USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 39.95
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку митці перетворили галерею на храм. ФОТО

8 Листопада 2013 21:49
Ікони - роботи українських та польських художників, створені під час двох міжнародних пленерів іконопису «Святі Волині» й «Мученики та святі церкви» експонують в Галереї мистецтв у Луцьку.

Відкриття виставки відбулося 8 листопада. Захід організувало Генеральне Консульство Республіки Польща в Луцьку з Волинською організацією Національної спілки художників України. У експозиції представлені ікони, які написали польські та українські митці під час пленерів у Новиці (Польща) та у Замлинні (Україна).






Одна зі співорганізаторів пленерів Катажина Якубовська-Кравчук розповіла, що їхні учасники шукали відповідь на питання про життя святих.



«Звичайно, у кожного є авторський стиль, кожен митець намагається знайти власну відповідь на це запитання. Вважаю, що найважливіше під час пленерів – можливість спілкування людей з різних країн, різної віри, які через ікони можуть знайти спільну мову, спільні зацікавлення. Під час пленерів кожен день починався з молитви. Після цього відбувався спільний сніданок, згодом усі йдуть до роботи, яка також є молитвою. Ікона є для митця способом зустрічі з Богом. Пленери особливо сприяють цьому. Цього року мистці вшанували досвід святих, які є для нас зразком, прикладом. Особливе значення мала тема пленеру в Замлинні, коли митці поклонилися життю святих землі Волинської. Іконопис - перш за все, важливий духовний досвід для митця», – розповіла художниця.

Відкриття виставки розпочалося спільною молитвою святих отців римо-католицької та православної церкви.





Голова правління Волинської обласної організації Національної спілки художників України Володимир Марчук повідомив, що цьогоріч відбувся п’ятий пленер в Новіце та третій пленер у Замлинні, до якого залучили максимальну кількість митців.



Генеральний Консул Республіки Польща у місті Луцьку Беата Бживчи повідомила, що це один з найбільших проектів, які відбуваються під патронатом Генерального Консульства. Цей проект торкається і матеріальної, і духовної сфери.



«Девіз цьогорічного пленеру - «Святі Волинської землі». В цьому році була сумна 70-та річниця, про яку ми усі знаємо. У пленері брали участь поляки та українці, і ми хотіли показати, що ця земля є не тільки землею, окропленою кров’ю. Ні, це земля, з якої виростають квіти, а святі – це як квіти на землі. Я думаю, що ми досягли цілі пленеру – святі Волинської землі зблизили нас. Пленер - не лише для того, щоб створити ікони, а й для того, щоб ближче пізнати одне одного. Святі православної та римо-католицької церкви, які завдяки тим здібним особам з’явилися на іконах, є посередниками між нами та Господом, вони нас також зближують», - розповів «господар» пленеру у Замлинні генеральний вікарій Луцької єпархії римо-католицької церкви Ян Бурас.



Секретар Волинської єпархії УПЦ протоієрей Миколай зазначив, що щасливі ті люди, яким Бог дарував талант писати ікони, зображати божество і дарувати радість.

«Здається, картинну галерею треба вже перейменувати в храм, бо там, де є ікона, там душа нашого народу. Нехай святі угодники божі благословлять нас на добре, гарне, мирне людське життя, і щоб багато з цих ікон стали чудотворними», - звернувся до присутніх протоієрей.




Завідувач кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв Роман Василик зазначив, що символічно те, що пленери відбуваються на території Польщі та на території України - на теренах пограниччя, а їхніми учасниками стають іконописці різних конфесій. У пленерах беруть участь і професіонали, і початківці, які роблять одну справу єднання людей у Христі, любові, пропагування цієї ідеї.



Консул Кшиштоф Савіцкі запросив присутніх на четвертий волинський пленер іконопису, що відбудеться у наступному році та називатиметься «Чотири сторони світу. Материнство».







































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus