USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Секрети небесної канцелярії: як на Волині вгадують погоду. ФОТОРЕПОРТАЖ

29 Березня 2010 17:21
У весняну пору інтерес до прогнозів погоди значний як ніколи: аграріям треба в поле, водіям - в дорогу, та й усім решті просто хочеться чимшвидше приходу тепла. А аеропортам, транспортним компаніям, підприємствам електромереж прогнози погоди потрібні щодня, в будь-яку пору року.

«ВН» вирішили дізнатися, як на Волині «роблять» погоду.

Прогноз погоди – «страва», до якої входить чимало «інгредієнтів». Та й не всі вони вітчизняні. «Віщуни», які попереджають нас про циклони і зміни температури, працюють у Волинському центрі з гідрометеорології.

Завідувач сектору метеопрогнозів Волинського гідрометцентру Валентина Набокова (на фото) розповідає, що прогнозисти користуються не лише даними місцевих станцій. Адже повітряні маси до нас приходять і з Атлантики, і з Арктики, і з південних країн. І кожна з цих мас має свої властивості. Синоптики використовують інформацію колег з Німеччини, Росії, Голландії та інших країн.



На основі даних різних країн друкуються прогностичні та фактичні карти.

«Аналізуючи цю інформацію, фахівці й досвід свій використовують, і знання, й інтуїцію. Адже погода – примхлива пані, тож прогнози не завжди бувають точні. Буває, що ми подаємо штормове попередження, але нічого такого не відбувається. Тож робимо уточнення прогнозів», - розповідає Набокова.



Фахівець каже, що найточніші прогнози – ті, які складаються на якнайкоротший термін.

«У прогнозі погоди ми враховуємо і атмосферний тиск, і напрям вітру, і хмарність і зміни температури. Наприклад, якщо за короткий проміжок часу різко змінився напрям вітру і температура, а тиск впав на кілька пунктів, то це означає, що до нас прямує циклон – варто очікувати зміни погоди», - каже синоптик.

Норма – це коли здійснився попередній прогноз. Тоді Волинський центр з гідрометеорології робить прогнози двічі на добу.

«Якщо ж з’являються якісь непередбачувані умови, наприклад, несподівано наступає циклон – прогноз коригується, і може подаватися частіше. Працюємо ми позмінно, тож і уночі є синоптик, який аналізує метрологічні дані», - розповідає Валентина Набокова.

Метеорологічна станція – це опорний пункт синоптиків. Тут цілодобово збираються дані про напрям вітру, атмосферний тиск, температуру води і ґрунту. Таких станцій на Волині - шість. Одна з них – метеорологічна станція «Луцьк» – розташована у селі Підгайці Луцького району.
Маленька добудова тулиться до будівлі колишньої колгоспної контори.



Сьогодні у штаті станції шестеро працівників. Кажуть, прилади часто псуються. Наприклад, один з вітряків - 1954 року випуску. А ще вся методична література лише на російській мові, хоч вимагають від метеорологів подавати дані українською.

Технік-метеоролог I категорії Мирослава Моголюк розповідає, що їх дані використовують не лише волинські синоптики.

«Цією інформацією користуються фахівці з усього світу, адже ми знаходимося у єдиній метеорологічній мережі. Передаємо інформацію за часом по Гринвічу, щоб не потрібно було враховувати різницю в часі», - каже технік-метеоролог.



Атмосферний тиск вимірюють не одним, а трьома барометрами.

Вимірюють і висоту хмар. На метеомайданчику стоять два прилади «ІВО». Один з них випускає у небо промені, інший їх приймає. Ці дані подаються на спеціальний вимірювач, який і визначає висоту хмар. Чим нижчі і густіші хмари – тим швидше варто очікувати дощу.



Вітер досліджують за допомогою флюгерів. Один вітряк показує лише напрям, ним користуються тоді, коли немає електрики. Інший флюгер-датчик передає дані на прилад, який розміщений уже в будівлі. І там уже визначається швидкість, напрям вітру.



Аби виміряти кількість опадів, для збору дощу, снігу використовують спеціальну ємність (на фото). Заміри роблять кожні шість годин, навіть якщо опадів немає. Адже випадає роса або утворюється конденсат.



У іншу ємність збираються опади, які відправляють у спеціальну лабораторію. Там уже визначають хімічний склад опадів, їх кислотність та забруднення.



На станції також дізнаються чистоту повітря. На спеціальну підставку кладуть марлю, яку змінюють кожні два дні. Так отримують метеорологи матеріал для визначення вмісту важких металів у повітрі.



Кількість води у повітрі вимірюють двома термометрами: «сухим», та «мокрим». «Мокрим» термометр називається тому, що змочується дистильованою водою. Показник вологості вираховується за спеціальною таблицею відповідно до показників цих двох термометрів.

А за даними мінімального та максимального термометру вираховується середня температура повітря.

Взимку вологість повітря вимірюють ще й двома гігрометрами. Влітку ці прилади використовувати не можна – основа, виготовлена з кінського волосу при високій температурі пересихає і прилад показує неправильний результат.



Є й на метеостанції «Луцьк» вишка для визначення видимості. Коли йде дощ, випадає туман, метеорологи візуально визначають видимість, дивлячись на орієнтири, які розміщені за один-шість кілометрів від станції. Така інформація дуже важлива для тих, хто збирається в дорогу.



Вимірюється й температура ґрунту. Ці дані дуже важливі для агрометеорологів. Адже так визначають, чи можна вже аграрним підприємствам розпочинати весняну посівну кампанію.

Ще одне дослідження на станції проводять спеціально для агрометеорологів. Тут визначають, на яку глибину промерз ґрунт та яка температура ґрунту на глибині, де розвивається коріння рослин.

А ще на маленькому клаптику землі сіють пшеницю. Цього річ, на жаль, вона погано зійшла бо вимерзла.



Двічі на добу вимірюється радіаційний фон. Прилад з приміщення виносять фахівці й розміщують на підставці. До речі, клаптик землі навколо підставки огороджений, аби не порушувати природній покрив ділянки. Саме так отримується інформація про радіаційний фон у певній місцевості.




Визначають й ступінь наморозі на електропроводах. Товщину вимірюють штангенциркулем. Якщо ці дані перевищують норму, то подається штормове попередження. Адже це може призвести до обривів електромереж.



«Окрім висоти снігу ми досліджуємо і запас води у сніговому покриві. Цього року хоч сніговий покрив був високий, та нещільний. Тож і води, порівняно розтануло небагато. Адже прогнозували, що будуть плавати не лише кілька районів, а й уся Волинь», - розповідає Таїсія Євчук.

Тож, беручи до уваги показники, про які повідомляють метеостанції, синоптики й розповідають громадянам про те, якої погоди їм чекати найближчим часом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus