USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Тут пропагують фашизм і б'ють москалів»: міфи про Бандерштат. ФОТО

1 Серпня 2013 13:00
Тут пропагують фашизм і б'ють москалів - основні міфи про «Бандерштат». Про це Gazeta.ua розповів арт-директор фестивалю українського опору Сергій Мартинюк. Захід проходитиме 3-4 серпня у Луцьку.

«Усі легенди не відповідають дійсності, - вважає Мартинюк. - У нас пропагується здоровий патріотизм і націоналізм. Нема речей, які поширюють міжнаціональну ворожнечу, зі сцени ніхто не закликає до дискримінації людей іншої національності. Ми пропагуємо і поширюємо український культурний продукт. А міфи вигадують ідейні опоненти, які в образах Степана Бандери й УПА вбачають фашизм», - інформує Gazeta.ua.

З його слів, багатьом не подобається, що на фестивалі заборонено спиртне і обмежене куріння.

«Кажуть, це - ознаки тоталітаризму і фашизму. Ми ж демократично повідомляємо про всі правила фестивалю. Кожен може обрати інший спосіб проведення часу. Навіть на європейських чи російських фестивалях, наприклад, «Нашествие» перевіряють речі на вході й існує багато естетичних правил, яких у нас нема», - додає арт-директор.

В мережі пишуть, що дехто зі страхом їхав на фестиваль вперше, розповідає Сергій Мартинюк.

ЧИТАТИ ЩЕ: БАНДЕРШТАТ-2013: ПРОГРАМА

«Кілька років тому на фестивалі познайомився з дівчинкою з Кривого Рогу. Вона вперше була на Заході України. Знайомі і родичі її попереджали, що там люди негостинні, войовничо налаштовані, а фестиваль - розплідник фашизму. Просто так пишуть їхні місцеві ЗМІ», - пояснює арт-директор.

«Після того вона ще 4 роки приїздила на Бандерштат. До нас їдуть з Донецька, Харкова з Одеси - традиційно ціла тусовка. Серед чималої кількості російськомовних людей, зокрема на Сході, є багато націоналістів. Хоча смішно, як ти можеш бути українським націоналістом, якщо не спілкуєшся українською. Але в даному випадку більше справи говорять, ніж мовне середовище, у якому виростаєш і як звик спілкуватися».

Щороку, каже, на Бандерштат приїжджають кілька сотень білорусів.

«Бувало, що на танцювальному майданчику перед сценою переважали червоно-білі білоруські прапори, а не українські. Недалеко кордон. На фестиваль ми постійно запрошуємо білоруські гурти альтернативної сцени. Цьогоріч виступатимуть Sciana і Алесь Мікус, - розповідає Сергій Мартинюк. - Білорусам, які належать до опозиційних організацій, імпонує ідея Бандерштату як фестивалю українського опору. Вони не мають подібних заходів у Білорусі».

Хедлайнерами цьогорічного фестивалю стануть гурти «Тартак» і «Скрябін». На літературній сцені «Бандерштату» виступлять 60 поетів. Гутірки проведуть журналіст Мустафа Наєм, політик Юрій Луценко, «канадієць» Майкл Щур. Також відбудуться зустрічі з ветеранами УПА та історична реконструкція бою між упівцями та солдатами «Вермахту».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
загреб Показати IP 1 Серпня 2013 13:16
Гей на аероплане будет летать?
Олежик до загреб Показати IP 1 Серпня 2013 17:27
Аби після цього на парашуті до нас спустився щоб довго не ловити
КАРП Показати IP 1 Серпня 2013 13:25
сам ти гей
Макар Показати IP 1 Серпня 2013 15:08
Молодці.Це файно.Минулого року на "Бандерштаті"був мій поемінник з Москви.Йому сподобалось.
антигузь Показати IP 1 Серпня 2013 17:54
Что бы вам не говорили, речь всегда об украденных деньгах
Міля Показати IP 1 Серпня 2013 18:55
Додати у заголовок " І глушать ведмедів зоопарку від сильної музики"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus