар перебував у занедбаному стані, могили заросли лісом. Неподалік від табору є братська могила 42 невідомих солдат, які загинули у Костюхнівській битві. Також поблизу табору розташований базальтовий стовп пам’яті, який нагадує про події, що увійшли до історії Польщі. Нині піклуються про стан могил та обелісків польські харцери.





З ініціативи харцерів у Костюхнівці відкрили Центр діалогу «Костюхнівка» у відновленій будівлі колишньої польської школи. Польсько-український центр сьогодні діє як готель та музей. У музеї можна побачити експонати, пов’язані із битвами часів Першої світової війни, похованнями польських військових на теренах України та українськими цвинтарями у Польщі. Представлені також експонати та матеріали, що презентують діяльність польської харцерської організації «Związek Harcerstwa Polskiego».












У святкуванні п’ятнадцятиріччя табору взяли участь представники польської та української влади, члени Товариства польської культури на Волині імені Еви Фелінської та товариств польської культури з інших міст Волині.

Розпочалося дійство з гімнів Польщі та України, які виконали харцери, та меси, під час якої вшанували пам'ять усіх полеглих солдатів та жертв останніх воєн.







«Приємно чути, що сьогодні харцери співають як польський, так і український гімн, приємно бачити два прапори, це дружба наших народів. Ми завжди з повагою ставимося до гостей, завжди раді гостям. На теренах нашого району 64% лісу, та частинка, яку ви займаєте, дуже маленька, і ми готові її вам надати для того, щоб ви відпочили від тих бруківок та каменів, на яких мешкаєте. Сподіваюся, що і надалі між районною громадою та польськими харцерами розвиватиметься плідна співпраця, і ми зможемо домовитися про спільні проекти між школами Маневицького району та Люблінського та Лодзького воєводств Польщі», - звернувся до присутніх голова Маневицької районної державної адміністрації Микола Миронюк.

Воєвода Лодзького воєводства Йоланта Хелмінська вручила Бронзові хрести заслуг, якими постановою президента Польщі нагородили за діяльність для зміцнення моральності та патріотизму польської молоді харцерів та їхніх друзів, які долучилися до впорядкування поховань польських легіонерів. Срібні медалі Опікуна місць пам’яті вручав секретар Ради Охорони Пам'яті Боротьби і Мучеництва Анджей Кунерт. Багато хто з гостей святкування отримав пам’ятні відзнаки Центру діалогу «Костюхнівка».










Після цього представники Польщі та України, серед яких були Генеральний консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи, віце-маршалок Лодзького воєводства Дорота Риль, начальник польської скаутської організації харцерів «ZHP» Малгожата Сініца, члени делегації 37ї дивізії Армії Крайової, представники збройних сил Республіки Польща та харцери, спільно поклали квіти до могил польських легіонерів.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Макар Показати IP 20 Серпня 2013 18:32
Думаю,було бдобре,аби наші "пластуни",разом з представниками УПА зробили так званий зустрічний крок і відвідали наприклад село Грушевичі біля Пшемишля,та вклонились пам*ятнику на могилі воїнів УПА(який польська влада збирається знести).От і була б перевірка щирості наших польських друзів.
Маневичанин Показати IP 20 Серпня 2013 18:43
Не перебільшуйте заслуг поляків у цих подіях.Під час Брусиловського прориву там і поляків і австроугорців гнали дуже швидко.А могили там зроблені символічні.
Олексій Показати IP 20 Серпня 2013 19:49
Знов ляхи топчуться по "кресах всходніх". За допомоги миронюків.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus