USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку розкажуть про співця землі Волинської

29 Травня 2012 11:19
Науковці із трьох країн – України, Білорусі та Польщі – зберуть у Луцьку, аби поділитися знаннями про видатну постать в культурному житті Волині – письменника Юзефа Ігнація Крашевського (на фото).
Конференція «Співець землі Волинської» відбудеться в обласному центрі Волині 1-3 червня, - повідомили організатори.
Конференція «Співець Землі Волинської» присвячена 200-річчю від дня народження Юзефа Крашевського. У ній візьмуть участь науковці з України, Польщі, Білорусі. Розпочнеться науковий форум святою месою у луцькому костелі святих Петра і Павла.
Наукові засідання триватимуть у Волинському національному університеті імені Лесі Українки. В суботу, 2 червня, учасники конференції, подорожуючи шляхами Крашевського на Волині, зможуть пізнати чудові історичні закутки нашого краю, котрі надихали до творчості польського письменника.
Завершенням урочистостей стане етнографічний фестиваль «Рожищенська Мальованка», що цього року буде присвячений ювілею Крашевського. Під час урочистостей директор Музею Крашевського з Романова у Польщі передасть луцькій громаді копію картини Крашевського «Волинський пейзаж».
Продовженням конференції буде зустріч у Любліні, планована на жовтень цього року.
Довідково:
Юзеф Ігнацій Крашевський (1812-1887) – видатний письменник другої половини ХІХ століття. Його творчі зацікавлення сягали прози, поезії, літературної критики, журналістики, історії, етнографії, археології, філософії, живопису, компонування музики. Це далеко не весь перелік талантів, котрими володів і прославився Крашевський. Його доробок налічує коло 600 томів (без листування), в цьому числі близько 400 романів і повістей. Вважається найплодотворнішим письменником світової літератури, а його ім'я занесене до книги рекордів Гіннеса.
Вважається, що у творчості Юзефа Крашевського важливу роль відіграв волинський період, що охоплював понад 20 років. Він мешкав у Губині, Городку, Омелянику коло Луцька, а також у тодішній столиці Волинської губернії – Житомирі, відвідав і описав численні міста і села Волині, котрі завдяки Крашевському ввійшли до скарбниці світової літератури: Луцьк, Дубно, Острог, Олика, Чорторийськ, Городок, Колки, Жидичин, Млинів, Степань та інші. Сюжети багатьох творів були запозичені з побуту волинських селян: «Історія Савки», «Уляна», «Ярина», «Хата за селом», «Єрмола» тощо.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Марко Показати IP 29 Травня 2012 13:18
Це чудово що Волинь повератє із забуття своїх славних земляків без огляду на національність і конфесійність. Так тримати.
Поінформований Показати IP 29 Травня 2012 19:30
Чув, у Луцьку в котромусь з видавництв підготовлено до друку в перекладі з польської книгу Крашевського «Спогади з Полісся, Волині і Литви». Може, хто знає, напишіть, де саме. Дуже хочу мати цей раритет. Тим більше, що тепер він доступний для широкого кола читачів, адже вийшов чи виходить українською мовою.
Гордій Показати IP 31 Травня 2012 20:23
Крашевський жив не в Омелянику, а в Омельному Ківерцівського району. Книжка має цього літа вийти в "Твердині".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus