USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Прах Ярослава Мудрого зберігається у Нью-Йорку?

9 Вересня 2010 16:25
Історики висунули гіпотезу, що прах Ярослава Мудрого нині знаходиться у Нью-Йорку, куди його вивезли ще під час Великої Вітчизняної війни представники Української православної церкви.
Донедавна ж офіційно вважалося, що прах князя лежить у саркофазі, розміщеному у Національному заповіднику «Софія Київська», пише «Комсомольская правда в Украине».
Вперше відкривали саркофаг ще 25 січня 1936-го. Члени комісії мали намір дослідити прах Ярослава, який пролежав там майже дев'ятсот років. На дні виявили купу перемішаних кісток, що належали двом людям. Детальніше дослідження провели лише через три роки в лабораторії Ленінградського інституту етнографії та антропології.
«Дослідженням зайнялися відомі антропологи Вольф Гінзбург, Дмитро Рохлін і Михайло Герасимов, – розповіла заступник директора заповідника «Софія Київська» Ірина Марголіна. – З кісток учені склали два кістяки, один з яких був чоловічий, а другий – імовірно, жіночий... У саркофазі дійсно знаходився прах великого князя. При ідентифікації іншого скелета визначили, що він, швидше за все, належав жінці міцної статури, можливо, скандинавки. Антропологи припустили, що разом з Ярославом у саркофазі поховано його дружину, княгиню Ірину, яка померла в 1051 році».
10 вересня минулого року саркофаг вкотре відкрили. Вчених чекало сенсаційне відкриття: у саркофазі знаходиться прах лише однієї людини, і він не належить Ярославу. Дослідники довго шукали зачіпку. Відомо, що в 1940 році ленінградські вчені повернули останки князя в Київ. Але, виявляється, під час німецької окупації прах Ярослава залишався на місці лише до 1943 року – потім кістки зникли.
«Ми розшукали статтю митрополита Іларіона (Огієнка), опубліковану в 1954 році в журналі «Віра і культура» в місті Вінніпег, – каже Ірина Марголіна. – У ній митрополит пише, що кістки Ярослава Мудрого знаходяться в США. З Києва їх відвіз ще 43-му році архієпископ УПЦ Никанор, який побоювався, що з приходом радянської влади праху великого князя буде загрожувати небезпека. Він умовив німецького офіцера Пауля фон Денбаха (Павла Дмитренка) відвезти останки до Варшави, де Никанор збирався їх забрати. Разом з прахом Ярослава Мудрого священик також попросив доставити до Польщі чудотворний образ Миколи «Мокрого». Офіцер виконав обіцянку, але в обумовлений час Никанор у Варшаві не з'явився, і фон Денбах передав останки великого князя разом з іконою архієпископу Української православної церкви Палладію. Той перевіз їх спочатку до Німеччини, а звідти емігрував до США. Життя його в Америці склалася непросто, і архієпископ віддає футляр зі скелетом одному зі священиків – Іванові Ткачуку, який не придумав нічого кращого, як зберігати його у себе під ліжком».
Після смерті Ткачука в 1990 році сліди останків Ярослава Мудрого губляться. Але представники української діаспори, з якими спеціалісти заповідника «Софія Київська» підтримують зв'язок, повідомили, що, можливо, кістки великого князя знаходяться в українській православній церкві Святої Трійці в Брукліні – найбільш густонаселеному районі Нью-Йорка. На користь цієї версії свідчить той факт, що ікона Миколи «Мокрого», яку привезли до США разом з прахом Ярослава, зараз експонується в тій же таки церкві Святої Трійці.
Національний заповідник «Софія Київська» та Міністерство регіонального розвитку та будівництва України звернулися в Кабмін і Адміністрацію президента з проханням ініціювати процедуру повернення праху Ярослава Мудрого та ікони Миколи «Мокрого» до місць їх первісного зберігання – у Софійський собор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus