USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Вчені закликають переходити на штучне м'ясо

21 Червня 2011 14:34
Дослідники з Оксфордського і Амстердамського університетів, з'ясували, що штучне м'ясо – вихід для споживачів, які піклуються про навколишнє середовище, але не в силах стати вегетаріанцями.
Вирощування м'яса в лабораторії допоможе убити двох зайців: і прогодувати населення планети, кількість якого зростає, і пом'якшити вплив на навколишнє середовище. Про це пише ТСН.

За підрахунками вчених, при вирощуванні штучного м'яса викиди парникових газів знижуються на 96% у порівнянні з викидами при вирощуванні худоби на звичайних тваринницьких фермах. Енергії також потрібно менше на 7-45%, ніж на виробництво тієї ж ваги свинини, яловичини та баранини звичайними способами.

«Мясолабораторія» також допоможе заощадити землю і воду. Вона займе всього 1% землі в порівнянні зі звичайною фермою і буде споживати на 96% менше води.

При цьому вчені не пропонують негайно замінити звичайне м'ясо штучним, тому що поки це неможливо. Але, підкреслюють вони, «виробництво штучного м'яса в потенціалі – набагато більш ефективний та екологічно-чистий спосіб дати людям м'ясну їжу».

Штучне м'ясо буде дешевим, його виробництво допоможе поліпшити умови утримання худоби, а в потенціалі запобіжить виснаження сільськогосподарських земель.

Як зазначається, у світі споживання тваринних білків збільшується: мільйони жителів країн відтепер можуть дозволити собі м'ясо. Наслідки – зліт цін на зерно, знищення лісів у районі Амазонки. Загострюється також дефіцит питної води. Тривають відчайдушні пошуки нових сільськогосподарських угідь: наприклад, Китай скуповує землі за кордоном.

Якщо збільшити інвестиції в розробки штучного м'яса, на ринку воно з'явиться вже через 5 років, вважають його розробники. Вчені закликають екологічні організації та уряду фінансувати дослідження, посилаючись на їхню користь для економіки та екології.


Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Олександр, вегетаріанець Показати IP 21 Червня 2011 15:24
Але ж двоє вбитих зайців все одно загинуть (((
Манолов Показати IP 21 Червня 2011 16:36
Вспомним В.Войновича - "Москва 2042" - "...Довольный тем, что мои социалистическо-капиталистические уловки все еще успешно действуют, я вошел внутрь. Мне показалось, что первичный продукт пахнет примерно так же, как и вторичный. На противоположной от входа стене висел большой портрет Гениалиссимуса и его изречение: "Мы живем не для того, чтобы есть, а едим для того, чтобы жить". Прекомпит был похож на социалистическую столовую самообслуживания: высокие столы без стульев и пол усыпан опилками. Вдоль левой стены, за легкой перегородкой из пластмассовых трубок, тянулся длинный прилавок с выставленными на нем блюдами, при одном только виде которых хотелось сразу выйти на свежий воздух. Но, во- первых, я сильно проголодался, а во-вторых, я приехал сюда изучать все подробности жизни, в том числе и систему питания. Я встал в очередь к прилавку и, двигаясь вместе со всеми, достиг вскоре вывешенного на стене меню, которое прочел с большим любопытством. Оно состояло из четырех блюд, перечисленных в таком порядке. 1. Щи питательные "Лебедушка" на рисовом бульоне. 2. Свинина вегетарианская витаминизированная "Прогресс" с гарниром из тушеной капусты. 3. Кисель овсяный заварной "Гвардейский". 4. Вода натуральная "Свежесть". Я прошу у читателя прощения, что привожу так подробно все прочитанные мною правила, списки и меню, но мне кажется, что это необходимо для более или менее полного представления об обществе, в котором я находился. Две молодые комсорки в не очень чистых халатах обслуживали клиентов быстро, без задержки. Мне, как и другим, был выдан пластмассовый поднос с набором всех перечисленных блюд. Две тарелки, две чашки и ложка (все это тоже пластмассовое) были прикованы к подносу стальными цепочками. Еще две цепочки (может быть, для вилок и ножей) были оборваны. Понюхав выданную мне пищу, я, откровенно говоря, немного поморщился и подумал, что в некоторых случаях утолять голод можно одним только запахом..."

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus