USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Харкові друкують «Тихий Дон» без радянських правок

29 Березня 2011 17:41
Роман Михайла Шолохова, який 1965 року отримав Нобелівську премію з літератури, вперше друкують без правок у Харкові. Наклад раритету - лише тисяча примірників. В Україні книжку не продаватимуть.

Про це повідомив 5 канал .

Ось тут друкують "Тихий Дон" такий, яким його створив автор. У ньому 450 тисяч слів та вісімсот героїв. Літературознавці стверджують: радянська версія роману була значно коротшою. Адже, свого часу цензори внесли у неї 15 тисяч поправок та викинули 1800 слів.

Друкують "Тихий Дон" у Харкові, але поки що лише для російських читачів. Видання профінансував фонд Віктора Черномирдіна, колишнього посла Росії в Україні, ще до його смерті минулого року. Увесь процес друку роману особисто контролює донька Михайла Шолохова - Світлана. Вона майже десять років працювала над рукописом батька

Олександра Задворна, виконавчий директор книжкової фабрики: "Дочь Шолохова, мы с ней в постоянном телефонном контакте. Она принимает активное участие практически в печати книги. Она очень активный человек. Мы ей отсылаем уже готовые к печати электронные версии файлов, она их еще раз просматривает. То есть, идет работа большого количества людей".

Уперше роман Шолохова "Тихий Дон" побачив світ саме у Харкові, у 1932 році. У літературних колах точилося немало суперечок щодо його авторства. Критики сумнівалися, що такий глибокий твір могла написати людина, якій трохи за двадцять. Рукопис, за яким здійснюється нинішнє видання, відшукали у дев'яностих. Він - головний доказ того, що "Тихий Дон" вийшов саме з-під пера Шолохова, вважать у харківській бібліотеці імені Короленка. Ця читальня - єдина в Україні, яка має факсимільний рукопис "Тихого Дону".

Ігор Лосієвський, історик літератури: "Эта рукопись 30-х годов, но она имееет колоссальное количество правок, лесенки правок, которые совершенно четко указывают на творческую лабораторию писателя".

Презентація унікального видання запланована на 8 квітня. Відбудеться вона у Москві.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus