USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Відкрився музей, в якому можна «розкрутити, натиснути, штовхнути». ФОТО

3 Жовтня 2012 16:24
Відвідувачі музеїв, зазвичай, – пасивні спостерігачі. Однак, кияни вірішили виправати ситуацію.

Про це йдеться на сайті gloss.ua.

Нещодавно у столиці відкрили науково-розважальний центр «Експериментаніум». Музей, кажуть, покликаний розвіяти стереотипні уявлення щодо подібних закладів. У новозбудованому закладі відвідувачам дозволять увімкнути, повернути, розкрутити, натиснути, потягти, штовхнути і на власні очі побачити, як працює той чи інший закон науки.



Передусім, це – простір з 2-ма тисячима квадратних метрів дозвілля, 3 поверхи наочних прикладів, більш ніж 200 інтерактивних експонатів. Оптика, механіка, біологія, магнетизм, акустика, астрономія, левітація, анатомія – і це ще далеко не всі розділи наук, представлені в експозиції. В окремій залі репрезентують анатомію, різноманітні оптичні ілюзії та головоломки. Не згубитися допоможуть таблички з поясненнями до експонатів.

Тут є і екскурсоводи – студенти й випускники провідних технічних університетів.

Наймасштабніший експонат в експозиції – звичайна пожежна машина. ЇЇ встановили, аби люди, які мріяли стати пожежником, зреалізували себе на практиці.



В «Експериментаріумі» є «Контактна стіна». Приклавши з одного боку долоню, можна отримати її об'ємне відображення з іншого боку. А притулившись до стіни обличчям - одержати справжнісіньку маску.



Мабуть, годинами наймолодші відвідувачі проводитимуть у залі логіки. Хоча й дорослі не стоятимуть осторонь.



Ще одне цікаве завдання в залі логіки, як зауважують працівники музею, розвиває моторику рук. Відвідувачам пропонують зав’язати шнурівки плоскогубцями!



Однозначно загострення батьківської свідомості слід чекати від «вагітного» жилета, створеного спеціально для чоловіків.



Будову людського тіла, себто анатомію, представили у формі конструктора – звичної для дітей забавки. От тільки складати доведеться, скажімо, голову людини.



Найзагадковіша в музеї – експозиція оптики. Наприклад, побачити себе в інфрачервоному світлі можна за допомогою тепловізора.



Приваблять гостей закладу численні оптичні ілюзії в музеї. Деякі зорові ілюзії давно мають наукове пояснення, інші лишаються нез'ясованими й досі. Крім того, існує багато спеціально вигаданих оптичних головоломок, що створюють приголомшливі ефекти.




Наступна зала – акустична. У ролі експонатів: піаніно з прозорою лицьовою стінкою та барабанна установка.



Завдяки інтерактивним експонатам музею кожен його відвідувач може відчути себе справжнім дослідником, «доторкнутися» до науки: тут власноруч будують мости без жодного цвяха, спостерігають зародження торнадо, зазирають у нескінченність, створюють блискавку, змушують літати магніт.

Незабаром у музеї запрацює кафе. А ті, хто захоче продовжити експерименти вдома, матимуть змогу відвідати крамничку, в якій зможуть придбати набори юного хіміка, інтелектуальні ігри, головоломки, енциклопедії.

Музей розташований на Подолі за адресою м. Київ, вул. Верхній Вал, 2-а.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чеширский Кот Показати IP 4 Жовтня 2012 17:17
Классно, для любознательных просто рай.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus