USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Українці цього року витратили на свята більше

12 Січня 2011 16:47
На 15 відсотків більше, ніж торік, витратили цього разу українці на новорічно-різдвяні канікули.
У середньому витрати на святкування й подарунки цього року становили 3 тисячі гривень, проти 2,5 тисяч гривень торік, свідчать дані дослідження, проведеного консалтинговою компанією «Deloitte», зазначає її менеджер Олександр Черінько, - повідомило Радіо Свобода.

«2 970 гривень – якщо бути точними. Із них 1600 – на подарунки, 950 гривень – на продукти і 400 гривень – на розваги. Одразу зауважу – це переважно мешканці великих міст. Але, якщо порівнювати суму витрат українців і мешканців Західної Європи, то ми святкуємо Новий рік зі значно меншими грошима. Українець у середньому витрачає 280 євро, швейцарець – 800 євро, іспанець – 650 євро, росіянин – 350 євро. Найбажаніший подарунок для українців – це подорожі та гроші, а для європейців – подарункові сертифікати і книги», – поінформував Олександр Черінько.
Лише на подарунки американці витрачають на новорічно-різдвяні свята у середньому п’ятсот доларів. В Європі витрати на подарунки є ще більшими, повідомляють міжнародні інформагенції. Найщедрішими є ірландці – близько дев’ятисот доларів. А найбільш економними у витратах на різдвяні подарунки є голландці – у середньому 230 доларів.
Новорічні свята для багатьох людей є стресом, стверджує психолог Олена Новикова. Мовляв, витративши гроші на подарунки, гостей і святковий стіл, люди байдикують на вихідних та ламають голову над поліпшенням фінансового стану.
Натомість її колега соціальний психолог Олег Покальчук не вбачає у новорічних святах приводу для депресії. Якщо вони і є стресом, то він – не гостріший, ніж у будні.

«Якби ми поверталися психологічно в якусь фінансово і політично, і соціально-стабільно країну – це було би значно легше. А так можна сказати, що ми з одного стану стресу переходимо в інший. Казка, яка існувала упродовж кількох днів – в цьому її і чарівність. Настають будні і очікування наступних свят, тепер уже весняних», – зауважив психолог.

Що ж до багатьох вихідних у новорічні дні, то як вважає економіст Володимир Лановий, лише планова економіка використовує робочий час, як ресурс для свого зростання. Для ринкової це не відіграє суттєвої ролі, тут важлива якість виробничого процесу, зауважує.
За його словами, навіть навпаки, період свят, відпочинку надає наснаги, стимулює нові ідеї.

«Не можна людину розглядати просто як обладнання, яке має працювати більше, а якщо воно працює менше, то і менше продукції. Можна продати за 2-3 дні багато продукції і готувати цей продаж один місяць і навпаки. Питання ще в тому, що торговельні компанії отримують товари, як правило, в кредит. Вони мають до Нового року повернути, а значить розпродати товар, тому й такі шалені знижки, щоб вписатися в ці фінансові норми. А виглядає це, як дуже карколомні продажі», – наголосив Володимир Лановий.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus