USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Раніше середня зарплата на вакансії робітника була 10 тисяч, а тепер – 7», – як на Волині шукають роботу

14 Червня 2022 12:43
Людей, які нині шукають роботу на Волині більше, ніж вакансій. Та й вільних робочих місць значно менше, ніж було ще 23 лютого.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну вітчизняна економіка переживає чимало потрясінь: знищені промислові та інфраструктурні об’єкти, порушені логістичні ланцюги, нестача пального, ріст іноземної валюти та інше. Не менш чутливим до цієї ситуації є й ринок праці.

Як розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк, ситуація на ринку праці в області змінюється щодня.

23 лютого було 2700 вакансій, нині – 827

«Із позитиву – люди дещо адаптувалися, бізнес відновив свою роботу і підприємства потроху здійснюють свою економічну активність на території області. Нині щодня в базі збільшується кількість вакансій. Хоча сьогодні складно прогнозувати щось на тиждень чи місяць, але всі розуміють, що в нас відносно спокійна ситуація і ми просто зобов’язані розвивати економіку і наповнювати бюджет», – зауважує він.

Станом на 13 червня в обласному центрі зайнятості було 827 вакансій. Це набагато більше, ніж на початку повномасштабних військових дій: наприкінці лютого – на початку березня було 40-50 вакансій. Але, знову ж таки, це дуже далеко до довоєнного показника: 23 лютого в базі їх було 2 700.

Читати ще: Як на Волині знайти роботу через Telegram

«Насамперед, це вивільнені вакансії, які з’явилися тому, що жінки виїхали з дітьми за кордон, а чоловіків мобілізували в ЗСУ чи вони пішли добровольцями у територіальну оборону. Звичайно, хотілося б, щоб бізнес створював нові робочі місця, але зрозуміло, що зараз це складно», – пояснює керівник центру зайнятості.

Кого потребують роботодавці і скільки вони готові платити

Навесні, зауважує він, працівників дуже потребував аграрний сектор: адже розпочалась посівна кампанія, а багатьох робітників мобілізували. Складна ситуація в дорожній та будівельній галузі, але не з робочою силою, а із зайнятістю, оскільки нині майже нічого не будується.

«Важка ситуація у будівельній сфері, дорожній галузі, які практично не здійснюють ніякої діяльності. Зараз майже нічого не будується, хтось хіба завершує свої проекти. Дорожнє будівництво відсутнє, а ця сфера охоплює велику кількість працівників. Сьогодні найбільше потрібні працівники у сферу охорони здоров’я (лікарі, медсестри). На другому місці – водії автотранспортних засобів, бо сфера логістики дуже жива і динамічна, незважаючи на вартість пального. Третя сфера – торгівля і обслуговування. На четвертому місці – кваліфіковані робітники з інструментом: токарі, слюсарі, електрогазозварювальники. Загалом потрібні робітники в усіх сферах, але не стільки, як раніше», – додає Роман Романюк.

Оскільки вакансій сьогодні менше, ніж охочих працювати, то, відповідно, й зменшився розмір середньої зарплати за ними.

«Цінова пропозиція знизилась, це природньо, коли пропозиція робочої сили зросла. Якщо раніше, до 24 лютого, середня зарплата на вакансію робітника була 10 тисяч, то сьогодні за 7 тисяч гривень є пропозиції і є велика кількість охочих працювати. Характерно, що зараз люди, незалежно від досвіду, попереднього місця роботи, освіти, готові виконувати будь-яку роботу, навіть некваліфіковану, аби мати кошти. Не скажу, що це масово, але точно більш поширено, ніж було раніше. Це стосується першочергово осіб з інших регіонів, які втратили все – і житло, і роботу. Є випадки, коли людина була топ-менеджером, а зараз готова виконувати роботу водія, швачки чи пекаря», – розповідає посадовець.

Читати ще: Розвісив оголошення – запропонували пасти кіз за 4 тис. на місяць: як студент-переселенець шукав у Луцьку роботу

Випустили групу швачок, тепер навчатимуть екскаваторників

До слова, у центрі зайнятості є послуга професійного навчання. Охочі можуть здобути нову робітничу професію, якої потребує ринок праці. Примітно, що обласний центр зайнятості може самостійно визначати напрямки, за якими пропонують навчання. Адже саме тут фахівці володіють інформацією про те, кваліфікованих робітників яких саме професій потребують роботодавці.

«Ми формуємо групи, відправляємо на навчання, і ми точно знаємо, що вони знайдуть себе на ринку праці. В травні ми випустили дві групи: одну групу флористів і одну групу швачок, які закінчили навчання на базі нашого технічного коледжу ЛНТУ. Це 25 людей, які здобули нову професію. Швачки, наприклад, сьогодні дуже затребувані, бо треба шити розгрузки, аптечки, прапори. А флористи, не дивлячись на ситуацію, теж потрібні ринку, хоча зрозуміло, що групи розпочали навчання ще в грудні-січні.

А ось минулого тижня запустили групу, яка навчається на трактористів категорії Е1 і Е2. Це екскаваторники. Ми розуміємо, що держава перебуває в процесі поступового відновлення: на звільнених територіях особливо потрібні водії екскаваторів для розбирання знищених будівель. Напередодні ми сіли і поміркували, де і як ми можемо бути ефективними для держави. Ця професія точно потрібна і ми хочемо ще таку одну групу підготувати», – пояснює Роман Романюк.

На 827 вакансій – 8500 безробітних

Сьогодні на обліку в центрі зайнятості перебуває 8 500 безробітних. З них – 909 внутрішньо переміщені особи.

«Наразі ми не бачимо динаміки до збільшення звернень, не дивлячись на те, що згідно даних обласної військової адміністрації у нас є 76 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Це говорить про те, що багато людей розглядають нашу територію як тимчасовий прихисток, а частина перебуває в трудових відносинах зі своїм роботодавцем. Це, зокрема, бюджетна сфера: держслужбовці, працівники РДА, територіальних громад. Не дивлячись на те, що населені пункти можуть бути окуповані, працівникам нараховують зарплату, а вони дистанційно виконують свої обов’язки.

З початку війни до нас звернулося 1 538 внутрішньо переміщених осіб, з яких працевлаштували 229. Станом на сьогодні на обліку в центрі зайнятості перебуває 909 внутрішньо переміщених осіб. Найбільше з Донецької області, далі – Харківська, Луганська і низка інших областей», – пояснює Роман Романюк.

Читати ще: Лишилася б на Волині, але серце кличе додому. Як педіатр зі Слов’янська знайшла роботу у Луцьку

Для того, щоб отримувати виплати від служби зайнятості, особи мають відвідувати її відповідно до графіку. Відвідування має бути не рідше ніж раз на 30 днів. Якщо ж особа виїхала за кордон і не з’явилась двічі на зустріч без поважної причини, то статус безробітного автоматично припиняється і її знімають з обліку. Також змінилися підходи до пошуку роботи для безробітних.

Читати ще: Тривалість роботи, оплата та робота в нічний час: що треба знати про новий закон про трудові відносини? Роз'яснення Держпраці Волині

«Минулого місяця набули чинності зміни до законодавства, де найголовніша зміна стосується визначення підходящої роботи. Ми пропонуємо практично будь-яку роботу, оскільки вона є підходящою після 30-денного перебування на обліку. Тобто коли людина приходить до нас, ми одразу шукаємо їй роботу, де зарплата буде не нижчою від попередньої роботи, відповідно до освіти цієї особи. Через 30 днів будь-яка вакансія вважається підходящою. Наше головне завдання – знайти роботу, а завдання людини – бути ефективною в нашій місцевості. Кожен повинен йти на роботу і сплачувати податки», – резюмує очільник центру зайнятості.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
ABC Показати IP 14 Червня 2022 23:57
Виїжджати не можна, робота за пайку. Прикриваючись війною, Зеленський перетворив нашу вільну країну на концтабір.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus