USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Про землетруси в Україні дізнаються, сидячи 40 метрів під землею. ВІДЕО

14 Листопада 2010 09:11
Двадцять два кілометри далеко від цивілізації. У глибині лісу - непримітний насип. Хвойні лапи упереміш з колючим дротом. Що це - випадковий турист навряд чи здогадається.

Бункер збудували наприкінці сімдесятих - у розпал холодної війни. Звідси стежили за всіма ядерними випробуваннями на планеті, - розповідають «Подробиці».

Ноу-хау радянського будівництва. Підземні води заморозили рідким азотом. Вийшло льодяне озеро. Просвердлили шахту, яку повністю залили бетоном. На глибині сорока метрів люди з'являються рідко. Вони нагорі. Приймають інформацію з датчиків у спеціальному центрі. Це схоже на звичайну кардіограму, яку військові запросто розшифровують.

Останній сигнал зареєстрований в Північній Кореї в 2009. Ядерна гонка вже не актуальна. Зараз слухають сейсмічну активність.

Наприклад, землетрус у Румунії. У центрі скажуть, чи варто його боятися Україні. У військових є рівно хвилина для розшифровки цих складних ланцюжків. Протягом двадцяти хвилин вся інформація буде вже в уряді.

Сьогодні складно уявити, але в середині дев'яностих все це хотіли знищити. Міністерству оборони військова частина була не потрібна. Слово "ліквідація" вже читалося на папері.

Але тепер центр входить в міжнародну систему, яка контролює сейсмічну активність. Інформація виявилася потрібною Європі. Звідти щороку приходять значні дотації. І це рідкісний приклад в Україні вдалої конверсії. Коли військовий радянський спадок не перетворився на руїни, а навчився заробляти для себе.







Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus