USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Письменниця з Волині захищала українську мову в міністра. ФОТО

26 Червня 2013 16:34
Олена Пчілка активно боролася за право навчати українською мовою у школах ще на початку минулого століття.

Пам’ять знаної волинянки вшанували під час літературно-тематичної години у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки 26 червня, - повідомляють організатори.

Щорічно колектив Волинської ДОУНБ відзначає річницю від дня народження Ольги Косач, яка писала під псевдонімом Олена Пчілка. Тож, і цього року, напередодні 29 червня, коли 164 роки тому народилася ця відома українська письменниця, етнограф, фольклорист та громадська діячка, вирішили влаштувати черговий захід, присвячений її творчості.

Ведучі дійства, бібліотекарі відділу краєзнавчої роботи Оксана Рибачук та Юлія Ціхоцька розповіли, що письменниця активно боролася за право навчати українською мовою в школах. Так, 1907 року вона разом з Лесею Українкою, Павлом Житецьким і Миколою Лисенком підписала заяву міністрові народної освіти Російської імперії з вимогою дозволити навчання рідною мовою.

Окрім того, ведучі зауважили, що Ольга Косач була елегантною жінкою, орієнтованою на європейський стиль і вміла «носити костюм». Утім, вона була однією з небагатьох українських аристократок, яка полюбляла народне вбрання і одягала у нього своїх дітей, чим дивувала людей навколо себе.

Її оселі в Колодяжному і Зеленому Гаю стали своєрідними Афінами, де збирався цвіт української інтелігенції, з-поміж яких – Іван Франко, Микола Лисенко, Михайло Старицький.

Звідти культурні зв’язки ширилися до Києва, Петербурга, Варшави. Для Олени Пчілки не було кордонів, які ділили українські землі, вона постійно підтримувала зв’язки з Галичиною та Буковиною, повсякчас стверджуючи єдність західно- та східноукраїнського культурного процесу.

Окрім спогадів про те, якою особистістю була Олена Пчілка, написані нею вірші розповіли учні луцької гімназії №18 Сергій Власюк та Соломія Яцюк.

А опісля заходу усі охочі поклали квіти до погруддя Олени Пчілки, що знаходиться поблизу бібліотеки.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus