USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Українські греко-католики купили церкву у Франції. ФОТО

30 Вересня 2013 08:00
Українська Єпархія святого Володимира у Парижі на чолі з єпископом Борисом (Гудзяком), президентом Українського католицького університету, придбала церкву дочки Ярослава Мудрого у Франції. Про це повідомляє «Корреспондент.net».

Так, УГКЦ за 203 тисячі євро викупила церкву в Санлісі, поруч з Абатством святого Венсана, яке заснувала королева Франції Анна Ярославна в 1060 році, йдеться у повідомленні.

Саме в Санлісі в XI столітті жила дочка Ярослава Мудрого, повідомляє офіційний сайт Української греко-католицької церкви. З листопада ця церква буде функціонувати як храм УГКЦ, при ній буде діяти культурний центр Анни Ярославни, метою якого буде представляти українську культуру і розвивати українсько-європейське співробітництво.

«Сьогодні великий день для української громади в Парижі, у Франції, у всій Європі, і, врешті-решт, для всіх українців, де б вони не були. Ми придбали церкву в Санлісі, королівському містечку, в якому жила Анна Ярославна, відома в світі як Анна Київська, королева Франції. Цим церковним і юридичним актом ми показали, що джерела української християнської європейської традиції живі і життєдайні», - сказав владика Борис (Гудзяк). Він також зазначив, що церква буде носити ім'я страстотерпців Бориса і Гліба, рідних дядьків Анни.

З його слів, те, що підписання документів про купівлю цієї церкви відбулося тепер, є дуже символічним, адже саме зараз вся прогресивна українська і світова громадськість сподівається на зближення України та Європейського Союзу. Церква була придбана за 203 тисячі євро на пожертви українців з України, Франції, Англії, Сполучених Штатів і Канади.

За попередніми підрахунками, на ремонт та облаштування потрібно 1,5 мільйона доларів, адже церква вже майже століття не діяла як храм, а була у приватній власності. За словами владики Бориса (Гудзяка), ремонт розпочнеться наступного року.

«Будівля буде розділена на дві частини - каплицю і культурний центр, метою останнього буде представляти Україну в контексті європейської історії та культури. Це символічно, адже саме Анна Ярославна стала першою з України, яка була зафіксована в європейській історії», - підкреслив єпископ. У приміщенні церкви будуть діяти виставки і проходитимуть різні культурні заходи.

Довідка. У 1051 році Анна Ярославна, яку в світі називають Анна Київська, дочка князя Ярослава Мудрого та Шведської принцеси Інгегерди, племінниця святих Бориса і Гліба, братів Ярослава Мудрого, вийшла заміж за Генріха I, короля Франції в Реймсі і стала королевою Франції. Після смерті короля Анна Київська правила Францією до повноліття свого сина Філіпа I.
Як придане Анна привезла з собою Євангеліє - ілюстрований рукопис стародавнього слов'янського походження. Згодом вона стала частиною музею Реймського Собору і отримала назву Реймського Євангелія. Багато французьких королів, серед яких і Людовик XIV, приносили присягу на цьому Євангелії.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Кость Показати IP 30 Вересня 2013 12:09
Ну скільки наші історики будуть тиражувати відверту нісенітницю, придуману у ХІХ столітті? Вже сотні разів було доведено, що Реймське Євангеліє не могло бути написане раніше XIV століття, при цьому значна частина його написана глаголицею, що вказує на боснійське чи хорватське походження, з великою кількістю богемських слів. Кирилична частина також має доволі пізнє походження. Перші згадки про Євангеліє датуються XIV століттям - його було придбано в Угорщині, далі воно потрапляє у Константинополь, а відтак лише у 1574 році воно опиняється у Франції. Через 500 років після смерті Анни Ярославни! До чого тут українська писемність? До чого тут Анна? Хоча - у нас є ще чимало тих, хто вірять у вигадку Ілька Борщака про те, що аеропорт Орлі названо на честь чи то Пилипа, чи то Григорія Орлика.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus