USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

В Україні хочуть перейменувати міліцію

11 Серпня 2010 09:35
В МВС України створена робоча група з перейменування міліції. Потребу змін аргументують тим, що «пора прощатися з радянським минулим».

Про це 11 серпня повідомили «Подробиці».

Як розповів головний радник голови МВС Костянтин Стогній, робоча група повинна вирішити, наскільки з фінансової точки зору це буде витратно (потрібні гроші на нові бланки, печатки, форму, вивіски). «З назвою потрібно буде визначитися, адже у нас слово «поліція» не підійде - в Україні поліцейських по старій пам'яті можуть називати «поліцаями», - сказав Стогній.

Він пообіцяв, що на сайті МВС буде відкрито онлайн-обговорення цієї ідеї.

«Систему МВС треба спочатку реформувати знизу доверху. І лише потім думати про нову назву», - вважає генерал-майор міліції, екс-начальник Департаменту ДАІ МВС України Олексій Калинський.

Генерал-полковник і колишній перший заступник міністра внутрішніх справ Михайло Корнієнко вважає інакше: «Я - за перейменування. І називатися наші підрозділи повинні «поліцією» (від давньогрецького поліс - держава, місто). Адже слово «міліція» (від лат. Militia - військо) носить певний сенс, який годиться лише для революційних потрясінь, це своєрідне народне ополчення. Крім того, з часом поліція повинна бути виділена всередині МВС в якесь окремий підрозділ, а функції самого МВС треба переглядати, вони ширші, ніж у поліції. Наприклад, в МВС повинні входити підрозділи, які відають міграцією, охороною держкордону ...».

«До XVII століття такого поняття, як «міліція», не існувало - порядок охороняли військові. За часів Гетьманщини, в XVII столітті, функції міліції виконували сердюки, - говорить історик Ярослав Тинченко. - Це була особиста гвардія гетьманів. Назва «міліція» в наших краях виникла в 1917 році, через рік її перейменували на державна варта, потім - у жандармерію, і вже після 1920 року - знову в міліцію».

«У XIX столітті в нас були урядники - вони стежили за порядком у селах, робочих селищах, - додає історик Олександр Реєнт, - У XVIII-XIX століттях було багато козачих найменувань". Щоправда, обидва вважають, що зараз змінювати нічого не потрібно, - мовляв, справа не в назві.

Альтернативні вчені в думках розійшлися. «Словом «міліція» характеризує число «чотири» - це надійність, плановість, - говорить нумеролог Людмила Савіна. - А ось «поліція» в сумі дає «трійку» - це число шоу-бізнесу: радість, харизматичність. Воно в наших землях не буде доступною для структури, яка відповідає за порядок».

«Перейменовувати міліцію треба! - упевнений астролог Влад Рос. - Сама буква «м» - містична. Вона несе руйнівну, бюрократичну силу - звідси хабарі, вимагання, обман. Добре, щоб ця організація носила ім'я, яке починається з літер «г», «з» або «ж». Наприклад, жандармерія: запевняю, корупції відразу ж стало б менше».

Нагадаємо, що раніше президент Росії Дмитро Медведєв запропонував перейменувати міліцію в поліцію. Аргументуючи свою пропозицію, Медведєв сказав, що назва «міліція», введене після Жовтневої революції 1917 р., підкреслює народний характер правоохоронних органів, «це по суті дружинники у погонах». Поліція ж, на його думку, асоціюється з професійними людьми, «які працюють ефективно, чесно, злагоджено».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Олександр Показати IP 11 Серпня 2010 10:33
І яким ... [самоцензура] найдужче заважає саме ЦЯ спадщина радянського минулого?!!
Я Показати IP 11 Серпня 2010 11:14
Народ, а давайте свою назву придумємо! Я пропоную "Тушканчики": і високо стрибають, і в норах шнирять, і рильце в пушку )))))))
Ги Показати IP 11 Серпня 2010 11:49
Дозволю собі нагадати відому російську байку: "А вы, друзья, как ни садитесь, все в музыканты не годитесь!" Ось так і наша міліція - трудно їй підтримувати правопорядок, бо для того треба ПРАВО знати. А поліцаями їх і так називають...
Г..... Ж...... Показати IP 11 Серпня 2010 13:35
"Добре, щоб ця організація носила ім'я, яке починається з літер «г», «з» або «ж»." У мене є цілком підходящі варіанти на першу і останню букву!!! )))))
Я Показати IP 11 Серпня 2010 15:51
О, поліцай на букву Г - ГОЛІЦАЙ! )))))
Ястребок Показати IP 11 Серпня 2010 16:22
"Міліція" - нормальне слово. І в радянському минулому не все було поганим. Можна було б залишити як є. Якщо міняти - ради Бога, тільки не на "сердюкію" :) А що гірше звучить - "поліцаї" чи "жандарми", - мені особисто важко судити. Для мене третій варіант - "міліціонери" - найкращий. Та й до розмовного варіанту "мєнти" усі звикли... а тепер що ж буде - "понти" або "жанти"? :))
Василь з Бубкова Показати IP 11 Серпня 2010 22:09
менти хочуть стати пантами)) слово"міліція" походить від слів "милые лица"
аап Показати IP 12 Серпня 2010 00:09
А якщо назвати фільориція. Я чув що є красиве слово ФІЛЬОР
Я Показати IP 12 Серпня 2010 10:07
А шо таке фільор?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus