USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Музеї жертвам тоталітарних режимів на Волині дітям показують жахи

27 Листопада 2013 15:38
До 80-ої річниці Голодомору у Луцьку приурочили відкриття Музею жертвам тоталітарних режимів. Він мав відкритись раніше, та керівництво технікуму харчових технологій, якому передали приміщення комунальної власності, не впоралося з облаштуванням закладу у визначений термін.

Директор Волинського технікуму Національного університету харчових технологій Ігор Корчук пояснив, що багато часу зайняв ремонт будівлі, а ще більше – збір матеріалів для експозиції.

Технікум отримав у користування два занедбані приміщення колишнього кіновідеомузичного підприємства у травні 2011 року. Відтоді тут власним коштом зробили капітальний ремонт за 1,5 мільйона гривень. Музей розмістили у двох кімнатах, що мають відокремлений вхід. Аби наповнити їх цікавою інформацією, архівними документами, знадобилось два роки.

Завідувач музею, науковий співробітник Луцького краєзнавчого музею Ніна Патрай розповіла, що зверталися в архіви, інші музеї, збирали спогади очевидців і перекази родичів тих, хто загинув на Волині у роки комуністичної окупації.

У першій кімнаті стенди й фотографії розповідають історію 1917-1991 років, коли в Україні «процвітав» соціалізм. Ця експозиція буде змінна. Матеріали в другій кімнаті присвячені трагічній історії Луцької окольної в’язниці, відкритої 1890 року. Зокрема відвідувачі зможуть дізнатися більше про страшну дату 23 червня 1941 року, коли на території Луцької тюрми було розстріляно, за різними даними, від 2 до 4 тисяч людей.

«Експозицію доповнюють фільми, що транслюються через проектор. Є страхітливі кадри з тюрми на Лонцького, що у Львові, є фільм про музей терору в Дрогобичі, є цикл фільмів «Територія терору», відзнятий каналом 1+1. Дивитись справді моторошно, та це наша історія. Відвідувачі краще розуміють ті жахи, які діялися в Україні, переглядаючи фільми, ніж просто роздивляючись стенди з фото й слухаючи оповідача», - розповідає Ніна Олексіївна.

Директор технікуму додав, що екскурсії будуть проводити студенти, які навчаються за спеціальністю «туризм». Також діти їздять у райони і записують розповіді старожилів, які пам’ятають часи війни та примусові виселення, які бачили виснажених голодом людей, що втекли зі Сходу, допомагали їм. Ігор Корчук пообіцяв депутатам облради, які оглядали музей, що фонди будуть поповнюватися, бо українська історія забуттю не підлягає.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Александр Показати IP 27 Листопада 2013 16:00
А что, фото с сегодняшних дворовых помоек, городской свалки, пенсионной книжки, Искожа, квитанций от ЖЭКа, статистики самоубийств и миграционных данных населения современной незаисимой Волыни там нет? Комнат маловато будет? Или независимость не может быть тоталитарной?))
Фанат до Александр Показати IP 27 Листопада 2013 17:38
Кононович, ти за тоталітаризм і борешся.
Володимир Показати IP 27 Листопада 2013 16:08
Для об’єктивності та правдивості необхідно було б поповнити експозиції музею фактами вкидання українських діток в криниці та винищення 60 тисяч цивільного польського населення по селах Волині.
Фанат до Володимир Показати IP 27 Листопада 2013 17:40
ще живуть деякі очевидці таких подій, організованих вашими переодягненими енкаведистами. Чи я б комуна мичала, а твоя клоунада б мовчала
Оля Показати IP 27 Листопада 2013 21:16
У такому святому куточку Старого міста потрібно зберігати Вічну пам,ять тих, хто віддав своє життя заради України. Нехай Господь упокоїть їх душі!
Володимир Показати IP 28 Листопада 2013 03:38
Фанату - влітку 1943 року енкаведисти ще в Україну не повернулися
ВТНУХТ Показати IP 28 Листопада 2013 14:24
Звертаюсь до журналіста,у Вас помилка в тексті!"Матеріали в другій кімнаті присвячені трагічній історії Луцької окольної в’язниці, відкритої 1980 року. Зокрема відвідувачі зможуть дізнатися більше про страшну дату 23 червня 1941 року, коли на території Луцької тюрми було розстріляно, за різними даними, від 2 до 4 тисяч людей."як може в'язниця відкритись в 1980 році,а розстріли проводитись у 1941 році!Луцька в'язниця була відкрита у 1890 році!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus